De la 18 la 82 sau ce vârste au persoanele de pe listele de candidați ale concurenților electorali la scrutinul din 11 iulie (GRAFIC)

De la 18 la 82 sau ce vârste au persoanele de pe listele de candidați ale concurenților electorali la scrutinul din 11 iulie (GRAFIC)

Campania electorală pentru alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie 2021 a scos la iveală mai multe aspecte inedite ale vieții politice din țara noastră. Pe lângă faptul că tinerii rămân în continuare a fi prezenți într-un număr mic pe listele electorale iar cota femeilor în cadrul acestora crește de la scrutin la scrutin, generația celor de peste 35 de ani rămâne a fi majoritară în listele electorale. Câți bărbați și femei, tineri și bătrâni se regăsesc pe listele electorale ale Platformei DA, Alianței pentru Unirea Românilor, Partidului Democrația Acasă și Partidului Unității Naționale, află din analiza AGORA.

41 dintre cei 101 candidați ai Platformei Demnitate și Adevăr au vârsta cuprinsă între 36 și 50 de ani, această generație de altfel, având o prezență majoritară în aproape toate formațiunile politice. Tinerii sunt reprezentanți de 20 de candidați dintre care cel mai tânăr Axentii Dimitrii, care are 20 de ani și este situat pe locul 60. La polul opus se găsește „decanul de vârstă” al partidului, care are 82 de ani, fiind născut în 1939. Acesta candidează pe locul 28.

Lista electorală a formațiunii este formată din 42 de femei și 59 de bărbați.

Publicitate
...

Alianța pentru Unirea Românilor se numără printre partidele care au cel mai mare număr de tineri, 47 de candidați având vârste cuprinse între 18 și 35 de ani. Printre aceștia se numără și cea mai tânără candidată a formațiunii, fiind vorba despre Godia Alexandrina în vârstă de 19 ani, situată pe locul 50 în lista electorală. Din cei 103 candidați înscriși, 52 sunt femei iar 51 bărbați. Alte 19 persoane se află în categoria de vârstă 51 – 70 de ani.

...

Cel mai în vârstă candidat de pe listele Partidului Democrația Acasă este profesorul universitar și medicul neurolog Iliciuc Ion, în vârstă de 74 de ani, născut în 1947 și plasat pe locul 32. La polul opus, cel mai tânăr candidat este Prisăcaru Ciprian în vârstă de 18 ani, plasat pe locul 62. Echipa formațiunii mai numără și 39 de persoane cu vârsta cuprinsă între 51 și 75 de ani. Cu o echipă formată din 101 candidați, pe listele electorale ale partidului sunt 60 de bărbați și 41 de femei.

...

Cu doar 92 de pretendenți la funcția de deputat, lista electorală a Partidului Unității Naționale are cei mai puțini candidați. Astfel, pretendenții la funcția de deputat cu vârstele cuprinse între 31 și 50 de ani formează majoritatea pe listele electorale ale Partidului Unității Naționale, fiind vorba de 39 de persoane. Alți 21 de candidați sunt cu vârstele cuprinse între 18 și 25 de ani. Hantea Maria și Frunze Iuliana sunt cele mai tinere candidate la funcția de deputat de pe lista acestei formațiuni, ambele fiind născute în 2002 și având vârsta de 19 de ani. La polul opus, „decanul de vârstă” al formațiunii este Mîțu Alexei, pedagog de profesie, născut în 1942, în vârstă de 79 de ani. Din cei 101 pretendenți la funcția de deputat, 50 sunt bărbați iar 42 sunt femei.

...

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal