Cele 165 de zile au expirat, iar Comisia de anchetă Laundromat a încheiat Raportul de activitate. „Raportul relatează despre acțiunile și inacțiunile statului și nu și-a pus ca scop să prezinte vinovăția cuiva”, precizează deputata Platformei DA Inga Grigoriu. Totuși, concluziile nu au fost semnate de patru membri ai comisiei și nu au fost prezentate în Parlament.
„Din audieri s-a putut constata că în fapt Veaceslav Platon a relatat fragmentat cuma a implementat schema de elitiza a mijloacelor financiare ilicite originare din Federația Rusă, tranzitândule prin Republica Moldova spre jurisdicții străine . De asemenea a confirmat că modificările la cadru normativ a făcut posibil ca autorii tipologii să suporte costuri mai puține, de exemplu prin plafonare taxei de stat în instanțele de judecată. De asemenea a confirmat că dacă nu se ieșea cu scandal în anul 2014 această operațiune continua probabil și până astăzi”, a spus în prezentarea raportului Inga Grigoriu.
Grigoriu a mai menționat că în următorul Legislativ ar trebui de cercetat dacă în altă bancă comercială ar fi putut avia loc spălări de bani din anul 2015 și cine ar fi beneficiarii finali.
„Despre aceasta a relatat Veaceslav Platon în audieri și posibil este un element nou care trebuie de elucidat”, precizează Grigoriu.
La fel, membra comisiei a spus că raportul relatează despre acțiunile și inacțiunile statului și nu și-a pus ca scop să prezinte vinovăția cuiva. „Cu privire la aceste aspecte trebuie să se pronunțe organele de anchetă care dețin toată informația cu referire la acest caz”, adaugă Grigoriu.
Este de mențonat că raportul a fost elaborat în termen dar din cauza mai multor evenimente de pe scena politică acesta nu a putut fi înregistrat, potrivit deputatei.
„Un motiv este insistența a patru membri ai comisiei ca să fie audiat Platon și nu l-au semnat încă. Iar Denis Ulanov a spus că nu poate semna din conflict de interes”, punctează Grigoriu.
Comisia pentru elucidarea tuturor circumstanțelor care au dus la spălarea banilor în proporții deosebit de mari prin intermediul judecătoriilor și al instituțiilor financiar-bancare din Republica Moldova a fost creată la data de 30 noiembrie 2020. Aceasat este formată din șapte membri din diferite partide și a avut la dispoziției 165 d ezile de activitate pentru un raport final.
Menționăm că, în perioada anilor 2010-2014, circa 70 de miliarde de dolari americani, proveniți din băncile rusești, ar fi fost spălați prin intermediul instanțelor și băncilor din Republica Moldova. Schema ar fi folosit hotărâri judecătorești ilegale privind datoriile false, relevă un studiu elaborat de Transparency International Moldova.
Fostul magistrat de la Judecătoria Râșcani din municipiul Chișinău Igor Vornicescu este primul inculpat în dosarul Laundromat care și-a primit sentința. Acesta a fost recunoscut vinovat de pronunţarea cu bună-ştiinţă a unei încheieri contrare legii. Vornicescu însă a fost eliberat de răspundere penală în legătură cu depășirea termenului de prescripţie.
Vezi și aceste știri

Președinta comisiei „Laundromat” spune că Veaceslav Platon ar fi telefonat-o și ar fi încercat să o intimideze. Omul de afaceri promite să publice discuția

SIS, despre implicarea lui Plahotniuc, Platon și Șor în laundromat: Se știa din 2010 (DOC)
