Verde pentru Moldova sau despre istoria formațiunii ce vrea referendum pe problema transnistreană

Verde pentru Moldova sau despre istoria formațiunii ce vrea referendum pe problema transnistreană

La 11 iulie 2021 în Republica Moldova vor avea loc alegeri parlamentare anticipate, care reprezintă al X-lea scrutin parlamentar de la declararea independenței. La acest scrutin 23 de concurenți electorali vor lupta pentru a accede în Parlament, printre care și Partidul Verde Ecologist, al 15-lea în buletinul de vot.

Partidul Verde Ecologist, cu numele inițial Partidul Ecologist „Alianţa Verde” din Moldova s-a constituit la 9 aprilie 1992. Gheorghe Malarciuc a fost ales în calitate de prim preşedinte al PEMAVE. 

La 24 noiembrie 2003, ca urmare a Memorandului propus de Federaţia Rusă (Planul Kozak) privind soluţionarea conflictului transnistrean, mai multe partide politice şi organizaţii ale societăţii civile din Republica Moldova, au declarat constituirea Comitetului pentru Apărarea Independenţei şi Constituţiei Republicii Moldova, din componența căruia a făcut parte și Partidul Ecologist „Alianţa Verde” din Moldova. 

Publicitate

Din anul 2008, Partidul Ecologist „Aliaţa Verde” din Moldova devine membru cu drepturi depline al Partidului Verde European (European Greens). Doi ani mai târziu, este ales un nou președinte - Anatolie Prohnițchi - iar formațiunea își schimbă denumirea din Partidul Ecologist „Alianţa Verde” din Moldova în Partidul Verde Ecologist.

Partidul nu participă activ în viaţa politică din Republica Moldova. La alegerile parlamentare din noiembrie 2014, formaţiunea nu a trecut pragul electoral.

La 27 ianuarie 2020, președinte al Partidului Verde Ecologist este ales Vitalie Marinuță, fost ministru al Apărării Republicii Moldova între anii 2009 și 2014. Președintele de onoare a Partidului este Alecu Reniță, președintele Mișcării Ecologiste din Moldova și director al publicației ecologiste „Natura”. 

Vicepreședinte în domeniul Relații internaționale este Olga Afanas, tot ea este și cap de listă în actuala campanie electorală. 

Programul partidului se sprijină pe principii precum responsabilitate faţă de mediu, autonomie individuală, non-violenţă. 

Lansarea în campanie

La 12 iunie 2021, Partidul Verde Ecologist a desfășurat un eveniment de lansare în campania electorală pentru alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie 2021. Evenimentul a avut loc pe malul Nistrului în apropierea hidrocentralei de la Dubăsari. „Acest loc este simbolic pentru realitatea dezastruoasă în care se află Republica Moldova și societatea noastră. Toate domeniile vieții sociale în țara noastră sunt bolnave și necesită intervenție urgentă - de la justiție până la protecția mediului”, declarau organizatorii.

Oferta electorală a Partidului Verde Ecologist se sprijină pe motto-ul „Verde pentru sănătate și viitor” și conține 6 subdiviziuni: „Verde pentru educație, știință și cercetare sănătoasă”, „Verde pentru un mediu sănătos”, „Verde pentru justiție sănătoasă”, „Verde pentru protecție socială, sănătate, muncă și familie”, „Verde pentru politică externă, securitate și apărare”. 

Promisiuni electorale

1. Mărirea bugetului pentru Educație cu 50% către anul 2025, dublarea salariilor profesorilor către anul 2024.

2. Schimbarea Codului Electoral și a Legislației cu privire la partidele politice, prin radierea partidelor politice din Registrul de Stat în caz că nu participă la două scrutine consecutive și stabilirea pragului electoral de 1% pentru toți concurenții electorali.

3. Organizarea unui referendum național pe problema Transnistreană către anul 2023.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

  • Facebook
  • Instagram
  • Youtube
  • Twitter
  • Telegram
  • RSS Feed

APLICAȚIE

  • App Store
  • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
  • Mastercard
  • Visa
  • PayPal