În iulie 2013 Veaceslav Negruța susține că i-a expediat prim-ministrului de atunci o scrisoare în care i-a descris scenariul privind cedarea cotei statului la Banca de Economii.  

„Leancă a considerat necesar să asculte de sfaturile lui Filat”. Veaceslav Negruța.

„Deși era cu titlu urgent, un răspuns a venit peste cinci săptămâni când decizia era deja luată. Răspunsul a fost că decizia aparține unei comisii speciale care va examina cazul, dar deciziile deja erau luate. Pe 1 august (2013) cele șapte companii, dintre care patru off-shore și doi reprezentanți ai statului, au semnat un acord prin care aprobă cedarea cotei statului. Nu sunt sigur că dl premier a văzut scrisoarea mea. În orice situație, reacția trebuia să fie una promtă. Pe subiectul BEM dlui Leancă i-am prezentat personal Raportul Comisiei Reidman în iulie 2013. Dl Leancă a considerat necesar să asculte sfaturile lui Filat vis-à-vis de așteptarea unei bănci care va veni și va prelua BEM. A fost alegerea dlui prim-ministru. După ce am plecat am avut mai multe discuții neoficiale cu Leancă. Și acum în 2015 am avut o discuție”, a declarat Negruța.

Fostul ministru al Finanțelor susține că Guvernul a căzut într-o capcană și că multe din deciziile din 2014, asumarea răspunderii, aplicarea grifului „secret”, erau cunoscute în esență doar de două sau trei persoane din Guvern.  

Referindu-se la cedarea cotei statului în Banca de Economii, Negruța a dat de înțeles că nu există o persoană anume responsabilă de această decizie și că în componența comisiei de profil au intrat reprezentanți ai Ministerului Culturii, Sănătății prezența cărora acolo nu ar fi fost relevantă. 

„Viceminiștri de la Cultură și Sănătate au decis soarta Băncii de Economii”. Veaceslav Negruța.

„În mare parte deciziile poartă un caracter colectiv. La capitolul cedarea cotei statului în 2013 nu există nicio semnătură a vreunui membru al Guvernului, pentru că decizia a fost luată de către o comisie de viceminiștri. Ceea ce ține de baza legală a acestei decizii este o Hotărâre 404 din iunie 2013 care este ilegală și neconstituțională. Ea a fost aprobată în baza unei legi adoptate nu în iunie, dar în iulie și care a intrat în vigoare în august. Deci tot ce s-a făcut este neconstituțional”, a subliniat Veaceslav Negruța.  

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!