9 din 10 persoane consideră că drepturile omului în Republica Moldova sunt încălcate, arată datele unui studiu realizat la comanda oficiului Avocatului Poporului. Potrivit respondenților, situația privind respectarea drepturilor omului în țara noastră s-a înrăutățit în 2020, comparativ cu anul 2018.
Potrivit respondenților, cele mai principale și actuale drepturi în această perioadă sunt dreptul la sănătate, la educație și la protecție socială. În același timp, aceștia consideră că dreptul la sănătate și la protecție socială, de rând cu cel la un proces echitabil, sunt cel mai puțin respectate.
Peste jumătate din cei chestionați sunt de părere că cele mai respectate drepturi sunt cele ale copiilor și femeilor, această tendință înregistrând o creștere comparativ cu cercetarea precedentă din 2018. La polul opus, cel mai puțin respectate sunt drepturile consumatorilor de droguri și substanțe psiho-active, a minorităților sexuale (LGBT) și a deținuților sau ex-deținuților. O remarcă aparte a experților ține de vulnerabilitatea locuitorilor din regiunea transnistreană privind respectarea drepturilor omului.
Corupția este considerată drept unul dintre principalii factori care afectează în mare măsură respectarea drepturilor omului în Republica Moldova, circa 60% dintre respondenți fiind de acord cu această afirmație.
Un alt aspect este legat și de respectarea dreptului copiilor la educație în școlile don Moldova, aproape jumătate din respondenți fiind de acord cu afirmația că acesta este afecta considerabil de posibilitățile financiare ale părinților. Totodată, doar unul din patru consideră că statul asigură tuturor accesul la educație și condiții egale iar absolvirea școlii oferă oportunități egale pentru elevi în continuare studiilor.
Totuși, în contextul pandemiei provocate de virusul COVID-19 și a trecerii procesului de învățământ pe online, a fost evidențiată privarea de dreptul la educație a copiilor din familiile vulnerabile care nu aveau acces la tehnologii și/sau internet.
Studiul de percepții privind respectarea drepturilor omului, ediția 2021 a fost realizat pe un eșantion de 1.006 persoane cu vârsta de 18 ani și mai mult, perioada de culegere a datelor fiind 24.12.2020 – 25.01.2021. Acesta este la a treia ediție, studii similare fiind efectuate și în 2016 și 2018.
Vezi și aceste știri

La o zi după ce a acceptat intrarea Finlandei și Suediei în NATO, Turcia cere extrădarea a 33 de persoane din cele două țări

ANSA scoate din comerț un lot de brânză de vaci. Ar fi identificat grăsimi străine
