Alegeri parlamentare anticipate: Rezultatele preliminare ale numărării voturilor de către observatorii Promo-LEX

Alegeri parlamentare anticipate: Rezultatele preliminare ale numărării voturilor de către observatorii Promo-LEX

Rezultatele numărării rapide a voturilor pentru alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie 2021, realizată de către Promo-LEX în baza proceselor verbale colectate din 600 de secții de votare, confirmă rezultatele preliminare stabilite de CEC. Numărarea voturilor a fost, în general, rapidă și calmă, susțin reprezentanții instituției.

Acestea se încadrândează în marja de eroare de +-1.6%  a eșantionului. Totuși, au fost înregistrate 14 procese-verbale eronate și nevalidate, care au afectat rezultatele pe alocuri.

„Toate procesele verbale care au fost eronate nu au corespuns formulelor de numărare a votului care trebuie respectate pentru a avea un procis valid la final”, a comentat Nicolae Panfil de la Promo-LEX.

Publicitate

Pe parcursul zilei alegerilor, până la ora 22.30, au fost recepționate un număr de 538 de semnalări, dintre care 459 au fost calificate drept incidente de către echipa centrală a Misiunii de Observare Promo-LEX. 

Comparativ cu scrutinul prezidențial din toamna anului 2020, numărul incidentelor din ziua alegerilor parlamentare a fost în scădere nesemnificativă (turul I cu (-22) și Turul II cu (- 40) incidente).

„Pe parcursul zilei alegerilor, în secțiile observate, votarea în general a fost organizată eficient. În același timp, procesul de filmare a operațiunilor electorale a fost unul lipsit de continuitate pe alocuri, iar SIAS Alegeri a manifestat disfuncționalități sporadice. De asemenea, s-au raportat cazuri particulare de agitație electorală”, spun observatorii.

Astfel, observatorii Promo-LEX au constat 58 de cazuri de prezență a materialelor publicitare electorale în raza secției de vot și 19 secții de votare în care urna de vot nu a fost sigilată corespunzător sau deloc, iar șapte observatori ai asociației nu au avut acces acces în biroul electoral.

În 266 de cazuri secția de vot a fost deschisă fie mai târziu, fie mai degrabă decât ora prestabilită.

În ceea ce priveștesuspiciunile privind oferirea de recompense și transportarea organizată a alegătorilor, observatorii Promo-LEX susțin că acestea au caracterizat în special procesul electoral desfășurat în contextul participării la vot a cetățenilor din regiunea transnistreană.

Secretul votului a fost afectat de incidența sporită a numărului de cazuri de fotografiere a opțiunii de vot a alegătorilor. Totodată, procesul de observare a cunoscut situații izolate de intimidare a observatorilor Promo-LEX de către unii funcționari electorali. 

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal