Evoluția preţurilor de consum în Republica Moldova în luna iunie 2021. Vezi ce produse s-au scumpit

Evoluția preţurilor de consum în Republica Moldova în luna iunie 2021. Vezi ce produse s-au scumpit

În comparație cu aceeași lună a anului trecut, în iunie 2021, prețurile medii de consum (dacă e să calculăm media pentru toate categoriile de mărfuri) au crescut cu 3,16%. Produsele alimentare s-au scumpit cu peste patru procente și jumătate, mărfurile nealimentare au fost și ele mai costisitoare cu peste cinci la sută, iar prețurile la serviciile prestate populaţiei chiar s-au redus cu aproximativ un  procent și jumătate, potrivit datelor BNS. Față de luna mai, scumpirile sunt mai puțin semnificative. 

Să le luăm, așadar, pe rând. Vorbind despre produsele alimentare, în luna iunie 2021 faţă de luna mai 2021 au crescut preţurile la: ceapă uscată – cu 25,1%, la legume rădăcinoase – cu 15,4%, la fructe proaspete – cu 2,4% (în special: citrice – cu 21,1%, fructe exotice – cu 10,7%), la ouă de găină – cu 2,0%, usturoi – cu 1,8% și înghețată – cu 1,7%.

Totodată, în această perioadă au scăzut prețurile la pomușoare – cu 37,8%, dar și la legume proaspete – cu 11,5% (în special: castraveți – cu 53,2%,varză – cu 24,1%, ardei grași, dovlecei proaspeți – cu 19,2%, tomate – cu 14,7%, ciuperci proaspete – cu 6,4%, cartofi – cu 3,8%).

Publicitate

Dacă e să ne referim la mărfurile nealimentare, în luna iunie 2021 față de mai 2021, au fost înregistrate creșteri de preț la materiale pentru întreținerea și repararea locuinței – cu 4,9%, la carburanți – cu 1,8% (în special: motorină – cu 2,3%, benzină – cu 1,7%), la unelte mici şi accesorii, la mobilă, articole pentru bebeluşi, biciclete, etc.

În această perioadă s-au ieftinit gazul lichefiat ambalat în butelii – cu 2,2%, paltoane, scurte de iarnă pentru adulți și copii, dar și lemnele pentru foc (reducere sezonieră de preț).

Vorbind despre serviciile prestate populaţiei, în luna iunie 2021 faţă de luna mai, plătim mai scump pentru serviciile de întreţinere și reparare a locuinței – cu 12,8%, pentru serviciile casnice şi gospodăreşti – cu 9,4%, pentru cele turistice internaţionale – cu 5,7%, dar și analizele medicale furnizate de laboratoare sunt mai costisitoare cu 2,0%.

De cealaltă parte, s-a ieftinit cu 1,4% transportul aerian de pasageri.

Precizăm că la începutul anului, BNM prognoza o inflație medie anuală de 1,8% pentru 2021 și de aproximativ 4,4 pentru anul viitor.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

  • Facebook
  • Instagram
  • Youtube
  • Twitter
  • Telegram
  • RSS Feed

APLICAȚIE

  • App Store
  • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
  • Mastercard
  • Visa
  • PayPal