Ce scrie presa internațională despre alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie: „Republica Moldova, între Vest și Est”

Ce scrie presa internațională despre alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie: „Republica Moldova, între Vest și Est”

Cetățenii Republicii Moldova își aleg astăzi, 11 iulie, un nou Legislativ. Se pare că acest eveniment nu avea cum să treacă neobservat și în presa internațională. România, Franța, Marea Britanie notează în acest sens că scrutinul din 11 iulie reprezintă un câmp de luptă între Vest și Est. Totodată, mai multe instituții media descriu pe larg procesul alegerilor din Republica Moldova.

„Din nou, lupta în alegeri se dă între pro-europeni și pro-ruși. La capătul unei campanii tensionate, în care lupta anticorupție, sărăcia și amenințările cu dezintegrarea statului au fost leitmotivele dezbaterilor, alegătorii de peste Prut trebuie să decidă direcția în care va merge Republica Moldova. Cele două direcții sunt antagonice și au fost un motiv în plus de divizare a societății, care nu reușește să-și găsească liantul pentru a construi împreună viitorul celui mai sărac stat din Europa”, notează Digi 24. Aceeași sursă mai descrie partidele înscrise în cursa electorală, menționând despre programele electorale și controversele prin care au trecut acestea.

Agenția de presă Reuters notează că Occidentul și Rusia luptă pentru influența în „mica republică ex-sovietică de 3,5 milioane de oameni”, calificând-o drept una dintre cele mai „sărace națiuni din Europa, care a suferit o recesiune economică puternică în timpul pandemiei COVID-19”. 

Publicitate

La rândul său, France 24 notează, că Moldova a fost mult timp „împărțită prin legături mai strânse cu Bruxelles-ul sau prin menținerea relațiilor din epoca sovietică cu Moscova”. Aceeași sursă a menționazt că experții prezic că alegerile parlamentare anticipate vor fi probabil o lovitură pentru Rusia, „care vrea ca Moldova să rămână în sfera sa de influență.”

Agenția de presă Tass a publicat mai multe materiale despre alegerile parlamentare anticipate. Printre subiectele abordate se regăsesc exprimarea votului de către președinta țării Maia Sandu, liderul PSRM Igor Dodon, liderul PCRM Vladimir Voronin și alte personalități din arena politică moldovenească.

Totodată, agenția a notat și despre procesul de votare la secțiile de votare pentru locuitorii Transnistriei: „Alegătorii din Transnistria susțin de obicei forțele politice care sunt în favoarea consolidării relațiilor cu Rusia”.

Astăzi, 11 iulie, moldovenii ies la urne pentru a decide care va fi componența viitorului Legislativ. Potrivit datelor oferite de Comisia Electorală Centrală, în cadrul acestui scrutin sunt așteptați la vot 3.282.288 de alegători.

În cursa electorală sunt înscriși 23 de candidați. Printre aceștia se numără două blocuri și un candidat independent.

Este vorba despre: Partidul Politic Partidul Acasă Construim Europa „PACE”, Partidului Politic „Partidul Acțiunii Comune — Congresul Civic”, Blocul electoral „Renato Usatîi”, Partidul Politic „Șor”, Partidul Politic „Partidul Acțiune și Solidaritate, Blocul electoral al Comuniștilor și Socialiștilor, Mișcarea Profesioniștilor „Speranţa - Надежда”, Partidul Democrat din Moldova, Partidul Politic „Platforma Demnitate și Adevăr”, Partidul Politic „Partidul Unității Naționale”, Partidul Politic „Democraţia Acasă”, Partidul Politic „NOI”, Partidul Politic „Partidul Dezvoltării și Consolidării Moldovei”, Partidul Politic Alianța Pentru Unirea Românilor, Partidul Politic Partidul Verde Ecologist, Partidul Politic „Partidul Legii şi Dreptăţii”, Partidul Politic „Puterea Oamenilor”, Partidul Regiunilor din Moldova, Partidul „Patrioții Moldovei”, Partidul Politic „Partidul Schimbării”, Partidul Politic Noua Opțiune Istorică, Partidul Politic Partidul Oamenilor Muncii și Veaceslav Valico (candidat independent). Alegerile parlamentare anticipare vor avea loc în data de 11 iulie, 2021.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal