FOTO. Moldova în pas cu Europa: Cum a contribuit EUBAM la alinierea standardelor comerciale şi vamale din RM cu cele din UE

FOTO. Moldova în pas cu Europa: Cum a contribuit EUBAM la alinierea standardelor comerciale şi vamale din RM cu cele din UE

Pentru a promova controlul de frontieră, normele și practicile vamale și comerciale, care să respecte standardele Uniunii Europene acum 10 ani a fost creată Misiunea Uniunii Europene de Asistență la Frontieră în Moldova și Ucraina (EUBAM). Dea lungul activității sale, misiunea a contribuit la elaborarea legislației corespunzătoare, a oferit consiliere cu privire la funcționarea practică a punctelor de trecere comune a frontierei și a ajutat serviciile partenere să acceseze fonduri internaționale pentru proiectele ce ţin de managementul integrat al frontierelor.

Un exemplu în acest sens ar fi punctul comun de trecere a frontierei „Briceni-Rosoşani” în care călătorii și mărfurile se opresc acum doar la un singur punct de control în care sunt aplicate toate controalele de frontieră necesare.

În cadrul campaniei „Moldova, în pas cu Europa”, Agora vă prezintă o descriere succintă a activității Misiunii Uniunii Europene de Asistență la Frontieră în Moldova și Ucraina. Aceasta este o Misiune de consiliere, tehnică, cu sediul în Odesa (Ucraina), dar care are un Oficiu de Legătură la Chișinău și șase birouri teritoriale în aria de operare (trei pe partea moldovenească și trei pe partea ucraineană a frontierei).

...

Prin activtatea sa Misiunea tinde să coopereze cu autoritățile din Republica Moldova și Ucraina pentru armonizarea controlului de frontieră, alinierea standardelor și procedurilor comerciale şi vamale cu cele din statele membre ale UE; să asiste partenerii săi în realizarea angajamentelor asumate în cadrul Acordurilor de Asociere UE-Moldova şi UE-Ucraina, contribuie la soluționarea pașnică a conflictului transnistrean.

EUBAM este finanțat de către Uniunea Europeană. Mandatul său actual se extinde până la 30 noiembrie 2015. Organizația Internațională pentru Migrație este partenerul de implementare al Misiunii, oferind sprijin administrativ și logistic.

...

Șeful Misiunii, Francesco Bastagli, s-a alăturat Misiunii în martie 2014. A servit în calitate de Asistent al Secretarului General al Națiunilor Unite, a avut o cariera lunga în ONU în domeniul dezvoltării şi al afacerilor umanitare, menținere a păcii, controlului drogurilor și al criminalității.

...

SUSȚINEREA IMPLEMENTĂRII ACORDURILOR DE ASOCIERE CU UE

ZLSAC pe care Moldova și Ucraina le-au semnat în 2014, ca parte a Acordurilor sale de Asociere cu UE, necesită armonizarea regulilor, normelor și standardelor ambelor ţări în domeniul controlului la frontieră și a comerțului cu cele ale UE.

...

EUBAM ajută prin:

• revizuirea modificărilor legislative la Codurile Vamale

• elaborarea instrumentelor legislative și furnizarea notelor explicative privind regulile de origine

• elaborarea recomandărilor cuprinzătoare pentru facilitarea procesului de recunoaștere reciprocă a Operatorilor Economici Autorizați

• asistarea partenerilor pentru a îndeplini standardele cerute de ZLSAC, prin dezvoltarea în continuare a capacității administrative și consolidarea nivelului de integritate.

...

În 2015, EUBAM, împreună cu Serviciul Fiscal de Stat al Ucrainei, a lansat un studiu al procedurilor de control vamal în porturile Odesa și Illichivsk. Studiul a avut ca scop creşterea competivităţii porturilor din Ucraina pe plan internațional, prin identificarea zonelor în care modernizarea și aplicarea procedurilor simplificate ar reduce timpul de vămuire al mărfurilor şi costurile aferente. Succesul său a stârnit planuri pentru un studiu similar al portului Giurgiulești din Moldova.

Reacții la acest articol
Spațiu rezervat vizitatorilor Agora.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.