Moldova – o țară mică și cu un potențial imens de a fi un exportator important de tehnologii și servicii IT la nivel global

Moldova – o țară mică și cu un potențial imens de a fi un exportator important de tehnologii și servicii IT la nivel global
Foto: allmoldova.com

Un grup de băieţi de la Colegiul Politehnic din Chișinău a câştigat premiul întâi la secţiunea Robot Design în cadrul concursului internaţional First Lego League care s-a desfăşurat în primăvara anului curent în Estonia. Până a ajunge la acest concurs, echipa RoboLords a trecut de competiţia naţională, organizată în premieră în Republica Moldova cu suportul proiectului Creşterea Competitivităţii şi Dezvoltarea Întreprinderilor II (CEED II), finanțat de Agenţia SUA pentru Dezvoltare Internaţională (USAID). Adolescenţii au declarat pentru AGORA că au concurat cu 33 de echipe din 7 ţări, iar titlul de învingători a fost neașteptat. First Lego League este considerată cea mai importantă competiţie în domeniul tehnologiei şi roboticii şi este dedicată copiilor şi adolescenţilor cu vârsta cuprinsă între 9 şi 16 ani.

Primele cluburi de robotică pentru copii și adolescenți au fost lansate în Moldova în 2014. Ideea de a construi și programa roboți Lego a stârnit o deosebită curiozitate, astfel încât circa 700 de copii au urmat lecții demo de robotică. Astăzi cluburile activează în șase scoli din Chișinău, fiind frecventate de 200 de copii, care învață tehnologiile într-un mod inovativ, fiindu-le insuflată pasiunea față de tehnologiile informaționale. Robotica face parte din o serie de alte inițiative educaționale, susținute de proiectul CEED II, pentru dezvoltarea abilităților de inginerie și programare. Capitalul uman stă la baza industriei IT, iar în 2008 a fost recunoscut de industrie drept prioritate pentru dezvoltarea competitivității sectorului.

Robotica le oferă copiilor o metodă interesantă, captivantă și practică de studiere a științelor exacte, le dezvoltă creativitatea, gândirea analitică și abilitatea de lucru în echipă. Toate acestea sunt foarte importante pentru o viitoare carieră în domeniul ingineriei și tehnologiei. IT-ul deja a devenit indispensabil în multe domenii, iar în viitor importanța lui va fi tot mai mare. La fel se va extinde și aplicarea roboticii. Alegerea unei cariere în domeniul tehnic va asigura tinerilor un viitor de succes.
Ionela Titirez, Manager Sectorul TIC
Compania StarNet s-a remarcat prin multe proiecte inovative cu impact social și educațional printre care: „Un calculator pentru fiecare elev”, platforma e-learning www.liceu.md; „Antreprenoriat Inovativ pentru Angajare Durabilă”, proiectul „Rețea rurală de creștere a capacităților în tehnologia informației” etc. Aceste activități socio-educative sunt atât o metodă inovativă eficientă de instruire, cât şi un mijloc de atragere a candidaţilor potriviţi în cadrul companiei noastre, unde ei au oportunitatea să-și dezvolte mai departe aptitudinile în domeniul tehnologic. Convingerea noastră este că în Republica Moldova există suficient potențial uman, capabil să dezvolte sectorul IT și să asigure servicii nu doar pentru piața internă, dar și pentru cea externă, asigurând astfel un viitor prosper țării noastre.
Aurelia Salicov, Vicedirector StarNet Management Grup

Cei mai bine remunerați salariați din Republica Moldova sunt cei care activează în sectorul tehnologiilor informaționale și telecomunicațiilor (TIC). Potrivit datelor Biroului Național de Statistică, în anul 2014, salariul mediu lunar pe economie a constituit 4,172 lei, cel din sectorul TIC a fost dublu - 8,662 lei. Dintre serviciile TIC, cele mai cotate au fost cele din sectorul IT, unde specialiștii au fost remunerați în anul 2014 în medie cu 10,585 lei lunar. În domeniul TIC din Republica Moldova activează circa 22 mii de persoane sau cca 2% din numărul total de salariați din economia națională.În fiecare an, 6% dintre absolvenții din Moldova au studii în domeniul științelor matematice și calculatoare, iar alte 13% - în inginerie. Cu toate acestea, numărul de absolvenți angajabili de la facultățile IT este foarte redus, cererea de pe piața forței de muncă fiind mult mai mare. Acest fapt este confirmat și de multiplele anunțuri pentru job-uri în sectorul IT ce apar pe site-urile specializate. De exemplu, pe site-ul rabota.md sunt plasate lunar cca 500-700 de anunțuri cu oferte de angajare în domeniul TIC.

Insuficiența de specialiști IT este cauzată în mare parte de neconcordanța dintre cunoștințele absolvenților facultăților IT și necesitățile angajatorilor din sector. În acest sens, CEED II a depus un efort considerabil pentru adaptarea curriculumului din instituțiile medii de specialitate și cele universitare la cerințele sectorului IT.

Pregătirea solidă a specialiștilor și creșterea continuă a calității capitalului uman este un important avantaj competitiv al sectorului TIC al Republicii Moldova în plan regional. De asemenea, avem un spațiu multilingv cu o capacitate a specialiștilor de a vorbi cel puțin două limbi. Pe lângă asta, țara noastră deține un climat pozitiv de dezvoltare a sectorului - infrastructura IT performantă și atitudinea cooperantă a Guvernului. Nu în ultimul rând, un rol important îl joacă și plasarea geografică a Moldovei în proxima vecinătate cu piețele Europene cum ar fi Marea Britanie, Franța, Rusia, etc.
Dr. Sergiu Botezatu, USAID Director de proiecte, Manager Proiect CEED II

Disponibilitatea capitalului uman în industria IT este condiționată de către două variabile importante - numărul absolvenților facultăților de profil și nivelul de pregătire al acestora. Guvernul a majorat planul de admitere la specialitățile TIC, numărul locurilor oferite la facultățile de IT din Moldova fiind comparabil, de exemplu, cu cel din Irlanda, astfel încât sub aspect numeric lucrurile stau bine.

Există însă o problemă privind nivelul de cunoștințe al absolvenților, cauzat de neconcordanța dintre curriculum-ul facultăților de profil și cerințele pieței muncii. Această discrepanță este o consecință a comunicării insuficiente dintre companiile IT și universități. Racordarea conținuturilor curriculare la așteptările sectorului privat este o prioritate a Ministerului Educației.
Igor Grosu, viceministru al educaţiei

În ceea ce priveşte nivelul de pregătire al cadrelor, un rol important în îmbunătăţirea acestuia l-a avut Asociaţia companiilor private din domeniul TIC din Republica Moldova, instituţie care a fost reformată în cadrul proiectului CEED II. Astfel, printre prioritățile Asociației au fost promovarea educației în domeniul TIC și TIC în educație, implicarea sectorului privat în organizarea de evenimente de orientare în carieră, dezvoltarea curriculumului.

În cadrul evenimentelor de orientare în carieră, organizate cu suportul CEED II, peste 3100 studenți din Universitatea Tehnică din Moldova, Academia de Studii Economice și Universitatea de Stat din Moldova au avut posibilitatea de a comunica cu importante companii locale din sectorul IT. Acestea au explicat care sunt necesitățile sectorului și au angajat mai mulți studenți cu potențial bun în domeniul IT.

O altă realizare instituțională a proiectului CEED II a fost deschiderea Centrului Internațional de Excelență în domeniul IT pe teritoriul Universității Tehnice din Moldova, cu implicarea IBM, Microsoft, USAID și ATIC. Acest Centru combină cursurile de instruire cu programe de certificare și susține noile afaceri în sector prin orientare. Astfel, se planifică că vor fi instruiți anual peste 1000 de persoane, vor fi inițiate circa 50 de afaceri în sector, dintre care 20 vor fi susținute să se dezvolte.

Un rol important în crearea unei punți dintre sistemul educațional și piața muncii l-a jucat și Ministerul Educației, care în perioada 2014-2015 a actualizat curriculumul în 57 instituții de învățământ pentru a corespunde necesităților industriei. Ministerul Educației a majorat și planul de admitere în instituțiile superioare de învățământ la specialitățile TIC, cu 178 de locuri finanțate de la buget. Astfel, în anii 2012-2013, pentru specialitățile TIC au fost propuse 733 de locuri cu finanțare din buget și 1535 de locuri cu taxă de studii. Aceeași cotă de admitere a fost aprobată și în anii 2013-2014. De asemenea, au fost majorate și numărul de burse pentru studenții care studiază specialități IT în cadrul școlilor profesionale și colegiilor.

Un alt aspect pozitiv este faptul că Ministerul Educației a acceptat implementarea programului CISCO IT Essentials. Acest program a fost inițiat în anul 2008 și, până în anul 2012, peste 3 mii de tineri cu vârsta curpinsă între 14 și 19 ani, au absolvit cursul Cisco IT Essentials. Începând cu anul 2012, cu suportul CEED II și al Ministerului Educației, acesta a devenit curs opțional pentru tot sitemul educațional din țară.Finalitatea unor astfel de acțiuni este creșterea numărului de persoane calificate în domeniu, formarea de joburi bine plătite, stoparea migrației tinerilor talentați și creșterea economiei.

Potrivit datelor Organizaţiei Mondiale de Comerţ, exporturile de servicii oferite de sectorul TIC au fost în creştere cu peste 30% în ultimii ani, de la 144.4 mln. USD în anul 2010 la 188.3 mln. USD în anul 2014.

În Raportul privind competitivitatea industriei şi serviciilor din sectorul tehnologiei informaţiei din ţara noastră, realizat de experţii International Data Corporation, se menționează că venitul înregistrat în urma exportului de servicii IT a fost de 57 mln. dolari SUA în anul 2014, iar către 2018 suma va ajunge la 110 milioane. Exportul serviciilor IT constituie 2,3 la sută din exportul Republicii Moldova, date pe care nu le înregistrează nicio altă ţară din regiune.

Potrivit Corporației Internaționale a Datelor (IDC), Moldova are un potențial imens de a ajunge un exportator important de tehnologii, produse și servicii IT la nivel global. De asemenea, IDC consideră că Moldova prezintă multiple avantaje competitive pentru a servi țară-gazdă pentru investițiile străine în acest sector.

Poziționarea geografică strategică - Moldova are încheiate acorduri comerciale atât cu Estul, cât și cu Vestul. Suntem parte din zona de comerț liber din CSI, dar avem semnat și Acordul de Asociere la Uniunea Europeană.

Cultura lingvistică - Cunoașterea limbilor străine reprezintă un aspect important al profesioniștilor din Moldova. Potrivit statisticilor Eurostat, în anul 2013, 242 mii de tineri au studiat limba engleză, 17 mii - limba germană și 272 mii - limba franceză. Dacă mai luăm în calcul și faptul că limba rusă se utilizează pe larg în societate, dar și în structurile statului, firmele moldovenești de Call Center, de exemplu, prezintă marele avantaj de a oferi servicii în șase limbi - engleza, germana, franceza, italiana, spaniola și rusa.

Regimul fiscal favorabil și condiții avantajoase de start-up - Moldova a înregistrat progrese pentru desfășurarea afacerilor, astfel încât țara noastră a ajuns în clasamentul Doing Business de pe locul 108 în anul 2009 pe locul 63 în anul 2015. Avem unele dintre cele mai reduse costuri de start-up din regiune și un număr redus de zile necesar pentru inițierea unei afaceri (6 zile). De asemenea, companiile IT beneficiază de facilități fiscale, fiind impozitat venitul care constituie două salarii medii pe economie, nu tot salariul oferit angajatului.

Zonele economice libere și parcurile industriale - Zonele economice libere prezintă importante beneficii financiare pentru companii, de la scutirea de TVA și taxe vamale, taxe reduse sau aplicarea cotei zero în funcție de activitate. De curând, a fost luată decizia de a se aplica un impozit unic pentru companiile din sectorul IT care își vor înregistra activitatea în parcuri specializate de 7 la sută din vânzări. Proiectul de lege aprobat de Guvern mai presupune scutirea de plata taxelor vamale și TVA la importul calculatoarelor şi accesoriilor necesare pentru activitatea rezidenților din parcurile IT.

În ce privește start-upurile din sectorul TIC, cu sprijinul CEED II au fost inițiate două proiecte importante menite să suțină antreprenorii. Este vorba despre Startup Weekend care este o platformă de finanţare pentru proiecte creative și Moldova ICT Summit - eveniment lansat în anul 2010 și care a devenit în timp cel mai important eveniment anual din sectorul IT din Moldova care dezbate agenda de acțiuni pentru creșterea competitivății în sectorul IT.

Moldova nu are scara necesară pentru marile corporații, de aceea startup-urile tehnologice trebuie sa fie o prioritate strategică ca motor de creștere internă. Am adus in Moldova evenimente inovaționale, gen Startup Weekend, Launch 48, Garage48, care au crescut apetitul pentru antreprenoriat și au creat o comunitate tot mai vibrantă de tech startup în Moldova. Am conectat Moldova la investitorii din regiune, care au remarcat că ideile de business sînt tot mai bune. Urmează să tranzităm de la faza embrionară la cea de creștere pentru ecosistemul antreprenorial din țară. În noul centru de excelență TIC care se va lansa în 2016 vor fi spații moderne de accelerare și co-working, unde la sigur vor apărea idei și tech startup-uri de talie internațională
Doina Nistor, Director, Proiectul USAID CEED II
Endava a remarcat potențialul sectorului IT din Moldova cu mulți ani în urmă. Adițional avantajelor de outsourcing referitoare la poziționarea geografică și patrimoniul puternic de inginerie, clienții noștri apreciază compatibilitatea valorilor culturale. Calibrul talentului ingineresc este foarte înalt și etica de muncă este foarte bună.
Kumail Jetha - Delivery Unit Manager, Chisinau

Realizările înregistrate în ultimii ani de sectorul TIC din Republica Moldova au contribuit la o mai bună poziționare a țării noastre în ratingurile internaţionale.

Conform clasamentului internaţional al indicelui de dezvoltare a sectorului TIC, ţara noastră se plasează pe locul 61 din 166 de state monitorizate în anul 2013, cu o îmbunătăţire semnificativă a indicelui în raport cu anul 2010. Cea mai mare creştere a fost înregistrată graţie creşterii nivelului de penetrare a Internetului mobil în bandă largă şi a numărului populaţiei care utilizează Internetul.

Republica Moldova este o țară prea mică pentru a genera destui specialiști, care să concureze cu numărul de specialiști din India sau China. Astfel, proiectul CEED II a adus în vizorul autorităților și sectorului de afaceri necesitatea de a investi nu doar în număr, dar în mod special și în calitatea educației, a creat un mediu de dezvoltare mai bun pentru industria TIC și pentru afacerile și inovațiile din acest domeniu, a promovat Moldova ca destinație IT competitivă.

Astăzi, tehnologiile informaționale nu sunt doar un sector aparte din economia națională, ci un element indispensabil din toate industriile, care le stimulează competitivitatea. Mai mult, soluțiile IT sunt cheia pentru eradicarea corupției din sistemul public prin utilizarea tot mai intensă a serviciilor electronice. Proiectul CEED II a reușit să consolideze ideea că potențialul de creștere a capitalului uman din industria IT este o prioritate strategică pentru viitor. Astfel, în Strategia de creștere a competitivității industriei tehnologiei informației pe anii 2015-2021, se pune accent pe excelența în educație din domeniul IT, mediul de afaceri, facilități economice și inovație, piețe și parteneriate internaționale. Iar dezvoltarea sectorului TIC și crearea unei societăţi informaționale va stimula creșterea economică durabilă a Republicii Moldova.

Proiectul USAID Creşterea Competitivităţii şi Dezvoltarea Întreprinderilor II (CEED II) 2010-2015 ajută întreprinderile moldoveneşti din sectoarele-ţintă (confecţii, încălţăminte şi accesorii, tehnologii informaţionale şi comunicaţii, turism şi vinificaţie) să-şi crească competitivitatea prin sporirea productivităţii, intesificarea comerţului şi a investiţiilor, precum şi prin eficientizarea dialogului public-privat pentru îmbunătăţirea mediului de afaceri.

Dragă cititor,

Mii de oameni ne citesc în aceste zile în căutarea informațiilor, răspunsurilor și a unui fir de speranță. Iar noi lucrăm ca să asigurăm un jurnalism responsabil care să ne ajute pe fiecare dintre noi să înțelegem mai bine tot ce se întâmplă în jurul nostru și să ne unească în aceste timpuri complicate.

Ce putem face noi acum, este să te informăm corect, din surse verificate. Când nu știi pe cine să crezi, vezi ce scrie AGORA.
Fiecare contribuție din partea cititorilor este valoroasă pentru activitatea redacției. Susține-ne cu un abonament de membru. Mulțumim

Vezi și aceste știri
Trei tornade au lovit vestul Germaniei. O persoană a murit, iar câteva zeci au fost rănite (VIDEO)

Trei tornade au lovit vestul Germaniei. O persoană a murit, iar câteva zeci au fost rănite (VIDEO)

Forțele ucrainene se pregătesc pentru un eventual atac la granița cu Belarus

Forțele ucrainene se pregătesc pentru un eventual atac la granița cu Belarus

Ex-președintele român Traian Băsescu a accidentat o mașină parcată și a mers la poliție pentru a fi testat

Ex-președintele român Traian Băsescu a accidentat o mașină parcată și a mers la poliție pentru a fi testat

Advertoriale
Cristina Guțu: „Am slăbit cu 10 kilograme în doar 2 două luni, vezi cum am reușit!”

Cristina Guțu: „Am slăbit cu 10 kilograme în doar 2 două luni, vezi cum am reușit!”

Trei reguli cum afacerea ta poate supraviețui concurenței

Trei reguli cum afacerea ta poate supraviețui concurenței

Reprezentanți ai Guvernului de la București au vizitat Victoriabank, cea mai mare investiție românească în Republica Moldova (VIDEO)

Reprezentanți ai Guvernului de la București au vizitat Victoriabank, cea mai mare investiție românească în Republica Moldova (VIDEO)

E un efort pe care nu-l putem face
singuri, așa că te așteptăm alături de noi
EMISIUNI
 • Copiii știu mai bine: În căutarea jobului perfect (VIDEO)
  Copiii știu mai bine: În căutarea jobului perfect (VIDEO)
 • Moldova, I am back! | Tatiana Miron, tânăra care a decis să revină din Spania pentru a dezvolta satele din Moldova (VIDEO)
 • Copiii știu mai bine: Liderii lumii - sup lupă (VIDEO)
 • Moldova, I am back! | Dumitru și Emanuela Ciuprina, tinerii care au schimbat Bucureștiul pe satul Lunga din Florești (VIDEO)
 • Copiii știu mai bine: Paștele - mâncare, tradiție, mister
Cele mai populare
 • 1
  Forțele ucrainene se pregătesc pentru un eventual atac la granița cu Belarus
 • 2
  Un tânăr a ajuns la terapie intensivă după ce a sărit în Nistru
 • 3
  În Moldova se produce de opt ori mai mult ulei și grăsimi decât acum un an
 • 4
  Podoliak crede că un acord de pace e posibil doar după retragerea trupelor rusești
Canalul nostru de pe YouTube
Autentificare
Ai uitat parola?
Salvează articolul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Articolele salvate pentru mai târziu, le vei putea găsi în profilul tău.

Urmărește subiectul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Subiectele urmărite le vei putea găsi în profilul tău.