Partidul Acțiune și Solidaritate
Partidul Acțiune și Solidaritate a obținut, după numărarea a 100% din buletinele de vot, 63 de mandate în viitorul Parlament. Membrii PAS i-au cucerit pe alegători prin mai multe promisiuni electorale, printre care: un sistem politic echilibrat și integru, lupta împotriva corupției, justiție independentă, economie puternică, administrație publică eficientă precum și educație de calitate.
De asemenea, printre prioritățile PAS se mai număra reintegrarea teritorială a statului, agricultura competitivă și dezvoltarea rurală constantă, servicii de sănătate accesibile și de calitate, politică externă consecventă și diasporă activă și implicată în dezvoltarea Republicii Moldova.
„Vom combate corupţia, care afectează toate aspectele vieţii cetăţeanului, promovînd oameni competenţi în poziţii-cheie şi eliminînd ingerinţa politicului în instituţiile strategice a căror sarcină este combaterea corupţiei, nu protejarea şi menţinerea ei. Vom asigura o justiţie corectă, transformînd-o dintr-o modalitate de a regla conturile, prin care cîştigă cel mai puternic, mai bogat şi bine plasat, într-o instituţie care este întotdeauna de partea dreptăţii. Vom restabili încrederea oamenilor în instituţiile statului, demonstrînd că schimbarea în bine este posibilă, pas cu pas şi prin eforturi susţinute”, se arată în programul electoral al Partidului Acțiune și Solidaritate.
Pentru creșterea bunăstării oamenilor sunt propuse mai multe măsuri de suport a grupurilor vulnerabile. Printre acestea. - măsuri precum pensia minimă de 2000 de lei/lună, ajutor pentru copiii din familiile vulnerabile de 1000 lei/lună, medicamente compensate pentru nevoiași, locuri de muncă sau programe de susținere a tinerilor.
De asemenea au fost propuse o serie de investiții în infrastructură, programe pentru comunitățile locale și extinderea autonomiei locale.
Blocul Electoral al Comuniștilor și Socialiștilor
Blocul Electoral al Comuniștilor și Socialiștilor a obținut 32 de mandate în viitorul Legislativ. BECS-ul, care este un mix format din PSRM-ul lui Igor Dodon și PCRM-ul lui Vladimir Voronin a mers în alegeri cu un program de dezvoltare social-economică, format din șase sectoare. Politicienii le-au promis alegătorilor că dacă ajung în Parlament vor pune umărul la industrializarea economiei, prin creșterea economică și a resurselor bugetare pentru subvenționarea agriculturii și finanțarea cheltuielile bugetului social. Conform Strategiei, statul va susține crearea și dezvoltarea marilor platforme industriale în toate centrele raionale ale țării.
Un alt punct pe care s-a bazat BECS-ul în campanie a fost dezvoltarea regională. Politicienii spuneau că pentru dezvoltarea satelor sunt necesare investiții serioase în construcția sistemelor de aprovizionare cu apă și canalizare, reconstrucția drumurilor locale și instalarea iluminatului stradal.
„Suntem gata să alocăm anual 300 de milioane de lei imediat după venirea la putere, pentru infrastructură, cu majorarea ulterioară”, promiteau socialiștii în luna iunie.
De asemenea, ei promiteau dezvoltarea unui nou Cod funciar, care nu va permite vânzarea de terenuri străinilor, inclusiv, va promova o politică dură de protejare a pieței interne.
Totodată, Blocul propunea introducerea unui salariu minim garantat, o majorare a salariilor în următorii doi ani în domeniile bugetare, iar remunerarea șefilor întreprinderilor de stat va fi strict reglementată.
Partidul Politic Șor
Partidul Politic Șor s-a ales cu șase mandate de parlamentari. În campania electorală, formațiunea a prezentat un program care promitea să schimbe calitativ situația social-economică și politică și construirea, în Republica Moldova a unui „stat al bunăstării sociale”.
PP Șor dădea asigurări că dacă vor ajunge în Legislativ vor pune la dispoziția oamenilor educație preșcolară gratuită, învățământ secundar gratuit, învățământ superior public gratuit, pensii decente pentru limita de vârstă și incapacitate de muncă, sporirea beneficiilor pentru persoanele din categoriile social-vulnerabile, majorarea indemnizațiilor pentru îngrijirea copilului precum și „capital matern” cu majorarea coeficientului la nașterea celui de-al doilea copil și pentru fiecare copil născut ulterior.
La 11 iulie 2021, Republica Moldova a trăit o zi istorică. În urma alegerilor parlamentare anticipate, pentru prima dată în cei 30 de ani de indenpendență, un partid de centru-dreapta a reușit să obțină majoritatea în viitorul Legislativ. Potrivit rezultatelor preliminare, Partidul Acțiune și Solidaritate a acumulat 52,7%, fiind urmat de Blocul Electoral al Comuniștilor și Socialiștilor cu 27,2% din voturi și Partidul Șor cu 5,7%, fiind la limita pragului electoral.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.