Transportarea organizată a alegătorilor, selfie în cabină, vot contra sumei de 500 de lei și alte încălcări raportate de Promo-LEX

Transportarea organizată a alegătorilor, selfie în cabină, vot contra sumei de 500 de lei și alte încălcări raportate de Promo-LEX

Numeroase cazuri de transportare a alegătorilor în regiunea transnistreană, cazuri de vot în grup, fotografieri de buletine de vot și persoane decedate pe listele electorale. Misiunea de Observare Promo-LEX susține că au existat 266 de incidente raportate de către observatori până la 14:00. Echipa misiunii a Promo-LEX au fost prelucrate 211. AGORA vă prezintă mai jos cele mai neobișnuite sau grave încălcări.  

Zvonuri, tentative sau chiar situații de recompense materiale sau bănești oferite alegătorilor 

SV 37/30, regiunea transnistreană. În jurul orei 9:30-9:45, lângă SV au fost observate circa șase unități de transport de tip minivan și microbuze. Potrivit declarațiilor persoanelor ce coborau din unitățile respective, sunt din partea unui concurent și li s-a promis achitarea a 400-500 lei.

SV 1/95 Chișinău, Buiucani. Observatorul, aflându-se lângă SV, a fost martorul unei discuții telefonice dintre o persoană care se deplasa spre SV pentru a vota, cu o altă persoană. Prima persoană explica interlocutorului său că merge să voteze dat fiind faptul că un candidat oferă 75 EURO pentru un vot.

SV 37/11, SV 27/12 Regiunea Transnistreană. Un alegator care a ieșit din transport de pe ruta publică ce aduce alegători la SV, a anunțat observatorul Promo-LEX că au primit 500-600 lei pentru a vota cu un concurent.

Molovata Nouă, Regiunea Transnistreană: Potrivit observatorului Promo-LEX, în jurul orie 10 aprox. 23 de mașini erau parcate în ogradă și încă multe în afara ogrăzii care veneau repetat. Una din alegătoare vorbea despre plată. Aceasta a comunicat observatorului că dacă nu are ștampila pusă în buletin, nu va primi banii. I s-a spus că dacă “îl votează pe un concurent anume va primi 400 de lei”, iar ca dovadă trebuie să arate ștampila.

SV 4/034 Anenii Noi, Speia. Reieșind din zvonurile și discuțiile persoanelor care urmau să-și exercite dreptul la vot, primarul satului oferă recompensă sub formă de o halbă de bere pentru fiecare vot pentru un concurent. Recompensa se face la barul primarului. Observatorul a văzut cum persoanele după vot plecau la bar și primeau o halbă de bere fără să achite. De asemenea a fost o discuție între două alegătoare unde una din ele îi povestea celeilalte ca cine votează un concurent primește o halbă de bere gratis. Această situație a fost observată în jurul orei 12:00.

Transportarea organizată a alegătorilor  – 20 cazuri

Regiunea Transnistreană. Rascaieti Vechi r.Stefan Vodă. A fost observată transportarea alegătorilor din Stânga Nistrului la secțiile de votare cu cel puțin 25 microbuzuri și automobile WG Passat, WG Sharan cu numere de înmatriculare: C 528 CO; T 376 KE. Conform observatorilor Promo-LEX, numărul persoanelor transportate este mai mare decât numărul admis în fiecare automobil.

SV 37/11 Regiunea Transnistreană. În jurul orei 10.01, observatorul Promo-LEX a constatat că un microbuz n/î A966EP care are 7 locuri , deja a doua oară, aduce alegători.

SV 37/33 Sănătăuca, Regiunea Transnistreană. Un automobil de model Audi n/î K341AK, a transportat 3 persoane pentru vot. Acest automobil de 2 ori a trecut vama.

SV 37/15 Regiunea Transnistreană, s. Cocieri. La 10.15 s-a apropiat un autocar model Mercedes cu n/î E762BM, de culoare albă, aproximativ cu 35-41 de persoane. Persoanele care au fost transportate discută că este organizat de un concurent.

Cocieri, Regiunea Transnistreană. La ora 10.35, potrivit observatorului Promo-LEX mai multe mașini vin repetat, cu câte 4 persoane. Automobilul Volkswagen Boro E036BC a venit de 2 ori cu alegători, iar șoferul a menționat ca a adus rude.

SV 30/25 Cocieri, Regiunea Transnistreană. A fost observată transportarea repetată (de 2 ori a câte 4 alegători) a alegătorilor cu automobilul Mercedes E 784 BM, culoarea gri închis. Observatorul a auzit cum șoferul automobilului vorbind la telefon a menționat că pentru primii a luat 300, dar de pentru restul o sa ia 800- ca îi așteaptă mai mult.

