
CEC nu va sancționa PAS, urmare a sesizării BECS privind utilizarea imaginii Maiei Sandu în campania electorală
Membrii Comisiei Electorale Centrale nu vor sancționa Partidului Acțiune și Solidaritate după ce Blocul Electoral al Comuniștilor și Socialiștilor au depus o contestație prin care sesizează utilizarea imaginii președintelui țării în campania electorală. Proiectul nu a întrunit numărul suficient de voturi.
・
Potrivit contestației BECS depuse la CEC, la 9 iunie blocul electoral ar fi luat cunostință de un material elector „buletin informativ” al partidului PAS cu tiraj de 100.000 de exemplare. Contestatarii fac referire la prevederile din Codul electoral și susțin că în materialul respectiv ar fi fost folosite resurse administrative și anume transfer de imagine a președintei țării. Mai exact, în buletinul informativ se folosește numele Maiei Sandu și fotografii cu șefa țării.
De cealaltă parte, apărătoarea PAS, Veronica Mihailov-Moraru a solicitat respingerea contestației. Potrivit reprezentantei PAS, argumentul folosirii imaginii președintelui țării nu ar avea substrat juridic deoarece detaliile ar fi folosite pentru redarea evoluției partidului PAS. Mai mult, se menționează că contestația ar fi tardivă și lipsită de probe.
Membrii CEC au remarcat că potrivit prevederilor legale, nu pot fi folosite în scop electoral imaginea autorităților de stat. Totuși, în buletinul informativ PAS ar fi folosit imaginea președintei țării, inclusiv de la evenimentul de numire în funcție de șefă a statului. Iar președintele reprezintă una dintre autoritățile R. Moldova. Mai mult Codul electoral prevede că președintele țării trebuie să renunțe la calitatea de membru a vreunui partid odată cu intrarea în funcția respectivă.
În cele din urmă, la etapa de vot a proiectului examinat de sancționare a partidului PAS , acesta nu a întrunit numărul suficient de voturi, fiind susținut de doar doi membri CEC.
AGORA amintește că, totul a început când Blocul electoral al Comuniștilor și Socialiștilor a depus o contestație la CEC, cerând instituției să aplice un avertisment Partidului Acțiune și Solidaritate pentru faptul că formațiunea a utilizat imaginea Maiei Sandu în buletinele electorale pe care le-a printat și împărțit alegătorilor.
În răspuns PAS a spus că va continua să promoveze programul propus de președinta țării, Maia Sandu, la început de mandat prezidențial.
La scurt timp, CEC a restituit contestația Blocului electoral al Comuniștilor și Socialiștilor în privința PAS motivând că nu ține de competența sa examinarea celor menționate de PCRM-PSRM și recomandă adresarea directă în judecată.
Forța politică s-a adresat la Curtea de Apel, iar magistrații au decis să oblige CEC să examineze contestațiile PCRM-PSRM. Fapt cu care nu sunt de acord membri CEC, care s-au la Curtea Supremă de Justiție, refuzând în continuare să examineze sesizarea prin care PAS e învinuit de utilizarea imaginii președintei țării în campanie electorală.
Iar magistrații Curții Supreme de Justiție au respins recursurile Comisiei Electorale Centrale și a Partidului Acțiune și Solidaritate și a menținut decizia Curții de Apel din 17 iunie.