Slusari avertizează că în zilele ce urmează ne-am putea pomeni fără combustibil pe la benzinării

Slusari avertizează că în zilele ce urmează ne-am putea pomeni fără combustibil pe la benzinării

Deputatul PPDA, Alexandru Slusari, vorbește de încă o posibilă înțelegere de cartel între companiile petroliere. Petroliștii, nemulțumiți de marja comercială, stabilită recent de ANRE, ar putea să pună pe stop vânzarea combustibilului pe la benzinării, crede Slusari. Deocamdată, nu există nicio intenție anunțată oficial în acest sens.

„Petroliștii nu sunt mulțumiți de marja comercială de 2,33 lei pentru fiecare litru de benzină și motorină, stabilită de ANRE. Este un adaos comercial după achitarea tuturor impozitelor și taxelor. Drept urmare, marea majoritate a companiilor, pe fundalul unui guvern impotent și incompetent, a recurs la un șantaj la adresa agricultorilor. Sincron, în ajunul secerișului, au fost anulate reducerile la procurarea motorinei angro pentru producătorii agricoli mari. Mai mult ca atât, este posibil ca în ajunul alegerilor sau în ziua votării unii petroliști, concertat, să renunțe la comercializarea combustibilului la benzinării, încercănd să influențeze rezultatele scrutinului.”

În acest sens, Slusari a venit cu mai multe solicitări către două instituții: ANRE și Consiliul Concurenței.

„În acest context, cer ca ANRE să facă publică marja comercială a companiilor petroliere în primul trimestru al anului 2021, până la aprobarea metodologiei noi și plafonarea prețurilor la pompă. Eu cunosc că acest adaos comercial, în baza rapoartelor prezentate de petroliști, a fost sub 2 lei și companiile activau bine mersi, fără nici un reproș. Dar vreau informația oficială de la ANRE. La fel, solicit ca ANRE să publice informația privind numărul stațiilor de alimentare din Republica Moldova în comparație cu România și câte din ele sunt arendate de către companiile petroliere, privind plata medie pentru arendă și vânzările medii zilnic pentru fiecare stație. Vreau ca cetățenii să cunoască care este raționamentul că marea majoritate a companiilor petroliere nu construiesc benzenării proprii, dar sunt gata să achite 50 mii de dolari pentru chiria unei stații de alimentare. Oare nu este clar că se urmărea majorarea artificială a cheltuielilor companiilor pe hârtie, iar o bună parte din banii achitați pentru arendă se întoarceau înapoi?”

În final, parlamentarul spune că va solicita și amendarea companiilor care au majorat nejustificat prețurile la combustibil.

„Totodată, cer Consiliului Concurenței să se autosesizeze pe marginea acțiunilor acestui cartel politico-economic și în sfârșit să sancționeze cele 6 companii, care conform raportului Consiliului, în perioada 2019 - ianuarie 2021 au majorat de zece ori nejustificat prețurile la combustibil ca urmare a unor coordonări la telefon și discuții cu Plahotniuc și Dodon.”

Publicitate

Instituțiile vizate nu au reacționat deocamdată, public, la acest comentariu.

Anterior, Slusari a publicat foi dintr-un raport al Consiliului Concurenței, foi care ar conține dovezi ce ar veni să demonstreze că există o înțelegere de cartel pe piața petrolieră. Mai târziu, solicitată să arate public întreg raportul, instituția a refuzat, spunând că asta ar însemna încălcarea legii.

Pe 14 iunie, ANRE a aprobat o nouă metodologie de calcul a prețurilor la carburanți. Noul document prevede plafonarea câștigurilor petroliștilor.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

  • Facebook
  • Instagram
  • Youtube
  • Twitter
  • Telegram
  • RSS Feed

APLICAȚIE

  • App Store
  • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
  • Mastercard
  • Visa
  • PayPal