Mai mulți funcționari au tăinuit proprietăți și venituri de sute de mii de lei

Mai mulți funcționari au tăinuit proprietăți și venituri de sute de mii de lei

Comisia Națională de Integritate a constatat mai multe încălcări ale regimului juridic al declarării veniturilor și proprietății în trei cazuri, ale conflictului de interese în două situații. Este vorba despre directorul Întreprinderii de stat pentru silvicultură Bălți, directorul adjunct al Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor, primarul orașului Cimișlia, dar și un director de liceu și unul de spital. 

Venituri și proprietate

  • Anatolie Fătu, director al Întreprinderii de stat pentru silvicultură Bălți, care nu a declarat: un venit în mărime de peste 31 mii lei, un teren pentru construcție, o remorcă aflată în posesie și trei autoturisme deținute prin comodat, șase conturi bancare, cota-parte a soției de 100% la o societate comercială și cota-parte a sa de 50 % la o întreprindere.
  • Gheorghe Răileanu, primarul orașului Cimișlia, care a omis din declarația depusă pentru anul 2014 venituri în sumă totală de peste 400 mii lei, cinci terenuri pentru construcții cu suprafața totală de 0.6766 ha, patru construcții accesorii cu suprafața totală de 196.8 m2, un depozit cu suprafața de 761.9 m2; o construcție comercială cu suprafața de 133.5 m2, trei automobile și opt conturi bancare.
  • Grigore Porcescu, director adjunct al Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor, care a uitat să declare venitul său salarial în sumă de peste 93 mii lei, venitul soției obținut în anul 2013, în sumă totală de aproximativ 32 mii lei, o încăpere nelocativă cu suprafața de 44,8 m2, un apartament cu suprafața de 50,7 m2, un automobil deținut prin comodat, un autoturism în proprietate și un cont bancar.

Conflicte de interese

  • Valentin Berezovschi, director al Liceului Teoretic ”Mihail Berezovschi”, care nu a declarat și nu a soluționat în termenul și modul stabilit conflictele de interese în care s-a aflat, manifestate prin luarea deciziei de menținere a soției în funcție de director adjunct, semnând, în acest sens, acte administrative.
  • Elena Plăcintă, director interimar al IMSP “Centrul de sănătate Sofia” care nu a declarat și nu a soluționat în termenul și modul stabilit conflictele de interese în care s-a aflat, manifestate prin prin semnarea de către aceasta, în calitatea sa de director-interimar al IMSP ”Centrul de Sănătate Sofia”, a contractelor individuale de muncă, a acordurilor suplimentare la acestea și a Ordinului prin care soțul său a fost angajat în funcția de medic de familie în aceeași instituție.

CNI precizează că, în cazurile de încălcare a regimului juridic al declarării veniturilor și proprietății, dosarele vor fi transmise Procuraturii Generale pentru fals în declarații, în cele cu stabilirea conflictului de interese, actele de constatare vor fi transmise Centrului Național Anticorupție pentru aplicarea amenzii prevăzute pentru nedeclararea conflictului de interese.

Reacții la acest articol
Spațiu rezervat vizitatorilor Agora.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.