Înalți oficiali ai Uniunii Europene despre scrutinul din 11 iulie: „Suntem pregătiți să susținem toate eforturile de a avansa pe calea reformelor mult așteptate”

Înalți oficiali ai Uniunii Europene despre scrutinul din 11 iulie: „Suntem pregătiți să susținem toate eforturile de a avansa pe calea reformelor mult așteptate”

Doi înalți oficiali ai Uniunii Europene au emis o declarație comună privind poziția Uniunii referitoare la desfășurarea și rezultatele alegerilor parlamentare anticipate din 11 iulie. Aceștia au reafirmat sprijinul condiționat al UE în vederea implementării „agendei ambițioase a președintelui Maia Sandu”.

Înaltul Reprezentant și Vicepreședintele Comisiei Europene Josep Borrel și Comisarul pentru Veciniătate și Extindere Oliver Varhely au emis declarația comunăcu privire la alegerile din Republica Moldova în care constată că „cetățenii Republicii Moldova și-au demonstrat angajamentul față de democrație și statul de drept”.

În cuprinsul declarației sunt menționat și concluziile preliminare ale Misiunii de observare a alegerilor a Biroului pentru Instituții Democratice și Drepturile Omului (BIDDO) al OSCE care consideră că alegerile din 11 iulie „„bine administrate, concurențiale, iar libertățile fundamentale au fost, în mare măsură, respectate”. „Candidații au avut ample oportunități de campanie și alegătorilor li s-a oferit o gamă largă de alternative”.

Publicitate

Printre neregulile consemnate se numără lipsa unei supravegheri eficiente în cazul finanțării campaniei, tendențiozitate atestată la majoritatea instituțiilor media monitorizate, lipsa unui cadru legal adecvat pentru reglementarea soluționării litigiilor electorale și gestionarea reclamațiilor electorale. În acest sens, UE se arată gata să sprijine Republica Moldova în soluțonarea deficiențelor identificate și în implementarea recomandărilor Misiunii de observare a alegerilor OSCE/BIDDO.

„Acum UE așteaptă cu interes să lucreze în parteneriat cu un guvern și un parlament stabile și puternice pentru a răspunde provocărilor cu care se confruntă Republica Moldova. Reamintind politica noastră de condiționalitate strictă, suntem pregătiți să susținem toate eforturile de a avansa pe calea reformelor mult așteptate, care stau la baza Acordului de Asociere UE-Republica Moldova”, se menționează în textul declarației comune a celor doi înalți oficiali europeni.

Declarația mai menționează că planul de reforme economice anunțat recent pentru Republica Moldova va fi „un factor important factor important pentru susținerea reformelor structurale indispensabile, inclusiv în domeniile-cheie ale justiției și luptei împotriva corupției și pentru stimularea redresării socio-economice a țării pe termen lung”. Uniunea Europeană se arată dispusă să colaboreze îndeaproape cu autoritățile centrale și locale, societatea civilă și mass-media pentru a sprijini dezvoltare participativă și favorabilă incluziunii.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal