Concurenți electorali mai activi pe ultima sută de metri, dar și încălcări mai multe. Ce lacune a identificat Promo-LEX

Concurenți electorali mai activi pe ultima sută de metri, dar și încălcări mai multe. Ce lacune a identificat Promo-LEX

Pe ultima sută de metri, activismul concurenților electorali a crescut continuu, numărul activităților majorându-se cu circa 25% față de perioada precedentă de monitorizare. Totodată, s-a majorat și numărul încălcărilor raportate de către observatorii Promo-LEX. Printre lacunele identificate se regăsesc: violența în campanie electorală, lipsa rapoartelor financiare, discurs de ură și prezența persoanelor decedate în liste.

Observatorii Promo-LEX au constatat cel puțin 31 de întruniri electorale sub forma „agitației față în față” (de trei ori mai multe decât în precedentele două săptămâni de observare), iar pentru alegătorii din regiunea transnistreană nu au fost raportate întruniri electorale.

„Din totalul de 1.456 activități observate, cele mai multe, ca și în perioada anterioară de observare, revin: PAS – 395 (27%), BECS 226 (15%) și BERU 172 (12%). Cele mai populare activități rămân a fi distribuirea materialelor electorale (52%) și întâlnirile electorale (30%)”, au susținut reprezentanții.

Totodată, au fost raportate cel puțin 67 de cazuri ce pot fi calificate drept utilizare a resurselor administrative  în scop de promovare electorală. În 18 cazuri este vizat PDM, în 13 – BECS, câte 11 – PAS și PPPDA, în nouă – BERU și în cinci cazuri – PPȘ.

„A fost înregistrat un caz ce poate fi calificat drept oferire de cadouri cu impact electoral, cu implicarea PACE. La fel, au fost raportate șapte cazuri (câte trei – PAS și BECS, un caz – BERU) de utilizare a imaginii/simbolurilor de stat ale Republicii Moldova sau ale altor state”.

Promo-LEX a atras atenția și asupra a patru cazuri de utilizare a publicității electorale fără respectarea cerințelor tipografice (două cazuri – PACE și câteun caz – PPDA, PUN, BECS), precum și 64 de cazuri de amplasare a publicității în locuri neautorizate.

În perioada de observare, au mai fost raportate cel puțin trei cazuri ce pot fi calificate drept utilizare a violenței în campania electorală. În toate aceste cazuri au fost implicați concurenții AUR și BECS.

Patru concurenți electorali, fără rapoarte financiare

De la începutul campaniei electorale și până la 2 iulie 2021, doar 19 concurenți electorali din 23 înregistrați au depus la CEC rapoarte financiare. Totodată, Promo-LEX constată un nivel scăzut al calității informației raportate.

„Cei 19 concurenți electorali au declarat venituri totale în valoare de 33,5 milioane de lei, dintre acestea, 36% au fost declarate de BERU, 18% – de PAS și câte 12% – de BECS și PPȘ. Astfel, patru concurenți electorali au raportat 78% din totalul veniturilor, iar ceilalți 11 concurenți electorali – doar 22%.”.

De cealaltă parte, suma cheltuielilor declarate este de 30,4 (37% au fost raportate de BERU, 18% – de PAS, 13% – de PPȘ, iar 12% – de BECS). Principalele destinații ale cheltuielilor sunt: pentru publicitate electorală (64%) și pentru materialele promoționale (24%).

Totodată, Promo-LEX a estimat pentru toate cele șase săptămâni de campanie electorală, cheltuieli neraportate de cel puțin 10,8 milioane de lei. Cei mai mulți bani nu au fost delcarați de către BECS – 3,2 miliaone delei; PPȘ – 2,3 milioane de lei; PDM – 1,3 milioane de lei,  PAS – un milion lei. Aceștia sunt urmați de PPPDA –  cu 749.539 de lei; BERU – 646.041 de lei; PPCC- 573.912 de lei; PACE- 361.765 de lei; PUN- 260.329 de lei; AUR- 187.315 de lei; PDCM- 93 de mii de lei; PPDA – 12.458 de lei; PPN- 11.652 de lei; V. Valico- 7.498 de lei; PVE- 4.280 de lei; PS- 3.823 de lei; PRM- 2.708 de lei; MPSN- 793 de lei; PPM- 600 de lei.

Discursul de ură și instigarea la discriminare a luat amploare pe ultima sută de metri a campaniei electorale

Ultima perioadă a campaniei electorale este marcată de o creșterea cu 43% a numărului de cazuri de discurs de ură și instigare la discriminare față de perioada precedentă de monitorizare (8-20 iunie 2021), au constatat observatorii.

Astfel, din cele 43 de cazuri identificate de către monitorii Promo-LEX, cel puțin 26 de cazuri au fost generate de către 11 candidați incluși pe listele a opt concurenți electorali: Vasile Costiuc (PPDA) – șase cazuri;  Renato Usatîi (BERU) – patru cazuri; Fiodor Ghelici (POM) – trei cazuri; Valeriu Munteanu (AUR) – două cazuri; Igor Dodon (BECS) – două cazuri; Dorin Chirtoacă (AUR) – două cazuri; Victoria Grosu Vremeș (AUR) – două cazuri; Andrei Năstase (PPPDA) – două cazuri; Iurie Reniță (PUN), Vladimir Voronin (BECS) și Gheorghe Cavcaliuc (PACE) – câte un caz. Suplimentar, un caz l-a avut ca autor pe reprezentantul concurentului PPN, Cristian Rizea.

De cealaltă parte, în cel puțin zece cazuri, discursul de ură și instigare la discriminare în spațiul public a vizat doi candidați de pe listele BECS: Igor Dodon – în șapte cazuri și Vladimir Voronin – în trei cazuri. Celelalte cazuri de discurs de ură au afectat membrii și susținătorii ai BECS, PLD, Președinta Republicii Moldova și alți politicieni.

Incertitudini de ordin legal privind desfășurarea scrutinului

MO Promo-LEX și-a exprimat îngrijorarea că până la 8 iulie 2021, cu doar trei zile înainte de alegeri, Guvernul nu a asigurat finanțarea deplină a organizării și desfășurării alegerilor parlamentare anticipate din 11 iulie 2021. Potrivit instituției, acest fapt poate afecta în special calitatea procedurilor din ziua alegerilor.

Mai mult, au fost identificate erori în listele electorale: prezența persoanelor decedate în liste (120 cazuri), atribuirea eronată a alegătorilor la altă SV din aceeași sau chiar altă localitate (38 cazuri), precum și erori de adrese (22 de cazuri).

Misiunea de Observare Promo-LEX a făcut public cel de al cincilea raport de monitorizare a alegerilor parlamentare anticipate din 11 iulie 2021  în perioada de referință (23 iunie – 7 iulie 2021)

Dragă cititor,

Mii de oameni ne citesc în aceste zile în căutarea informațiilor, răspunsurilor și a unui fir de speranță. Iar noi lucrăm ca să asigurăm un jurnalism responsabil care să ne ajute pe fiecare dintre noi să înțelegem mai bine tot ce se întâmplă în jurul nostru și să ne unească în aceste timpuri complicate.

Ce putem face noi acum, este să te informăm corect, din surse verificate. Când nu știi pe cine să crezi, vezi ce scrie AGORA.
Fiecare contribuție din partea cititorilor este valoroasă pentru activitatea redacției. Susține-ne cu un abonament de membru. Mulțumim

Vezi și aceste știri
Discurs de ură, aplicarea violenței și cheltuieli nedeclarate. Ce lacune a identificat Promo-LEX în campania electoală

Discurs de ură, aplicarea violenței și cheltuieli nedeclarate. Ce lacune a identificat Promo-LEX în campania electoală

Discurs de ură, cheltuieli neraportate și stabilirea secțiilor de votare în diaspora și în stânga Nistrului. Promo-LEX a identificat lacune în perioada campaniei electorale

Discurs de ură, cheltuieli neraportate și stabilirea secțiilor de votare în diaspora și în stânga Nistrului. Promo-LEX a identificat lacune în perioada campaniei electorale

Promo-LEX, despre situația din regiunea transnistreană: Libertatea de circulație restricționată, cazuri de răpiri și intimidări

Promo-LEX, despre situația din regiunea transnistreană: Libertatea de circulație restricționată, cazuri de răpiri și intimidări

Advertoriale
Câștigă o casă de vis, două automobile și 150 de super premii de la Carpet Outlet

Câștigă o casă de vis, două automobile și 150 de super premii de la Carpet Outlet

Pregătește-te de vară și reabilitează-ți organismul cu trio-ul de detoxifiere biologic

Pregătește-te de vară și reabilitează-ți organismul cu trio-ul de detoxifiere biologic

Orange a semnat un parteneriat durabil pentru Moldova, cu Proiectul Tehnologiile Viitorului

Orange a semnat un parteneriat durabil pentru Moldova, cu Proiectul Tehnologiile Viitorului

E un efort pe care nu-l putem face
singuri, așa că te așteptăm alături de noi
EMISIUNI
 • Moldova, I am back! | Natalia și Sergiu Nicoriuc s-au întors în țară după 14 ani de muncă în străinătate și s-au apucat de lemnărit (VIDEO)
  Moldova, I am back! | Natalia și Sergiu Nicoriuc s-au întors în țară după 14 ani de muncă în străinătate și s-au apucat de lemnărit (VIDEO)
 • Copiii știu mai bine: În căutarea jobului perfect (VIDEO)
 • Moldova, I am back! | Tatiana Miron, tânăra care a decis să revină din Spania pentru a dezvolta satele din Moldova (VIDEO)
 • Copiii știu mai bine: Liderii lumii - sub lupă (VIDEO)
 • Moldova, I am back! | Dumitru și Emanuela Ciuprina, tinerii care au schimbat Bucureștiul pe satul Lunga din Florești (VIDEO)
Cele mai populare
 • 1
  Krasnoselski a semnat un decret prin care a demis așa-zisul guvern din stânga Nistrului și a înaintat un nou candidat (DOC)
 • 2
  Ultimă oră! Igor Dodon va sta 30 de zile în arest la domiciliu, iar cumnatul său - în arest preventiv
 • 3
  Șefa statului convoacă Consiliul Suprem de Securitate. Pe ordinea de zi, subiecte legate de creșterea prețurilor
 • 4
  Zeci de tiruri formează de mai multe săptămâni cozi kilometrice la Vama Leușeni. Care este explicația
Canalul nostru de pe YouTube
Autentificare
Ai uitat parola?
Salvează articolul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Articolele salvate pentru mai târziu, le vei putea găsi în profilul tău.

Urmărește subiectul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Subiectele urmărite le vei putea găsi în profilul tău.