Cum un amendament la Codul Electoral, făcut de socialiști în 2019, i-a permis PAS-ului, în 2021, să ia majoritatea în plen (VIDEO)

Cum un amendament la Codul Electoral, făcut de socialiști în 2019, i-a permis PAS-ului, în 2021, să ia majoritatea în plen (VIDEO)

Partidul Acțiune și Solidaritate a reușit să obțină tocmai 63 de mandate în viitorul Legislativ, ca urmare a unui amendament al socialiștilor. În iunie 2019, odată cu deturnarea guvernării PDM, alianța PSRM- ACUM s-a apucat să schimbe Codul Electoral, așa încât să se renunțe la sistemul mixt de vot și să se revină la cel proporțional. În ședința de Parlament în care se discutau aceste modificări, Țîrdea a venit cu un amendament care prevedea schimbarea unui articol, așa încât voturile partidelor care nu intră în Legislativ să fie distribuite formațiunilor care au reușit să treacă pragul electoral, iar această distribuire să se facă proporțional și nu egal, așa cum era până atunci. Adică cine a acumulat mai multe sufragii, ia cele mai multe voturi din partea partidelor rămase în afara plenului. Amendamentul a fost acceptat, iar acest lucru le-a dat celor de la PAS mai multe șanse pentru a obține majoritatea parlamentară.

„Distribuirea voturilor partidelor care nu au trecut pragul electoral. Până în anul 2009, noi ținem minte că era proporțional. Și partidul care acumula mai mult, proporțional, prelua din voturile acestea pierdute mai mult și tot așa pe ierarhie. După 2010, când în viziunea mea subiectivă s-a produs o lovitură de grație asupra Codului Electoral, s-a introdus acel sistem dezastruos egalitar. Fiecare partid ia procente la fel. Aici aveți vreo soluție mai corectă, mai europeană?”, întreba Bogdat Țîrdea la ședința Parlamentului din 11 iunie 2019.

După intervenția lui Țîrdea în plen când se discutau modificările la Codul Electoral în prima lectură, trei socialiști au venit cu acest amendament în comisii, care a și fost acceptat.

Publicitate
...

Jurnaliștii Felicia Nedzelschi de la Agora și Ștefan Grigorița de la Radio Europa Liberă au explicat pe limbaj simplu cum o nouă-veche formulă a ajuns să favorizeze partidele mai mari și să le marginalizeze pe cele mici.

 „În principiu în 2010, Mihai Ghimpu, la insistența lui s-a modificat Codul Electoral. Atunci era așa, voturile celor care nu intrau în Parlament, să presupunem că rămâneau 20 de mandate și intrau cinci partide în Parlament, fiecare mandate din acele 20 se împărțeau câte unu și unu și unu la fiecare. În principiu ieșea un număr egal. Adică această formula e una care favorizează partidele mici și le pun pe picior egal față de cele mari. Acum noua formula, cea din 1994 și până în 2010 și acum din nou, ea împarte voturile rămase, astea 20, proportional cu voturile acumulate de partidele care au trecut. De exemplu, dacă au ră,as 20 de mandate, iar, să spunem, Partidul Rândunicii ia 45%, atunci tot Partidul Rândunicii ia 45% din acele mandate rămase. Ea ia partea cea mai multă, iar cei care au intrat la limită, de exemplu Partidul Furnicuță care a acumulat 5,02, iar doar 5% din acele 20”, se prezintă în podcastul Bilet în Parlament.

Pasul mic al lui Bogdat Țîrdea din 2019 s-a transformat într-un pas mare pentru PAS-ul de azi.

„Dar de ce a vrut atunci PSRM schimbarea? – Ia ghici, pentru că la acea vreme sondajele le dădeau lor cam 40% de încredere, față de PAS și PPDA, care împărțeau 15%. Deci dacă erau niște alegeri și rămâneau vreo 20 de mandate libere, socialiștii luau grosul. Grosul mandatelor. Doi ani mai târziu, aparent, asta îi defavorizează ușor. A ajuns Dodon să se întoarcă la tătuca.”

După numărarea a 100% din voturi, datele preliminare arată că în următorul Parlament intră Partidul Acțiune și Solidaritate cu 52,80%, Blocul Electoral al Comuniștilor și Socialiștilor cu 27,17% și Partidul Șor, la limita pragului electoral, cu 5,74%. Astfel, în baza formulei de repartizare a mandatelor, reiese că PAS va ocupa în viitorul Parlament 63 de fotolii de deputat, BECS - 32, P. Șor - 6.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal