
Studiu al Ministerului Sănătății: 57% din persoane chestionate ar accepta să se vaccineze împotriva infecției cu COVID-19
57% din 1.000 de persoane chestionate ar accepta să se vaccineze împotriva infecției cu COVID-19, comparativ cu 41% în martie 2021 și 31% în studiile anterioare. Datele sunt reflectate în cel de-al cincilea studiu realizat de Ministerul Sănătății, prin care se examinează viziunile comportamentale privind COVID-19 în R. Moldova. Totodată, sondajul denotă că procentul persoanelor care afirmă că nu se vor vaccina cu siguranță a scăzut semnificativ de la 37% la 23%.
・
Potrivit datelor, 20% dintre respondenți declară că au primit cel puțin o doză de vaccin COVID-19. Majoritatea respondenților, sau 90% dintre ei spun că au primit vaccinul în Moldova, iar 8% - în România. 75% dintre cei care au primit o doză intenționează să primească și a doua doză. Iar 23% dintre cei care au fost vaccinați spun că au primit ambele doze.
Trei din patru respondenți spun că au fost motivați să se vaccineze pentru că vaccinul a fost utilizat de mult timp fără efecte adverse. Tot atâția spun că au făcut-o pentru că aceasta asigură interacțiunea liberă cu membrii familiei și prietenii.
68% dintre respondenți rămân cu teama că vaccinul ar putea avea efecte secundare grave asupra sănătății.
Neîncrederea în procesul de vaccinare continuă să fie alimentată de zvonurile negative în spațiul public. Astfel, 71% din respondenți (față de 82% în studiul precedent) au auzit lucruri rele despre vaccinuri, în special că acestea au efecte secundare grave (92%).
27% dintre respondenții nevaccinați ar dori să se imunizeze cu Sputnik V
Cât privește preferința pentru tipurile de vaccin, dintre respondenții care acceptă să fie imunizați, 27% preferă Sputnik V, 25% – Pfizer, 18% – AstraZeneca, iar alte 18% ar accepta orice vaccin oferit de Agenția Națională pentru Sănătate Publică.
Fiecare a patra persoană adultă (28%) continuă să nu creadă că noul coronavirus COVID-19 este real sau nu este sigură că acesta există.
19% din respondenți (față de 18% în martie 2021, 11% în noiembrie și 5% în august 2020) confirmă că au fost sau erau, în perioada colectării datelor, testați pozitiv COVID-19 cu diferite forme (de la asimptomatic la forme severe), iar alte 10% au fost suspecte cu simptome specifice, dar fără confirmare de laborator.
94% dintre respondenți conștientizează importantă autoizolarea
Studiul cinci reconfirmă nivelul înalt de conștientizare și conformare (94%) privind obligativitatea de a respecta condițiile regimului de auto-izolare la domiciliu (14 zile) impus de autorități în cazul testării pozitive pentru COVID-19 sau aflării în contact cu un caz confirmat COVID-19.
Procentul respondenților care raportează că se informează despre virus des sau foarte des este în scădere față de studiul precedent (de la 73% la 66%).
Totodată, 76% din respondenți (cu 10% mai puțin față de studiul precedent) sunt îngrijorați de faptul că pandemia va avea consecințe economice pentru ei în viitor.Iar mai mult de jumătate dintre respondenți (65%) consideră că deciziile luate cu privire la pandemie sunt corecte, în creștere ușoară față de studiul precedent. În același timp, 35% din respondenți susțin că situația lor financiară personală s-a înrăutățit (46% în martie 2021) în ultimele trei luni, iar pentru 56% a rămas neschimbată (49% în martie 2021).
Cele mai de încredere surse de informații rămân prietenii și familia (75%). Iar Organizația Mondială a Sănătății și instituțiile naționale de sănătate publică se bucură de încrederea a 62% și, respectiv, 51% de respondenți, ambele având o dinamică pozitivă a nivelului de încredere.
Datele au fost prezentate de MSMPS în cel de-al cincilea studiu despre viziunile comportamentale privind COVID-19 în Republica Moldova. Sondajul a fost efectuat în perioada 20 mai – 4 iunie 2021, pe un eșantion probabilist de 1.003 persoane din peste 320 localități, reprezentativ pentru populația adultă a R. Moldova (cu excepția regiunii transnistrene), eroarea maximă de eșantionare fiind de ± 3%. Studiul a fost realizat cu suportul financiar al Uniunii Europene și Biroului Regional OMS pentru Europa.
AGORA amintește că până acum, în R. Moldova au fost administrate 763.927 de doze de vaccin anti-COVID. Dintre acestea, în cazul a 292.261 de persoane a fost administrate ambele doze de ser. În Chișinău au fost administrate 223.334 doze de vaccin.