Unirea cu Rusia, scuze de la Tiraspol și revenirea „limbii moldovenești” la grafia chirilică: Cine sunt și ce vor Patrioții Moldovei (VIDEO)

Unirea cu Rusia, scuze de la Tiraspol și revenirea „limbii moldovenești” la grafia chirilică: Cine sunt și ce vor Patrioții Moldovei (VIDEO)

Continuăm seria de articole, prin intermediul cărora vă prezentăm, rând pe rând, concurenții electorali la scrutinul din data de 11 iulie, 2021. Cu numărul 19 în buletinul de vot este Partidul Patrioții Moldovei, înregistrat la 30 iunie 2010. În 2018, formațiunea număra în jur de 4.800 de membri. Președintele acesteia este Mihail Garbuz. De-a lungul existenței, formațiunea a participat la două scrutine parlamentare și la două locale.

La alegerile parlamentare din 2010, partidul a obținut 0.09%, respectiv nu a trecut pragul electoral, la fel și la parlamentarele din 2014. La alegerile locale din 2011 însă, a obținut două mandate de consilier în consilii orăşeneşti şi săteşti. Iar la alegerile locale din 2015 nu a obținut nici un mandat.

De-a lungul anilor din echipa Partidului „Patrioții Moldovei” au făcut parte istoricul Vasile Stati, autorul controversatului „Dicționar moldovenesc-român”, fostul șef al securității Anatol Plugaru, activista Maia Laguta sau un mercenar în Ucraina de partea separatiștilor pro-ruși, originar de la Briceni, Oleg Bețian, scrie europalibera.org.

Publicitate

Printre primele acțiuni ale „Patrioțiilor Moldovei”, în 2011, a fost inițiativa comună cu Liga Tineretului Rus de a reveni de la denumirile străzilor „românizate” la cele din timpul Uniunii Sovietice. Apoi s-au implicat activ în organizarea unor contramanifestări de stradă atunci când unioniștii, inclusiv actualul lider AUR, George Simion, organizau marșuri la Chișinău, Bălți sau Cahul. 

În aprilie 2014, activişti şi simpatizanţi ai Partidului „Patrioţii Moldovei”, ai Mişcării civice „Родина-Евразийский союз” şi Ligii tineretului rus „Alegerea Moldovei”, au solicitat SUA să nu se implice în treburile interne ale Republicii Moldova şi ţărilor CSI. Protestatarii au scandat: „Moldova este împotriva democraţiei sîngeroase!”, „Fascismul nu va trece!”, „Nu agresiunii SUA!”.

În 2017, unul dintre liderii partidului Sergiu Perciun a declarat că armata a 14-a trebuie să rămână în Transnistria, Rusia este garantul supraviețuirii Moldovei și a „poporului moldovenesc”, iar Armata Națională a Republicii Moldova trebuie lichidată. Aceste afirmații au stârnit multe controverse, atât printre deputații din Parlament, cât și în rândul populației.

Multe manifestări ale „Patrioților Moldovei” au fost promovate de presa rusă, fiind întărită astfel presupunerea că Patrioții Moldovei ar fi un proiect finanțat de Moscova. Liderul formațiunii a negat  însă acuzațiile.

LIDERUL PATRIOȚILOR

În rarele manifestări publice liderul Partidului Patrioții Moldovei, Mihail Garbuz, și-a făcut cunoscută opțiunea sa împotriva „românizării agresive a societății moldovenești”. A participat alături de alți politicieni pro-ruși la înființarea unui proiect controversat numit „Moldova Mare” ce include și partea românească. Această intenție a ajuns în atenția serviciilor speciale în ajun semnării Acordului de Asociere cu UE, în vara lui 2014, și ar fi făcut parte din planurile de destabilizare și alte acțiuni secesioniste „ale minorităților etnice de la Comrat și Bălți împotriva autorităților legitime ale statului”, investigat de Serviciul de Informații și Securitate. Tot atunci, Garbuz a ajuns și în atenția celor preocupați de securitatea Ucrainei după ce ar fi participat la crearea „Radei Populare a Basarabiei”.Garbuz a fost amendat de câteva ori pentru încălcarea ordinii publice și implicarea în acțiuni soldate cu altercații. Liderul partidului a scandat la poarta Ambasadei SUA în R. Moldova împotriva implicării Statelor Unite în Ucraina și alte țări CSI, numind America „bastionul răului în lume”, a militat pentru „reînvierea KGB” și nu ratează ocazia să spună că vrea înapoi în Uniunea Sovietică. Mihail Garbuz este adeptul revenirii „limbii moldovenești” la grafia chirilică, consideră că diferendul transnistrean a fost pornit de Chișinău, care ar trebui sa-și ceară scuze de la cei de peste Nistru pentru războiul din 1992.

OFERTĂ ELECTORALĂ CU UN SINGUR PUNCT

La 16 iunie curent, atunci când s-au lansat în campania electorală pentru alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie 2021, membrii partidului au declarat că promit un program diferit de ceilalți candidați la alegeri. Astfel, formațiunea vine cu o ofertă dintr-un singur punct - lansarea și desfășurarea unui referendum privind intrarea Republicii Moldova în componența Federației Ruse, ca subiect federal separat, menținând statutul de republică. 

În opinia liderilor formațiunii, avantajele acestui referendum sunt: integritatea teritorială a Moldovei, inclusiv reunificarea malurilor stâng și drept al Nistrului, protejarea valorilor ortodoxe, păstrarea limbii, identității și istoriei multinaționale moldovenești, posibilitatea de a autoriza tarifele rusești pentru resursele energetice, accesul la o piață economică imensă fără frontiere, taxe, cote și restricții și toate privilegiile care există în Federația Rusă, începând de la capitalul maternal și până la diverse avantaje sociale.

Pentru alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie, Patrioții Moldoveni au venit cu o listă eeltorală din 55 de persoane care aspiră la funcția de deputat. Cap de listă este Mihail Garbuz. 

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

  • Facebook
  • Instagram
  • Youtube
  • Twitter
  • Telegram
  • RSS Feed

APLICAȚIE

  • App Store
  • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
  • Mastercard
  • Visa
  • PayPal