Din CMC în Parlament sau cum alegerile parlamentare ar putea schimba configurația unor fracțiuni din CMC

Din CMC în Parlament sau cum alegerile parlamentare ar putea schimba configurația unor fracțiuni din CMC

Rezultatele preliminare ale alegerilor parlamentare anticipate arată că Partidul Acțiune și Solidaritate a obținut majoritatea parlamentară. Printre cei 63 de deputați care urmează să ajungă în Parlament, cinci sunt actualmente consilieri municipali în Chișinău.

Mai exact, este vorba despre Vasile Grădinaru, Zinaida Popa, Alexandr Trubca, Ina Coșeru și Angela Munteanu-Pojoga. Astfel, în cazul în care aceștia vor renunța la mandatul de consilier în favoarea funcției de deputat, în locul lor ar urma să vină alți cinci candidați.

Un aspect important care trebuie luat în calcul aici este faptul că în alegerile locale din 2019, Partidul Acțiune și Solidaritate a participat într-un bloc comun cu Platforma DA. Astfel, lista electorală a candidaților propuși pentru funcția de consilier a fost una comună. În urma alegerilor, Blocul ACUM (Platforma DA și PAS) au reușit să obțină 19 mandate de consilier. După validare și constituirea Consiliului, cele două partide au decis să formeze fracțiuni separate. Astfel că, astăzi, fracțiunea Platformei DA din CMC numără 10 consilieri, iar cea a Partidului Acțiune și Solidaritate - nouă.

Publicitate

În lista următorilor cinci candidați de pe lista Blocului electoral ACUM, la localele din 2019, se numără trei din partea PAS și doi ai Platformei DA. 

...

...

Astfel că, dacă toți cei cinci consilieri PAS ajunși parlamentari vor decide să renunțe la mandat și să rămână deputați, fracțiunea PAS din CMC s-ar putea reduce de la nouă la șapte membri, în timp ce Platforma DA ar putea crește până la 12 consilieri. 

Dar, mai sunt detalii de luat în calcul.

Spre exemplu, Viorel Barda se regăsește și pe lista electorală de la parlamentare, fiind pe locul 64. Șansele lui de a ajunge deputat sunt mari, ținând cont că unii dintre fruntații PAS ar putea prelua portofoliile anumitor Ministere la învestirea unui nou Guvern.

Marina Morozova este și ea printre viitorii deputați ai PAS, fiind pe locul 25 în listă. 

...

Cert este că nu cunoaștem deocamdată care vor fi deciziile și acțiunile candidaților, dar că este posibilă o reconfigurare a fracțiunilor PAS și Platforma DA din CMC e mai mult decât probabil. 

De menționat că și în listele electorale ale Blocului Electoral al Comuniștilor și Socialiștilor și a Partidului Șor se regăsesc membri ai Consiliului Municipal Chișinău, aceștia sunt însă mult după numărul deputaților care au acces în Parlament.

Amintim că până la 19 iulie CEC trebuie să prezinte Curții Constituționale actele prevăzute de Codul Electoral și lista deputaților aleși, pentru validarea scrutinului. Iar în termen de cinci zile de la recepționarea documentelor, adică până cel târziu la 25 iulie, Curtea Constituțională urmează să confirme sau infirme printr-un aviz legalitatea alegerilor parlamentare anticipate.

Conform legii, persoana care accede în funcție de deputat are termen de 30 de zile (de la validarea mandatului) pentru a renunța la una din funcțiile incompatibile. Potrivit articolului 70 din Constituție, calitatea de deputat este incompatibilă cu exercitarea oricărei alte funcţii retribuite, cu excepţia activităţii didactice şi ştiinţifice.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal