Coaliția Civică pentru Alegeri Libere și Corecte constată un șir de deficiențe în organizarea procesului de vot din 11 iulie, fapte care i-au determinat să spună că scrutinul de duminică a fost parțial corect și parțial liber. Asociațiile de monitorizare vorbesc despre ingerința politicului în activitatea Comisiei Electorale Centrale, despre multiplele cazuri de folosire a resurselor administrative în scop electorale și despre neraportarea cheltuielilor reale de către partide la CEC.
„Coaliția constată cu îngrijorare caracterul netransparent, imprevizibil și cu dubii rezonabile de influență politică a procesului de constituire a secțiilor de votare peste hotarele țării. Autoritățile au dat dovadă de o comunicare dintre instituții ineficientă. Coaliția mai constată că procesul de formare a secțiilor de votare din stânga Nistrului prezintă îngrijorări cu privire la ingerința factorului politic în activitatea CEC”, a explicat Sorina Macrinici, directoare de program, Centrul de Resurse Juridice din Moldova.
Asociația PromoLEX a descris principalele încălcări depistate de-a lungul campaniei din partea formațiunilor politice
„Multiple cazuri de abuzare a resurselor administrative. Asta a influențat acordarea șanselor egale în alegeri. În lipsa unei definiții legale clare a resurselor administrative, suntem în situația de a utiliza o definiție propusă de organizațiile internaționale, prin care putem spune că acest fenomen se încadrează nu doar în bunuri materiale, dar și cele legate de imagine, precum prestigiul, numele unei persoane sau a alteia. Precizez că nu exista sancțiuni pentru utilizarea acestei resurse administrative în mod abuziv”, declară Nicolae Panfil, director de program, asociația PromoLEX.
Un alt aspect problematic ține de raportarea cheltuielilor partidelor la CEC.
„Am facut și niste estimări. Cel puțin 11 milioane de lei nu au fost raportate de către concurenții electorali. Trebuie de îmbunătățit practica de monitorizare de către CEC a concurenților. Am monitorizat și discursul de ură. Am constatat dinamica crescândă a acestui fenomen. Cel puțin 132 de cazuri au fost de discursuri de discriminare și instigare la ură”, trage linie PromoLEX.
Și nu în cele din urmă, Coaliția Civică pentru Alegeri Libere și Corecte a realizat despre problema accesului persoanelor cu dizabilități locomotorii la urnele de vot. Numărul secțiilor accesibile pentru persoanele cu dizabilități locomotorii este sub un procent, susțin cei din urmă.
La scrutinul din 11 iulie au participat 1.477.574 de alegători, adică 48,41% din cetățenii cu drept de vot.
Vezi și aceste știri

„Rusia... tratează cu respect rezultatele alegerilor”: Moscova, despre scrutinul parlamentar anticipat din 11 iulie

Blocul lui Renato Usatîi a luat de circa patru ori mai puține voturi decât Renato Usatîi la prezidențiale. Cum s-a schimbat situația pentru PSRM și PAS (INFOGRAFIC)
