Decizia de ieri a Radei Supreme de la Kiev de a interzice tranzitul militarilor ruși este reflectată și de presa rusă. Potrivit publicației Nezavisimaia Gazeta, populația din Transnistria părăsește masiv regiunea întrucât oamenii se tem de instabilitate. „Reprezentantul cazacilor Mării Negre, Ivan Kolev, dă vina pe Moscova care „renunță la Transnistria”. Rada de la Kiev a interzis ieri tranzitul trupelor militare ruse prin teritoriul ucrainean. Asta înseamnă că pacificatorii ruși aflați în Transnistria nu vor putea nici să plece, nici să vină în autoproclamata republică”, scrie sursa citată de Agora.
„În ultima perioadă din regiunea transnistreană au plecat 320 de mii de oameni. Familii întregi pleacă. 14 mii de apartamente, în mare parte în Tiraspol, au fost părăsite. Peste cinci ani, Republica Moldova va putea ocupa teritoriul republicii noastre, când nimeni nu va putea să opună rezistență”, a declarat Kolev.
Potrivit acestuia cazacii Mării Negre au discutat această problemă și au ajuns la concluzia că „Moscova renunță la Transnistria”. Kolev dă vina pe „politica duală a Moscovei, care a promis să-i protejeze pe cetățenii săi în Transnistria, dar în același timp încearcă să flirteze cu Republica Moldova”.
„Denunțarea de către Rada Supremă a Acordului de tranzit pe teritoriul ucrainean a unităților militare ruse staționate temporar pe teritoriul Republicii Moldova nu a fost o noutate pentru Moscova. Mai devreme, sau mai târziu asta trebuia să se întâmple. Mai ales că prevederile acordului cu privire la tranzitul prin teritoriul Ucrainei a militarilor ruși aflați în regiunea transnistreană de facto nu se respectă de un an”, declară expertul militar rus, Viktor Litovkin.
Potrivit acestuia, „actualul Guvern al Republicii Moldova, deși cu regularitate insistă asupra retragerii pacificatorilor ruși din Transnistria, nu a făcut și nu face demersuri oficiale către autoritățile ruse cu privire la denunțarea acordului privind operațiunea de pacificare pe Nistru”.
Denunțarea acordului cu privire la tranzit nu este un obstacol pentru structurile militare ruse. „Există avioane care pot zbura prin Crimeea, Republica Moldova și România”, se arată convins Viktor Litovkin.
Vezi și aceste știri

Edineț: Un bărbat a rămas blocat sub o placă de beton în timpul unor lucrări de demolare. Intervenția salvatorilor

Performanța demnă de aur a unui pompier din Moldova: Sportivul Mihai Bradu s-a întors câștigător de la turneul internațional de lupte greco-romane de la Roma

Ministerul de Externe al României, după amenințările lui Medvedev în adresa R. Moldova: O retorică falsă a Kremlinului, cu care ne-am obișnuit
Advertoriale

Aridon Group – 30 de ani de succes, realizări, clienți fideli și echipă dedicată (VIDEO)

Preotul Petru Ciobanu – printre primii absolvenți ai meseriei de cultivator-procesator de bacifere ai Școlii Profesionale Nisporeni
