Ministrul Agriculturii: Fermierii nu au suficient combustibil pentru perioada de recoltare. În pericol este securitatea alimentară

Ministrul Agriculturii: Fermierii nu au suficient combustibil pentru perioada de recoltare. În pericol este securitatea alimentară

Campania de recoltare a cerealelor din prima grupă ar putea fi periclitată  din cauza insuficienței de combustibil, ceea ce ar pune în pericol asigurarea securității alimentare a țării. Despre aceasta a anunțat ministrul Agriculturii, Dezvoltării Regionale şi Mediului MADRM, Ion Perju. 

„Campania de recoltare a demarat în mai multe localități din Republica Moldova, o parte chiar până la precepitații, dar acum avem timp favorabil. Atât în sudul ţării, cât şi în centrul Republicii a început campania mai masiv, deja şi la nord pe unele terenuri a început secerișul orzului și grâului. Cu toate acestea, producători agricoli din teritoriu au semnalat că nu-şi pot asigura cantitatea de carburanți necesară pentru demararea lucrărilor de recoltare a culturilor cerealiere”, a declarat Ion Perju.

Perju a menționat că Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale şi Mediului (MADRM) a fost sesizat pentru a întreprinde măsurile necesare şi să se adreseze la instituțiile abilitate pentru soluționarea problemei, în special fiind vorba de o adresare către Ministerul Economiei şi Infrastructurii şi Agenția Naţională pentru Reglementare în Energetică (ANRE).

Publicitate

Astfel, MADRM a solicitat intervenția de urgență a instituțiilor abilitate asupra metodologiei de calcul şi aplicare a prețurilor la produsele petroliere, pentru a nu permite afectarea campaniei de recoltare a cerealelor din prima grupă.

„Ca urmare a aprobării  a metodologiei de calcul şi aplicare a prețurilor la produsele petroliere prin hotărârea din 14 iunie de către ANRE, s-au semnalat primele situații când producătorii agricoli beneficiază de la lanțurile de distribuție de cantități mici de carburanți, în special motorină, acestea ducând nemijlocit la perturbări a oricărei posibilități de a ajuta producătorii agrigoli ca să-şi asigure cantitatea necesară pentru demararea lucrărilor. Simplu fiind spus, după aceste modificări, producătorii agricoli nu pot să se asigure cu cantitatea de motorină necesară la prețurile angro, fiind impuși să se asigure cu motorină  cu prețul de la pompă”, a explicat ministrul Agriculturii.

Potrivit lui Ion Perju, în total, în țară urmează a fi recoltate peste 418 mii de hectare de terenuri, dintre care 320 de mii de hectare sunt acoperite cu grâu, 64 de mii de hectare de orz și 34 de mii de hectare de rapiță. Pentru colectarea cerealelor de pe aceste terenuri agricole ar fi nevoie de cel puțin 30 de milioane de litri de motorină. Totuși, cifra ar putea crește în funcție de suprafețele terenurilor îmburuienite.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal