Despre cardurile bancare, în cifre. Câte achitări și retrageri de numerar s-au înregistrat în primele trei luni ale anului 2021 (INFOGRAFIC)

Despre cardurile bancare, în cifre. Câte achitări și retrageri de numerar s-au înregistrat în primele trei luni ale anului 2021 (INFOGRAFIC)

În Republica Moldova, până în prezent, au fost emise peste 2,18 milioane de carduri bancare, însă doar 61 la sută dintre acestea sunt active. Deși crește numărul plăților cu cardul, cele mai mari sume sunt cele din retragerile de numerar de la bancomat sau bancă, arată datele statistice publicate de Banca Națională. În continuare, AGORA îți prezintă cum arată piața cardurilor bancare din Republica Moldova.

Carduri emise în Republica Moldova

Până în luna martie a anului 2021, băncile din Republica Moldova au emis aproximativ 2,18 milioane de carduri bancare. Dintre acestea, doar 61% sunt active, ceea ce înseamnă că de pe circa 1,34 de milioane de carduri s-a efectuat cel puțin o operațiune financiară pe parcursul unui trimestru.

Publicitate
...

Cele mai multe carduri emise sunt cele salariale, în jur de 42% (935 de mii). Acestea sunt urmate de cele emise în scopuri generale - 776 de mii sau circa 35% și cele emise în baza proiectelor sociale - 18% (405 mii). Pe ultima poziție se regăsesc cele personificate, care constituie 3% sau 67 de mii de carduri. Acestea sunt carduri de plată atașate la un cont de plăți și pe care nu este tipărită informația despre client.

Cifra cardurilor este în creștere cu 136 de mii de carduri, compartiv cu numărul care erau până în primele trei luni ale anului 2020, când erau emise 2,04 milioane. Tot în acea perioadă numărul cardurilor active era de 60%, ceea ce reprezintă 1,2 miilioane.

Numărul și valoarea tranzacțiilor, în primele trei luni ale anului 2021

În trimestrul III al anului 2021, moldovenii au achitat de 21,8 milioane de ori cu cardul bancar pentru mărfuri și servicii, ceea ce a constituit o valoare totală de 6,9 miliarde de lei, cu 2,1 miliarde de lei mai mult decât în aceeași perioadă a anului 2020.

Din suma totală de 6,1 miliarde de lei de plăți efectuate în anul 2021, a cincea parte din plăți au fost efectuate peste hotarele Republicii Moldova, pe când în 2020 - achitările peste hotare reprezentau o treime din suma totală.

Totodată, în primele trei luni ale alunui curent s-au retras bani din bancomate sau de la bancă de 6,3 milioane de ori. Valoarea totală a retragerilor de numerar a fost de 13,7 miliarde de lei, în creștere cu 1,2 miliarde de lei față de aceeași perioadă a anului trecut.

De notat că, comparativ cu primele trei luni ale anului trecut, s-a majorat numărul achitărilor, dar au scăzut retragerile de numerar.

Salariile pe carduri - un fenomen tot mai întâlnit în Republica Moldova

Potrivit expertului economic Veaceslav Ioniță, în Republica Moldova cardurile bancare au fost introduse acum 25 de ani. Dacă atunci acestea erau un lucru necunoscut de către cetățeni, acum practic nu poate fi găsit un cetățean care nu are un card bancar. Astfel că, în anul 2020 pentru prima dată veniturile cetățenilor obținute pe cardurile bancare au fost mai mari decât cele obținute în numerar.

„Anul 2020 a fost primul an când veniturile pe cardurile bancare ale cetățenilor noștri au fost mai mari decât cele în numerar. „Era numerar” pleacă cel puțin la capitolul venituri, la capitolul cheltuieli încă este preferat numerarul”, a specificat expertul în luna aprilie a anului curent.

Economistul a mai afirmat că dacă acum zece ani, 97% dintre moldoveni, atunci când primeau banii pe card, mergeau imediat la bancomat pentru a-i retrage și a-i utiliza în numerar, anul trecut, aproape fiecare al patrulea leu a mers pentru achitarea cu cardul.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

  • Facebook
  • Instagram
  • Youtube
  • Twitter
  • Telegram
  • RSS Feed

APLICAȚIE

  • App Store
  • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
  • Mastercard
  • Visa
  • PayPal