Fără siglă la alegeri, pauze și reactivare. Drumul parcurs de unul dintre cele mai longevive partide sau de ce Noua Opțiune Istorică nu a devenit /PAȘ/

Fără siglă la alegeri, pauze și reactivare. Drumul parcurs de unul dintre cele mai longevive partide sau de ce Noua Opțiune Istorică nu a devenit /PAȘ/

AGORA continuă campania de informare, prin intermediul căreia vă prezentăm, rând pe rând, concurenții electorali la scrutinul din data de 11 iulie 2021. Cu numărul 21 pe buletinul de vot este Partidul Noua Opțiune Istorică, a cărui președintă este Svetlana Chesari. Partidul este printre cele mai demult fondate, mai exact, istoria lui începe în 1992, iar de-a lungul timpului și-a schimbat de mai multe ori denumirea.

Inițial, până în 1994 se numea Asociaţia Foştilor Deţinuţi Politici şi Victime ale Represiunilor din Moldova. Apoi, până în 2000 a fost Asociaţia Victimelor Regimului Comunist de Ocupaţie şi a Veteranilor de Război ai Armatei Române. Din 2000 până în 2013 s-a numit Partidul Național Român. Iar din 2013, până în mai 2021, a fost Partidul Noua Opțiune Istorică. Odată cu schimbarea președintelui s-a schimbat și denumirea în Partidul Alternative și Șanse, care însă, nu a fost acceptată de Agenția Servicii Publice. 

Controversele legate de noua denumire și simbolul electoral 

Publicitate

Monitorul Oficial a publicat la 21 mai un anunț prin care Partidul Politic Noua Opțiune Istorică a devenit Partidul Politic Alternativă și Șanse. Schimbarea a fost făcută tocmai în ziua când la CEC s-au înregistrat primele formațiuni politice în alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie 2021. 

Aceasta nu ar fi trezit controverse, însă noua abreviere a formațiunii urma să fie PAS, exact ca cea a Partidului Acțiune și Solidaritate, care conform sondajelor ar avea cele mai mari șanse de a accede în Parlament. 

Ulterior, la 21 iunie Comisia Electorală Centrală a refuzat să înregistreze simbolul electoral al Partidului Noua Opțiune Istorică pentru că ar semăna foarte mult cu cel al Partidului Acțiune și Solidaritate. 

Reprezentanții partidului au declarat atunci că refuzul CEC este neîntemeiat, întrucât la final este litera Ș, o deosebire ce nu poate fi neglijată. 

Membrii partidului s-au adresat la Curtea de Apel, care însă, la 28 iunie a refuzat recursul acestora. 

Mai târziu, aceștia au mers cu o adresare și la Curtea Supremă de Justișie, care de asemenea, la 7 iulie a declarat inadmisibil recursul depus de Partidul Politic Noua Opțiune Istorică, iar încheierea este irevocabilă. 

Svetlana Chesari - noua președintă a partidului

Conform anticorupție.md Svetlana Chesari și soțul ei au apărut în atenţia mass-media în 2017, când au fost reţinuți de CNA pentru delapidare a fondurilor europene. Aceștia a gestionat o organizaţie neguvernamentală prin intermediul căreia ar fi însușit fonduri europene destinate construcţiei unei gropi pentru deşeuri în raionul Criuleni şi modernizării unei grădiniţe în oraşul Ungheni.

Potrivit investigației, Svetlana Chesari a stat câteva luni în arest preventiv și arest la domiciliu, iar Iurie Chesari a reușit să părăsească teritoriul Republicii Moldova. Ulterior, la începutul anului 2019, a revenit defenitiv în țară.

Chesari a respins toate acuzațiile și a declarat că investigația este făcută la comandă. 

Cu o pagină de Facebook inactivă din 2013 și cu un program electoral care nu e făcut public 

Deși e un partid longeviv, Noua Opțiune Istorică nu are informații în spațiul public, care ar putea fi accesate de către cetățeni. Pagina de Facebook a formațiunii politice nu a fost actualizată din 2013, iar site-ul web nu poate fi accesat. Nici programul electoral pentru aceste alegeri nu a fost făcut public. Deși președinta partidului a declarat în cadrul interviului în studioul AGORA că programul electoral este pur pragmatic și că îl va face public, acest lucru nu s-a întâmplat. 

Partidul Noua Opțiuni Istorică este unicul concurent electoral care nu va avea un simbol pe buletinul de vot. Acesta se află pe poziția 21 și va participa la alegeri cu 58 de candidați, dintre care 25 de bărbați și 33 de femei. 

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

  • Facebook
  • Instagram
  • Youtube
  • Twitter
  • Telegram
  • RSS Feed

APLICAȚIE

  • App Store
  • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
  • Mastercard
  • Visa
  • PayPal