Dăm din casă. O zi fierbinte cu reporterii din redacția știri AGORA

Dăm din casă. O zi fierbinte cu reporterii din redacția știri AGORA


(Piesă într-un singur act (adică, dintr-o lovitură) + preambul, prolog și epilog. În rolurile principale – jurnaliștii AGORA)
 

Preambul

Am reușit să ne odihnim, să ne limpezim mințile, să ne împlinim somnul?

- Nu, nici vorbă!

Putem să ne mai gândim și la grijile cotidiene? (Nu doar la alegeri, articole, prezentări, schițe, redactări…)

- Încercăm...

Avem vreo remușcare pentru ce am scris/nu am scris în această perioadă electorală?

- Nu cred!

Sunt mulțumiți șefii de munca redacției la aceste alegeri?

- S-o spună ei la salariu...

Ce spun cititorii despre felul în care jurnaliștii AGORA au prezentat informațiile de la acest sctrutin?

- Unicul lucru care contează!

Prolog

Stop vot! Știi, dragă cititorule, ce înseamnă asta pentru un jurnalist care activează într-o redacție de știri? Nu? Vrei să știi care este „temperatura de fierbere” a unei informații electorale, cum se „plămădește” un grafic comparativ și cu ce se „condimentează” știrile atunci când „arde”? Hai să-ți spunem cum a fost în ziua scrurinului electoral în redacția AGORA.

De la editora noastră, Stela Vdovîi, cetire...

Ziua alegerilor… ora 7:00 AM

M-am trezit și am luat imediat telefonul în mână. Ujas! Șefa mea e deja online și a dat start live-textului pe AGORA. Una dintre colege a plasat prima știre încă la ora trei dimineața - despre deschiderea secțiilor de vot în Japonia (hărnicuță și ea, ca și cei din Tokyo), iar fluxul informațiilor pe site a demarat când nu era nici ora șapte. Mdaaa, va fi vesel! Deși ne-am înțeles și am împărțit responsabilitățile pentru ziua „X” și eu urma să vin la redacție pe la amiază, nu mă puteam resemna cu ideea că unii dintre colegi țin deja mâna pe pulsul istoriei, pe când eu abia urmează să mă includ în această centrifugă, numită  alegeri…

·       Mi-am găsit rostul! Am mers la vot. Nu mult, dar a durat. Am ales. M-am bucurat…

Ziua alegerilor… ora 9:00 AM

Una dintre colege pleacă la filmare. Vom avea reportaj despre votul de la „ușa cortului”.

Să-ți spun care e visul de coșmar al unui jurnalist? Cel mai grav este să nu reușești să dai o știre la timp (exclud aici dezinformarea, greșelile crase și prostia, desigur). Ei, iată că în această zi, întârzierea cu un minut este egală cu neprofesionalismul. Ne grăbim. Scriem. Ținem pasul. Știrile nu întârzie să apară. Hai să-ți dau un exemplu – din momentul deschiderii secțiilor de vot, adică de la ora șapte, și până la plasarea primei știri despre una dintre persoanele publice care s-a prezentat la urne au trecut doar opt minute! Mândri... Fluxul continuă. De ziua alegerilor, de obicei, dimineața e mare învălmășeală. Aici, importantă este și coordonarea sarcinilor în cadrul redacției, iar la noi asta este pus la punct, jur!

·       Cafea?  Nu, merci. Nu am timp.

Ziua alegerilor… ora 11:00 AM

Uf! Principalii actori politici au votat. Am prins declarațiile, le-am spus oamenilor tot ce a fost nou până la această oră. Urmărim vizualizările pe site și pe rețelele noastre de socializare. Constatăm că oamenii s-au trezit și caută să se informeze. Probabil se pregătesc să meargă la vot. Probabil îi motivăm și noi prin informațiile pe care le oferim. Să știe lumea că ținem mâna pe puls, să știe că ne pasă. Să le pese și lor. Crește audiența, deci sunt de folos informațiile.

·       Mulțumim că ne citiți.

Ziua alegerilor… ora 1:00 PM

Da noi mâncăm azi, în genere? Deși nimeni din redacție nu-și ia ochii de la monitoare și tastaturile interpretează neobosit „codul morse”, stomacul are cântecul său. Era un ministru care spunea că „artistul trebuie să fie flămând”. Pe dracu! Nu mai trebuie. Da nici noi azi nu suntem artiști. Am comandat pizza cu livrare, am tăiat roșii, castraveți și brânză sărată, iar pentru inspirație, am deschis o sticlă de vin alb – că-i mai sec. Hai, noroc și puteri până dimineață! Mâncăm chiar în redacție, toți împreună, o familie.

·       Și scriem mai departe...

 Ziua alegerilor… ora 3:00 PM

Ne apropiem de momentul când o treime din cetățeni va vota, iar scrutinul va putea fi considerat valid. Deja e de bine. Facem schimb de păreri. Puțini de astă dată, pasivi sunt moldovenii. Hai la scris! Colega, responsabilă de prezentarea grafică scoate din arhive știrile despre prezența la vot la alte scrutine și pune negru pe alb (bun... colorat) dar clar ca bună ziua. Iată comparația, oameni buni, cam leneși de această dată... Între timp, facem un sondaj printre colegi – auzi, da tu ai votat? Ai jumate de oră la dispoziție. Un picior încolo și unul înapoi! E important.

·       Sunăm la țară, la rude. Ați votat?  

Ziua alegerilor… ora 6:00 PM

Diaspora și regiunea transnistreană... La Varnița a mers cameramanul nostru (experiența scrutinelor anterioare). L-am împachetat ca de război și i-am dat indicații ce să facă dacă-l iau prizonier (îîî, nu știu cine, poate fetele din sat?). Slavă Domnului, a venit nevătămat. Nu prea e de exclusiv azi de acolo - cred că e de bine.

O altă colegă e la legătură cu diaspora. Pe parcursul zilei, a tot vorbit în direct pe site cu oamenii noștri din diferite țări. Ce au zis? Ei vor un singur lucru – ca aici, acasă să fie ok. Și de această dată au venit de la sute de kilometri. Le pasă – cred că e de bine.

·       Încă o cafea? A șaptea, a zecea pe ziua de azi... Oricum, nu e ultima.

Ziua alegerilor… ora 09:00 PM

Gata. Adică, cum gata, aici, în țară și peste tot unde e trecut de ora nouă seara. În redacție lucrul abia începe. Nu ne ajung mâini și urechi să monitorizăm tot ce se întâmplă. Declarațiile mai marilor din stat. Este! Cine ascultă conferința Comisiei Electorale? Bifat! Fetele care se pricep la matematici (secret, e șefa!) calculează numărul de mandate care ar putea reveni partidelor. Socoate, compară, adună, înmulțește. WOW! Majoritate! Istorie!

Agitație, emoție, tensiune, necesitatea vitală de a da PRIMUL știrea, responsabilitate, multe calcule, transpirație (tare cald aici), o bucată de pizza (mâncată chiar la masa de lucru), un gât de vin (de dragul metaforei), cafea, cafea, cafea și… știri la minut, remunerate cu like-urile voastre, comentarii, susținere și un pic de hate (doar un pic, așa, de gust), tot în comentarii. Ok, feedback sa fie.

·       Niciun fel de final, ce-i mai interesant abia urmează!

Ziua alegerilor… ora 11:00 PM

Refresh la pagina CEC de 1.000 de ori. În fața ochilor deja sunt numai cifre (bun, și litere, că tot scriem știri). Declarații, pierdanți-surpriză și chef la sediul câștigătorilor. Să scriem și despre asta? Scriem, de ce nu, să știe lumea... Cetățenii au făcut istorie în această zi. Noi am relatat despre această istorie. Am făcut-o cum am știut noi mai bine. Ne-am documentat, am citat doar surse credibile, am ilustrat prin grafice toate informațiile, așa încât să-ți fie clar din prima: ce, unde, când, cum.

În spatele acestei zile „nebune” a fost o muncă titanică de pregătire și documentare, de reflectare a campaniei electorale, căreia, potrivit rezultatelor monitorizărilor, AGORA i-a făcut față corect și echidistant.

Urmează alte provocări, dar asta e deja subiect pentru alte știri.

·       Ultima știre pe azi. Șefa n-a uitat! EURO 2020. Italia, campioană. Bifat și asta.

Epilog

În cele două decenii de experiență în jurnalism, normal, am trecut prin multe campanii electorale. La început de carieră - mai puțin implicat, mai puțin conștient, apoi mai interesat, dar cu proteste interioare și compromisuri, după asta, dirijând lucrul unei întregi redacții și mândră de reporterii mei....

Știi ce contează în munca noastră? Rapiditatea, exclusivitatea, inspirația, punctualitatea, atenția la detalii!

Este, totuși ceva, ce e mai presus decât toate cele enumerate – corectitudinea, echidistanța și onestitatea.

Pentru această zi - misiune îndeplinită la AGORA!

Dacă tot ai ajuns aici...

...înseamnă că ți-a plăcut articolul sau te preocupă subiectul. Noi vrem să venim cu cât mai multe articole pe care să le citești până la final. Acum le poți spune direct jurnaliștilor din redacție ce vrei să citești și în ce format.

Noi păstrăm jurnalismul AGORA deschis tuturor. Nu avem în spate oligarhi sau politicieni și nimeni nu-i dictează editorului cum să scrie despre un subiect sau altul. Sprijinul tău ne va ajuta să ne păstrăm această independență. Orice contribuție, oricât de mare sau mică, este extrem de valoroasă pentru noi.

Sprijină AGORA astăzi cu doar 98 de lei. Mulțumim.

Vezi și aceste știri
Concluziile monitorizării API: AGORA reflectă campania electorală neutru și corect (VIDEO)

Concluziile monitorizării API: AGORA reflectă campania electorală neutru și corect (VIDEO)

„Pe 11 iulie, mă ajuți?” AGORA lansează o campanie de promovare a ieșitului la vot. Hai cu noi! (VIDEO)

„Pe 11 iulie, mă ajuți?” AGORA lansează o campanie de promovare a ieșitului la vot. Hai cu noi! (VIDEO)

„Mercuriul de aur” pentru AGORA la concursul Marca Comercială a Anului 2020

„Mercuriul de aur” pentru AGORA la concursul Marca Comercială a Anului 2020

Advertoriale
Peste 360 de femei au descoperit lumea digitală și secretele antreprenoriatului cu Women Digital Center (VIDEO)

Peste 360 de femei au descoperit lumea digitală și secretele antreprenoriatului cu Women Digital Center (VIDEO)

Laboratorul medical Invitro Diagnostics a ajuns și la Ungheni. Lansare cu servicii promoționale

Laboratorul medical Invitro Diagnostics a ajuns și la Ungheni. Lansare cu servicii promoționale

Concertul solo al Irinei Rimes a fost REPROGRAMAT pentru 24 septembrie. Biletele - valabile, însă în noi condiții

Concertul solo al Irinei Rimes a fost REPROGRAMAT pentru 24 septembrie. Biletele - valabile, însă în noi condiții

E un efort pe care nu-l putem face
singuri, așa că te așteptăm alături de noi
EMISIUNI
 • Oameni ca tine: Creatorul de zâmbete (VIDEO)
  Oameni ca tine: Creatorul de zâmbete (VIDEO)
 • Oameni ca tine | Un cuplu de la Ialoveni a pus pe roate o afacere creativă: „În dragoste și în business toate căile sunt bune”
 • Podcastul „Bilet în Parlament”: Tărț la PAS. Analizăm promisiunile noii majorități parlamentare și cât de reale sunt acestea (AUDIO)
 • Podcastul „Bilet în Parlament”: Viața de deputat, între glamour și birocrație. Discuție cu fostul parlamentar Vadim Pistrinciuc (AUDIO)
 • De la 11, cu Veaceslav Platon despre promisiunile electorale ale lui Veaceslav Valico
Cele mai populare
 • 1
  ZDG: Au plătit zeci de mii de lei pentru vacanță, luând și credite, dar au rămas fără călătorie. Agenția de turism i-a dus de nas (VIDEO)
 • 2
  Primăria Chișinău despre incidentul cu peretele căzut peste un autoturism: Demolarea nu fost autorizată
 • 3
  S-au supărat? Deputații BCS au părăsit plenul Parlamentului. Iată motivul
 • 4
  Se pune pe ordinea de zi a ședinței parlamentare un proiect de lege fără raportul comisie de fond? Grosu: „Cine a elaborat acest Regulament?”(FOCUS)
Autentificare
Ai uitat parola?
Salvează articolul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Articolele salvate pentru mai târziu, le vei putea găsi în profilul tău.

Urmărește subiectul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Subiectele urmărite le vei putea găsi în profilul tău.