Pe 12 iulie în Moldova vor ajunge primele 150.000 de doze de vaccinuri Johnson&Johnson donate de SUA prin intermediul platformei COVAX. Spre deosebire de vaccinurile existente în acest moment, care sunt utilizate în imunizare populației, acest ser este mai diferit, scrie mold-street.com.
Spre deosebire de majoritatea serurilor antiCovid, Johnson & Johnson este vaccin cu doză unică.
Vaccinul dezvoltat de compania Johnson & Johnson (denumire comercială COVID-19 Vaccine Janssen suspensie injectabilă) a fost autorizat în SUA abia în luna februarie 2021. Totodată a primit acordul unei autorizaţii de introducere pe piaţă condiţionate din partea Agenției Europene a Medicamentului (EMA) pe 11 martie 2021 și a fost ulterior autorizat de către Comisia Europeană.
Serul dezvoltat de Johnson & Johnson este un vaccin cu vector viral nereplicativ. Există alte vaccinuri bazate pe această tehnologie, împotriva unor boli cauzate de virusuri precum HIV și Zika, aflate în curs de dezvoltare. Un vaccin împotriva Ebola bazat pe un vector viral nereplicativ a fost autorizat deja în Uniunea Europeană.
De asemenea, din ianuarie 2021 este folosit sub autorizare conditionata, pentru combatarea COVID-19, vaccinul Vaxzevria, dezvoltat de compania AstraZeneca. La 10 dolari pe doză, vaccinul cu o singură doză este cel mai ieftin dintre cele cumpărate de guvernul SUA. Pentru comparație, Pfizer și Moderna costă între 39 şi 74 de dolari pentru două doze.
Potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii începând cu 25 iunie 2021, vaccinul Janssen este sigur și eficient în protejarea oamenilor de riscurile extrem de grave ale COVID-19, inclusiv decesul, spitalizarea și bolile severe.
La începutul lunii iulie, producătorul a anunţat că vaccinul anti-COVID-19 de la Johnson & Johnson oferă imunitate care durează cel puţin opt luni şi pare să ofere o protecţie adecvată împotriva îngrijorătoarei variante Delta. Compania a declarat că, pe lângă faptul că o doză de vaccin produce o cantitate de anticorpi rezistenţi, generează şi celule imune numite celule T, care durează opt luni.
Vezi și aceste știri

Ultima oră! CSP acordă calificativul „nesatisfăcător” activității lui Stoianoglo și propune demiterea procurorului general suspendat

Primăria Chișinău alocă circa 30 de milioane de lei pentru odihna copiilor din capitală în taberele de vară
