
De’afară pentru țară. Elena Jitari: Diaspora nu sunt doar oamenii care au plecat peste hotare, este în primul rând o legătură între două țări, două culturi
Elena Jitari este o tânără originară din Glinjeni, Fălești. Pe cînd era studentă a primit o bursă și a plecat în China pentru un an academic. De atunci au trecut 11 ani de când s-a stabilit acolo. Spune că e îndrăgostită de această țară încă din fragedă copilărie. Se crede o norocoasă pentru că a plecat peste hotare nu pentru ca să lucreze ci pentru ca să învețe. De asemenea Elena este convinsă că acolo unde este unire, este schimbare, de aceea îndeamnă oamenii să se unească la acest scrutin.
・
Povestea ei legată de China începe de la o vârstă foarte fragedă, pe când avea șapte, opt ani găsit într-un album de familie o fotografie în care tatăl ei era cu un prieten chinez pe un fundal cu multe caractere chinezești.
„Tatăl meu mi-a povestit istoria cum a fost prin Hong-Kong prin anii \\\'75-\\\'76. El de fapt a fost prin mai multe țări, dar a fost atras foarte multe de China. A început să-mi povestească despre această țară și eu am început să fac caractere chinezești de prin cărți, mă uitam și desenam ce găseam” își aminteșete Elena.
A ales să învețe limba chineză și engleză la facultate, la specialitatea de traducător – lingvist. Atunci Elena Jitari a început să întrebe la Ambasada Chineză despre oportunitățile de a studia în China.
„A venit o delegație de la Northwest Normal University, o universitate pedagogică din orașul Lanzhou. Rectorul și câțiva profesori au venit la noi în clasă și ne-au dat vestea că putem să participăm într-un concurs de burse pentru un an academic, să învățăm chineza în China. Evident că atunci au fost foarte multe emoții, m-am pregătit foarte bine și am fost de asemenea printre norocoșii să primesc această bursă și să vin aici. Era o bursă care a achitat totul, trebuia doar să cumpăr biletul de avion”, menționează tânăra.
Pentru că biletul la avion spre China era scump, părinții au susținut-o și au ajutat-o să meargă în țara asiatică pentru a-și continua cariera.
„După un an, după ce am finalizat universitatea, au mai venit cu o ofertă să venim la masterat, tot aici în China, pe patru ani. De aici a început și istoria mea despre cum am rămas în China”.
În prezent, Elena este coordonatoare de grup și în același timp project manager. Consideră că această experiență a ajutat-o să își deschidă o afacere în China.
„Cred că dacă nu veneam aici, nu aveam atâtea oportunități. Era o frică foarte mare de a mea să mă întorc în Moldova și să-mi continui cariera acolo, pentru că îmi dădeam seama, că pentru un moment, acolo chiar nu aveam oportunități. Așa era situația. Mă bucură faptul că acum este mai bine și sper să fie și mai bine” spune Elena.
Tânăra spune că diaspora a avut un rol important în dezvoltarea țării. Iar faptul că unele persoane oficiale au menționat că diapsora nu are dreptul de a alege, i se pare foarte josnic.
„ Diaspora nu sunt doar oamenii care au plecat peste hotare, la studii sau la lucru, este în primul rând o legătură între două țări, două culturi. Deci tot ce este creat în Moldova, este bazat pe diasporă și moldovenii care au deschis o afacere în țară, tot cu ajutorul nostru au avut oportunitatea de a avea un preț mai bun la un produs, de a putea coopera mai ușor cu unele companii peste hotare. Asta se datorează faptului că diaspora a promovat nu doar cultura țării dar și a produselor, a ceea ce avem pe piața din Moldova. Păcat că sunt persoane car enu văd avantajele diasporei”, mai spune tânăra.
Elena a venit și cu un mesaj pentru cei rămași în Moldova.
„Celor ce au rămas în țară, inclusiv părinților mei, rudelor mele, vreau să vă spun că ați fost foarte puternici toți acești ani. Eu mă bucur foarte mult că într-un final toți cetățenii moldoveni și toată diaspora s-au unit, pentru că eu consider că acolo unde este unire este și schimbare, iar schimbarea începe de la noi. Pe lângă diasporă și pe lângă tot ce s-a realizat până acum, le mulțumesc că au fost puternici până acum, fără a pleca peste hotare”, a conchis Elena.