Avându-l în capul listei pe Vasile Costiuc, Partidul „Democrația Acasă” este al 11-lea concurent înscris în cursa electorală pentru alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie 2021.
Istoria Partidului Democrația Acasă
Partidul „Democraţia Acasă” (PPDA) este succesorul de drept al Mişcării de Tineret „Democraţia Acasă”. Formațiunea se poziționează drept un partid politic cu doctrină populară și viziuni unioniste. A fost constituită acum 10 ani, la 31 iulie 2011, în urma crizei politice şi a revoltelor din aprilie 2009. La Congresul de constituire a fost ales președintele formațiunii - Vasile Costiuc, care exercită această funcție și în prezent.
La 26 mai 2012 s-a desfășurat Congresul al II-lea al PPDA. Delegaţii la congres au adoptat noi modificări la Statutul şi Programul partidului şi a fost schimbată denumirea formaţiunii în Partidul Comunitar „Democraţia Acasă”. Conform noilor modificări adoptate la congres, PCDA împărtăşeşte doctrina populară, ideologie care combină elemente ale social-democraţiei, creştin-democraţiei, conservatorism şi liberalism.
Până acum, PPDA a reușit să participe la două scrutine electorale:
Alegerile parlamentare din 2014 - a obținut 0.15% (4.400 de voturi) și nu a trecut pragul electoral;
Alegerile locale generale din 2015 - nu a obținut niciun mandat.
Dezbinarea unioniștilor la alegerile din 11 iulie
În ajunul alegerilor din 2021, unioniștii s-au antrenat în discuții privind formarea unei liste comune. Într-un final, Democrația Acasă în frunte cu Vasile Costiuc a decis să participe separat.
Nici pe site-ul partidului, nici pe alte platforme nu am găsit un program electoral pentru acest scrutin.
„Prin alegeri parlamentare anticipate eliminăm hoții, corupții și trădătorii din Parlament. Aducem în beneficiul cetățenilor întregul potențial economic al statului. Democrația Acasă oferă un viitor după anticipate în care ne concentrăm asupra priorităților noastre – care sunt și prioritățile tuturor cetățenilor”, este mesajul general pe care îl găsim pe site-ul formațiunii.
Cine este Vasile Costiuc
Potrivit postului de Radio Europa Liberă, unii analiști și oponenți îl suspectează de mai mulți ani pe Vasile Costiuc că l-ar avea în spate pe oligarhul Vladimir Plahotniuc, fost lider al PD, drept dovadă ar fi formulele de coalizare practicate de această formațiune. La alegerile generale locale din 2015, formațiunea condusă de Costiuc a participat iniţial în Blocul Electoral „Platforma Populară Europeană din Moldova - Iurie Leancă”, alături de gruparea ex-premierului Iurie Leancă (neînregistrată atunci), Partidul „Acţiunea Democrată” (lider Mihai Godea) şi Partidul Liberal Reformator (lider Ion Hadârcă), dar cu câteva săptămâni înainte de scrutin s-a retras, participând la alegeri de sine stătător. A justificat gestul prin nereprezentarea tinerilor în listele comune de candidaţi.
Presupusa coabitare tacită cu Partidul Democrat ar mai fi probată și de promovarea sistemului electoral mixt la televiziunile lui Plahotniuc sau prezența la protestul din 6 iunie 2019 de la sediul partidului Maiei Sandu, manifestând împotriva votării de către blocul ACUM a socialistei Zinaida Grecianâi în fruntea Legislativului. Vasile Costiuc a ținut greva foamei împotriva coaliției de conjunctură ACUM-PSRM, cerând crearea unei majorități cu deputați „patrioți”. El a negat orice asociere cu democrații sau alți oligarhi adusă în discuție de analiști.
În ultimul an, liderul Partidului „Democrația Acasă” a fost deosebit de activ în susținerea agricultorilor. El și-a argumentat acțiunile prin faptul că este fermier și cunoaște „schemele obscure” din domeniu. Totodată, fostul operator TV a atras atenția cu mai multe incidente pe care le-a filmat: defrișarea din Rezervația „Plaiul Fagului”, presupusul export ilegal de cereale din rezervele de stat, implicarea în scandalul verde de briliant, când a stropit sigla partidului PACE.
Tot Costiuc l-a filmat parcând neregulamentar în Chișinău pe ex-deputatul român cu probleme judiciare Cristian Rizea. În urma unei dezbateri electorale de la postul public de televiziune, liderul Democrația Acasă a organizat un protest în fața Televiziunii Publice, așteptându-l pe Cristian Rizea și scandând: „La pușcărie!”. Fostul deputat român a reușit, să plece fiind escortat de poliție.
În timpul campaniei electorale, Costiuc a mers și la podul de pe Nistru, care leagă orașele Rezina și Râbnița. aznicul de acolo nu i-a permis însă să filmeze și l-a lovit cu bastonul pe spate.
Fisuri în democrație
La 18 iunie 2021, reprezentanții mai multor organizații teritoriale ale Partidului „Democrația Acasă” au ieșit astăzi într-o conferință de presă și l-au acuzat pe Vasile Costiuc de trădare. Aceștia spun că liderul s-a ales de unul singur președinte de partid și a format lista candidaților pentru alegerile parlamentare, fără a consulta echipa.
Câteva zile mai târziu, șase membri ai Partidului „Democrația Acasă” au trimis un demers către Comisia Electorală Centrală, în care cereau scoaterea formațiunii din cursa electorală. În textul elaborat, membrii acuză liderul formațiunii, Vasile Costiuc, de falsificarea și mimarea a actelor.
La rândul său, Costiuc a declarat că cei care îl acuză că este un trădător și un escroc sunt „oameni vulnerabili la bani”, care ar fi plătiți de socialiști și comuniști, ca să șifoneze imaginea partidului.
La capitolul declarație de avere, Costiuc susține că are doar un contract de cesiune pentru apartament, încheiat 2020, și că trăiește doar din salariul soției. În cadrul dezbaterilor electorale acesta a menționat că a avut și unele activități economice pe care nu le-a inclus în declarația de avere pentru că nu le poate raporta.
Raport financiar depus la CEC de formațiune arată venituri și cheltuieli de 95 de mii de lei. Toți banii au fost acumulați din donații din partea persoanelor fizice.
Deși a confirmat că va participa la interviul LIVE din studioul AGORA, Vasile Costiuc nu a mai ajuns.
Vezi și aceste știri

Greva foamei, principii și nervi la dezbaterile electorale și adresări publice către Putin. Drumul Partidului Regiunilor din Moldova

Excluderi din curse, trecut controversat și declarații tari. Drumul „Partidului Nostru”, de la „Partidul Țărănesc Creștin Democrat din Moldova” la „Bloc electoral”
