
Partidul Schimbării, la primul lui scrutin: Vrea lichidarea CNA și a partidelor inactive și implementarea votului electronic
Partidul Schimbării este unul dintre cele mai recent create formațiuni politice din Republica Moldova. Acesta are doar cinci luni de la fondare și va participa pentru prima dată la alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie 2021. La 28 ianuarie, expertul în politici publice, Ștefan Gligor, a anunțat lansarea grupului de inițiativă pentru crearea unei formațiuni politice. Atunci el susținea că își dorește ca formațiunea politică să fie parte a unei noi majorități în Legislativ.
・
În funcția de președinte al formațiunii a fost ales Ștefan Gligor, iar printre vicepreședinții partidului se numără și consilierul prezidențial în domeniul energetic, Sergiu Tofilat. Partidul Schimbării a depus actele la Comisia Electorală Centrală în ultima zi de înregistrare.
Cine e Liderul Schimbării
Numele lui Gligor a răsunat de mai multe ori, atât în presă cât și în politica Republicii Moldova. Din noiembrie 2011 și până în prezent este șef al Baroului Asociat de Avocați, „Gligor și Partenerii”. Conform lui, din 2019 a participat la elaborarea și promovarea scenariului coaliției provizorii între Blocul politic ACUM și Partidul Socialiștilor în vederea eliminării lui Vlad Plahotniuc și a Partidului Democrat de la guvernare, dezoligarhizare instituțiilor și organizarea unor alegeri parlamentare anticipate.
În 2019, Gligor a participat și la concursul pentru funcția de Procuror General. Rezultatele concursului au fost declarate nule de către ministra de atunci a Justiției Olesea Stamate, pe motiv că nu s-a reușit verificarea integrității mai multor cocurenți care au participat la concurs. Acest concurs a declanșat ulterior căderea Guvernului Sandu, care a vrut să-și asume răspunderea pentru modificarea Legii Procuraturii.
Partidul Schimbării, la primul scrutin
Printre primele puncte din programul electoral al formațiunii, se numără reforma politică. Aceasta presupune modificarea Legii cu privire la partidele politice, mai exact vor să elimine partidele care nu au membri, sunt fără agendă și activitate publică. Totodată, conform lor partidele care nu participă la două scrutine consecutiv și nu corespund criteriilor minime de înregistrare a unui partid, ar trebui radiate din registrul partidelor politice.
Un alt punct din programul electoral este implementarea votului electronic. Membrii partidului sunt convinși că votul online trebuie să devină o alternativă pentru modalitatea existentă. Ei sunt de părereă că, implementat la standarde internaționale votul electronic va elimina riscurile de fraudare și manipulare a rezultatelor.
Reforma justiției este următorul punct din program. Aceasta presupune lichidarea instituțiilor care, conform lor au eșuat în exercitarea atribuțiilor prevăzute de lege, precum delapidarea rezervelor BNM, laundromatul rusesc, operațiunile de contrabandă a țigărilor, produselor alcoolice, a drogurilor și altor infracțiuni sistemice. Astfel, Partidul Schimbării susține lichidarea Centrului Național Anticorupție, Procuraturii Anticorupție și Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauzelor Speciale.
Menționăm că, Partidul Schimbării este unul din cei 23 de concurenți electorali la alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie. Acesta va figura cu numărul 20 pe buletinul de vot, cu 53 de candidați pe lista partidului. Lista cuprinde 31 de bărbați și 22 de femei, cu vârsta medie de 42 de ani.