Angajații din sectorul Informații și comunicații , dar și sectorul financiar și de asigurări continuă să ridice cele mai mari salarii lunare. Potrivit celor mai recente date ale Biroului Național de Statistică, în aceste sectoare a fost înregsitrată o majorare în luna martie de 8% și respectiv, 10%, comparativ cu aceeași lună a anului precedent. La polul opus, se află angajații din agricultură, dar și cei care prestează servicii de recreere și agrement.
Astfel, angajații din sectorul IT au ridicat în luna martie un salariu mediu de 9 560 de lei, iar cei din sectorul bancar și asigurări au avut o remunerare medie de 8 825 lei.
Cea mai mare creștere a fost înregistrată în sectorul producţiei şi furnizării de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat - de 17%, angajații fiind remunerați cu 7 803 lei. Totodată, au crescut salariile în sectorul distribuţiei apei; salubritate, gestionarea deşeurilor, activităţi de decontaminare cu 13% și au ajuns la 4 574 lei. Cea mai mică creștere a fost înregsitrată în sectorul construcţii - de 6%, angajații primind un salariu mediu de 4 229 lei.
Mai jos vedeți cum au eveoluat salariile în principalele sectoare ale economiei naționale:
Potrivit datelor Birolui Național de Statistică, în luna martie 2015, câştigul salarial mediu nominal brut a fost de 4397,3 lei, înregistrând o creştere cu 12,4% faţă de luna martie 2014.
În sfera bugetară câştigul salarial mediu a constituit în luna martie curent 3 993 lei, cu 15% faţă de martie 2014. În sectorul economic (real) câştigul salarial a înregistrat 4 568 lei, mai mult cu 11,5% faţă de martie 2014.
Indicele câştigului salarial real pentru luna martie 2015 faţă de luna martie 2014 (calculat ca raport între indicele câştigului salarial nominal brut şi indicele preţurilor de consum) a fost de 104,9%.
Biroul Național de Statistică precizează că informaţia este prezentată fără datele unităților din partea stângă a Nistrului şi municipiul Bender. Datele cuprind unităţile economice (sectorul real) cu 4 şi mai mulţi salariaţi şi toate instituţiile bugetare, indiferent de numărul de salariaţi.
Vezi și aceste știri

Un parlamentar rus face aluzie la un posibil schimb al prizonierilor din Azovstal cu Medvedciuc

În Moldova se produce de opt ori mai mult ulei și grăsimi decât acum un an