Încetarea/suspendarea nejustificată a votării în secția de votare – 3 cazuri.

SV 37/036 Rezina, Rezina. A fost suspendat procesul de vot pe 10 minute din motiv că trebuia să se aerisească încăperea.

SV 28/054 Sîngerei, Prepelița. Pe parcursul perioadei cât nu a funcționat SIAS Alegeri (10:23-10:30) procesul de vot a fost suspendat.

SV 28/041 Sîngerei, Iezărenii Vechi. A fost deconectată energia electrică 10:50-10:55, alegătorii au așteptat procesul de vot fiind suspendat.

Agitație electorală sau PR negru – 13 cazuri

SV 38/46 Germania, Berlinți. Observatorul din partea unui concurent se implica foarte activ în dirijarea traficului de alegători din incinta secției de votare, inclusiv trăgând de mana persoanele care se orientează mai greu.

SV 31/014 Șoldănești, Cușmirca. La 10 metri de intrarea în SV, a fost parcat un autoturism (Lada, culoarea bej, VGF 484) timp 15 minute, care avea abțibilduri format A3 cu simbolica unui concurent. Șoferul autoturismului a venit să voteze la SV.

SV 37/041 Ștefan Vodă, Răscăieți. În curtea SV se aflau 3 persoane care discutau despre cine trebuie de votat, agitând pentru anumiți concurenți și criticau alți concurenți electorali.

SV 7/27, Cahul, Burlăceni. Un alegător care purta vestă cu logoul unui concurent, s-a apropiat și a votat la SV.

SV 37/031 Dubăsari, Ustia. Un alegător a strigat în incinta SV “Eu votez pe ___” și în timpul aflării sale în SV făcea agitație în favoarea candidatului. Din cauza comportamentului agresiv și violent a fost chemată poliția pentru a-l scoate din SV.

Acte de violență sau intimidări ale alegătorilor, sau altor persoane – 7 cazuri

SV 8/039 Cantemir, Sadîc. La ora 8:50 în afara SV a avut loc un conflict între observatorul unui concurent și un membru BESV. Observatorul concurentului a acuzat membrul BESV că acesta din urmă a aruncat cu o piatră în el. Președintele BESV s-a implicat și a aplanat situația.

SV 1/35, Chișinău, Botanica. La prezentarea observatorului unui concurent în incinta SV, acesta a fost întimpinat cu insulte de către observatorul unui concurent. În rezultat, s-a iscat un conflict verbal între cei doi. După intervenția președintelui BESV, conflictul a fost aplanat.

Deficiențe în listele electorale (discrepanțe dintre adrese; alegători decedați; semnături în locul altor persoane) – 14 cazuri

SV 11/002 Cimișlia, Cimișlia. Un alegător a observat că listele de bază includ alegători care au decedat cu ceva timp în urmă.

SV 1/242, Chișinău, Rîșcani. Un alegător a observat în listele electorale incluse persoane decedate.

SV 1/291, Chișinău, Stăuceni. Un alegător a observat în listele electorale inclusă o persoană decedată.

SV 7/005 Cahul, Cahul. Un alegător a observat că pe listele electorale se află persoane decedate recent de COVID.

SV 36/012 UTAG, Comrat. Un alegător a depistat în listele electorale pe soția sa decedată. La solicitările de clarificare ale alegătorului, un membru BESV i-a propus să se adreseze cu certificatul de deces.

Fotografierea buletinelor de vot, alte încălcări ale secretului votului – 36 cazuri.

SV 25/039, Orhei, Ivancea. Cabina de vot a fost amplasată lângă masa membrilor BESV, astfel încât este riscul sa fie văzut pentru cine votează alegătorul.

SV 1/104, Chișinău, Buiucani. Un alegător a fotografiat buletinul de vot după ce a votat, însă la solicitarea președintelui BESV, acesta a șters poza.

SV 38/46 Germania. Un grup de alegători discuta despre opțiunile de vot fiind deja în cabina de vot. Niciun membru al biroului electoral nu a remarcat incidentul.

SV 35/007 Ungheni, Ungheni. Un alegător a prezentat buletinul de vot cu opțiunea aleasă observatorilor prezenți întrebându-i dacă a făcut alegerea corectă. Toți observatorii au văzut pentru cine a votat alegătorul, însă nimeni din membrii BESV nu i-a făcut observație.

SV 11/010 Cimișlia, Cimișlia. Un alegător la ieșirea din cabina de vot a mers și a arătat buletinul de vot unui membru BESV apoi la pus în urna de vot. Președintele nu a observat incidentul.

Votarea nejustificată în grup (doi sau mai mulți alegători) – 15 cazuri

SV 1/99, Chișinău, Buiucani. În cabine de vot alăturate, au votat soțul și soția. La un moment dat, soțul a indicat soției cu mâna unde să voteze în buletinul de vot. Președintele BESV nu a sesizat cazul.

SV 37/028 Dubăsari, Doroțcaia. În cabina de vot au intrat concomitent 2 persoane. Nimeni din membrii BESV nu au reacționat.

SV 11/038 Cimișlia, Porumbrei. Două persoane au votat în grup: o persoana în etate si o persoană de aproximativ 30 ani. Acestea au fost ajutate de un membru BESV. Președintele nu a reacționat.

Un alt caz înregistrat a fost raportat la PROMO-lex: SV 1/140, Chișinău, Centru. La ora 10:10, la SV s-a prezentat o alegătoare cu copilul nou născut în cărucior. Motivând prin faptul că e pandemie COVID, președinta BESV nu i-a permis să intre cu copilul. Doamna a explicat că nu poate lăsa copilul singur afară, și a cerut să scrie o plângere, președinta nu i-a permis să scrie plângerea, a spus să meargă acasă să scrie plângerea și să revină înapoi. Doamna nu a votat și a plecat acasă.

Dragă cititor,

Mii de oameni ne citesc în aceste zile în căutarea informațiilor, răspunsurilor și a unui fir de speranță. Iar noi lucrăm ca să asigurăm un jurnalism responsabil care să ne ajute pe fiecare dintre noi să înțelegem mai bine tot ce se întâmplă în jurul nostru și să ne unească în aceste timpuri complicate.

Ce putem face noi acum, este să te informăm corect, din surse verificate. Când nu știi pe cine să crezi, vezi ce scrie AGORA.
Fiecare contribuție din partea cititorilor este valoroasă pentru activitatea redacției. Susține-ne cu un abonament de membru. Mulțumim

Vezi și aceste știri
Zdob și Zdub și Frații Advahov au revenit acasă. Primele declarații făcute pe peronul Gării Feroviare

Zdob și Zdub și Frații Advahov au revenit acasă. Primele declarații făcute pe peronul Gării Feroviare

Suedia a semnat cererea de aderare la NATO. Documentul va ajunge săptămâna aceasta pe masa alianței

Suedia a semnat cererea de aderare la NATO. Documentul va ajunge săptămâna aceasta pe masa alianței

Peste 260 de soldați ucraineni au fost evacuați de la combinatul Azovstal

Peste 260 de soldați ucraineni au fost evacuați de la combinatul Azovstal

Advertoriale
EU Tech Days în Cahul, în contextul celebrării Zilei Europei (VIDEO)

EU Tech Days în Cahul, în contextul celebrării Zilei Europei (VIDEO)

10% cashback la achitările în farmacii sau servicii comunale, cu cardul social Victoriabank

10% cashback la achitările în farmacii sau servicii comunale, cu cardul social Victoriabank

EXIMBANK lansează proiectul EU4Business - 5 milioane euro pentru dezvoltarea afacerilor locale

EXIMBANK lansează proiectul EU4Business - 5 milioane euro pentru dezvoltarea afacerilor locale

E un efort pe care nu-l putem face
singuri, așa că te așteptăm alături de noi
EMISIUNI
 • Copiii știu mai bine: În căutarea jobului perfect (VIDEO)
  Copiii știu mai bine: În căutarea jobului perfect (VIDEO)
 • Moldova, I am back! | Tatiana Miron, tânăra care a decis să revină din Spania pentru a dezvolta satele din Moldova (VIDEO)
 • Copiii știu mai bine: Liderii lumii - sup lupă (VIDEO)
 • Moldova, I am back! | Dumitru și Emanuela Ciuprina, tinerii care au schimbat Bucureștiul pe satul Lunga din Florești (VIDEO)
 • Copiii știu mai bine: Paștele - mâncare, tradiție, mister
Cele mai populare
 • 1
  Sfârșitul politic al lui Putin: experții ucraineni, despre un eventual atac al Rusiei asupra Moldovei
 • 2
  Președintele rus și-a găzduit aliații la Moscova. Doar Putin și Lukașenko s-au referit la Ucraina
 • 3
  Fetița care a decedat în parcul „Alunelul” a avut o traumă deschisă la craniu. Șeful de la sănătate din Chișinău oferă detalii despre intervenția medicilor
 • 4
  Presa internațională anunță când se va pronunța Comisia Europeană cu privire la aderarea Moldovei, Ucrainei și Georgiei la UE
Canalul nostru de pe YouTube
Autentificare
Ai uitat parola?
Salvează articolul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Articolele salvate pentru mai târziu, le vei putea găsi în profilul tău.

Urmărește subiectul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Subiectele urmărite le vei putea găsi în profilul tău.