
Alegeri parlamentare anticipate: Rezultatele preliminare ale numărării voturilor de către observatorii Promo-LEX
Rezultatele numărării rapide a voturilor pentru alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie 2021, realizată de către Promo-LEX în baza proceselor verbale colectate din 600 de secții de votare, confirmă rezultatele preliminare stabilite de CEC. Numărarea voturilor a fost, în general, rapidă și calmă, susțin reprezentanții instituției.
・
Acestea se încadrândează în marja de eroare de +-1.6% a eșantionului. Totuși, au fost înregistrate 14 procese-verbale eronate și nevalidate, care au afectat rezultatele pe alocuri.
„Toate procesele verbale care au fost eronate nu au corespuns formulelor de numărare a votului care trebuie respectate pentru a avea un procis valid la final”, a comentat Nicolae Panfil de la Promo-LEX.
Pe parcursul zilei alegerilor, până la ora 22.30, au fost recepționate un număr de 538 de semnalări, dintre care 459 au fost calificate drept incidente de către echipa centrală a Misiunii de Observare Promo-LEX.
Comparativ cu scrutinul prezidențial din toamna anului 2020, numărul incidentelor din ziua alegerilor parlamentare a fost în scădere nesemnificativă (turul I cu (-22) și Turul II cu (- 40) incidente).
„Pe parcursul zilei alegerilor, în secțiile observate, votarea în general a fost organizată eficient. În același timp, procesul de filmare a operațiunilor electorale a fost unul lipsit de continuitate pe alocuri, iar SIAS Alegeri a manifestat disfuncționalități sporadice. De asemenea, s-au raportat cazuri particulare de agitație electorală”, spun observatorii.
Astfel, observatorii Promo-LEX au constat 58 de cazuri de prezență a materialelor publicitare electorale în raza secției de vot și 19 secții de votare în care urna de vot nu a fost sigilată corespunzător sau deloc, iar șapte observatori ai asociației nu au avut acces acces în biroul electoral.
În 266 de cazuri secția de vot a fost deschisă fie mai târziu, fie mai degrabă decât ora prestabilită.
În ceea ce priveștesuspiciunile privind oferirea de recompense și transportarea organizată a alegătorilor, observatorii Promo-LEX susțin că acestea au caracterizat în special procesul electoral desfășurat în contextul participării la vot a cetățenilor din regiunea transnistreană.
Secretul votului a fost afectat de incidența sporită a numărului de cazuri de fotografiere a opțiunii de vot a alegătorilor. Totodată, procesul de observare a cunoscut situații izolate de intimidare a observatorilor Promo-LEX de către unii funcționari electorali.