Parlamentul 2021 - cu cele mai multe femei de la independență încoace. Vezi câte deputate erau în alte Legislative (INFOGRAFICE)

Parlamentul 2021 - cu cele mai multe femei de la independență încoace. Vezi câte deputate erau în alte Legislative (INFOGRAFICE)


În urma alegerilor parlamentare anticipate din 11 iulie, în viitorul Legislativ au acces trei formațiuni politice. Dacă rezultatul alegerilor va fi validat de Curtea Constituțională, s-ar putea să avem primul Parlament cu cele mai multe femei deputate. Mai exact este vorba de 40 de femei din cei 101 deputați, sau 39,6% din numărul total.

De-a lungul celor 30 de ani de independență, la cârma statului s-au perindat mai multe Legislative cu o componență diversă. La început femeile deputate se regăseau într-un număr mic, majoritatea politicienilor fiind bărbații. 

Parlamentul 1994-1998 - cinci femei

În primul Legislativ ales prin vot direct, 104 deputați au ocupat fotoliile de parlamentar, printre aceștia doar cinci erau femei, ceea ce constituia 4,8%. Din cele patru formațiuni politice, Partidul Democrat Agrar număra două femei din 56 de mandate, Blocul electoral „Partidul Socialist Mișcarea Unitate-Единство” - o deputată din 28, Blocul Alianța Frontului Popular - alte două femei din nouă mandate și numai Blocul Țăranilor și Intelectualilor nu avea nicio femeie în listă, deși au obținut 11 mandate. 

Parlamentul 1998-2001 - opt femei

În următorul Legislativ, la putere au ajuns alte patru fracțiuni politice. De această dată, din cei 101 parlamentari, 7,9% erau femei, mai exact opt la număr. Din cele 40 de mandate ale Partidului Comuniștilor, trei erau ale femeilor. Blocul electoral Convenția Democrată din Moldova aveau două femei pe listă, iar ceilalți 24 erau bărbați. Blocul Pentru o Moldovă Democratică și Prosperă a obținut 24 de mandate în acel Legislativ, însă numai unul a fost al unei femei. Iar Partidul Forțelor Democratice aveau două femei din cei nouă deputați.

Parlamentul 2001-2005 - 11 femei

În acest Parlament, 10,9% din componență erau de genul feminin. Opt erau pe lista Partidului Comuniștilor, cel care atunci a obținut 71 de mandate. Din 11 deputați ai Blocului electoral Alianța Braghiș, două erau femei. Iar Partidul Popular Creștin avea o femeie prin cei 11 deputați. 

Parlamentul 2005-2009 - 19 femei

18,8% din componența acelui Legislativ o constituiau femeile. Cele mai multe mandate le avea Partidul Comuniștilor - 56, dar și cele mai multe femei -11. Pe lista Blocului electoral Moldova Democrată erau trei femei din cei 34 de parlamentari. Cinci femei erau în componența Partidului Popular Creștin, care a obținut atunci 11 mandate.

Parlamentul aprilie-iulie 2009 - 22 femei

Și în acel Legislativ cele mai multe mandate au fost obținute de Partidul Comunist, respectiv, din cele 66 locuri din Parlament, au fost ocupate de 19 deputate comuniste. Partidul Liberal a venit cu 15 mandate, dintre care două erau ale femeilor. Și Partidul Liberal Democrat a obținut atunci 15 locuri în Parlament, însă doar unul era ocupat de o femeie. Iar Alianța Moldova Noastră nu a avut femei în acel Legislativ. Totuși, în acel an numărul procentual al femeilor în Parlament a crescut până la 21,78%. 

Parlamentul 2009-2010 - 23 de femei

După alegeri în Parlament au accedat cinci fracțiuni politice. Și de această dată cele mai multe femei figurau pe lista Partidului Comunist, de altfel formațiune cu cele mai multe mandate, respectiv, 18 fotolii de parlamentar din cele 48 obținute de comuniști, erau ocupate de femei. Partidul Liberal Democrat a venit în acel Parlament cu 18 deputați, dintre care doar una era femeie. Din cele 15 mandate obținute de Partidul Liberal două erau femei. Partidul Democrat a venit cu două deputate în Legislativ, ceilalți 11 erau bărbați. Nici de această dată Alianța Moldova Noastră nu a avut femei în componența sa, deși a obținut șapte mandate.

Parlamentul 2010-2014 - 19 femei 

În acel Legislativ au ajuns patru partide politice. Partidul Comuniștilor avea 42 de mandate, dintre care 12 erau deținute de femei. Partidul Liberal Democrat deși a obținut 32 de locuri în Parlament, doar trei au fost ocupate de femei. Și în acest Legislativ Partidul Democrat a venit cu două deputate, ceilalți 13 erau bărbați. Iar Partidul Liberal, avea două femei pe lista celor 12 deputați. 

Parlamentul 2014-2018 - 21 de femei

Niciunul din cele cinci formațiuni parlamentare, care au fost la cârma statului în acea perioadă nu au avut în componența sa mai mult de 10 femei. Cele mai multe deputate erau pe lista celor 40 de mandate obținute de Partidul Democrat, mai exact nouă. Câte patru femei erau în Partidul Socialiștilor și Partidul Comuniștilor, care a obținit atunci 24 și respectiv opt mandate în acel Legislativ. Partidul Liberal Democrat cu cinci și cel Liberal cu nouă deputați, aveau doar câte o femeie în componența lor. Iar două din cei nouă parlamentari ai Grupului Popular European erau femei. În acel Parlament 20,9% din componență o constituiau femeile. 

Parlamentul 2019-2021 - 25 femei

Până acum, Legislatura a X-a a avut cele mai multe femei în componența sa, acestea constituiau 24,75%. Cele mai multe femei erau din fracțiunea socialiștilor, care aveau opt femei din totatlul de 37 de deputați. Alte șase femei făceau parte din formațiunea politică Pentru Moldova, care avea la acel moment 16 mandate. Câte trei femei erau în Partidul Democrat și Acțiune și Solidaritate, care dețineau 10 și respectiv 15 locuri în Parlament. Din 11 deputați ai Platformei DA, patru erau femei. Iar grupul politic Pro Moldova, care avea șapte parlamentari, doar una era femei. 

11 iulie 2021 - 40 femei

După rezultatele scrutinului din 11 iulie, în Parlament urmează să intre trei formațiuni politice. Repartizarea prealabilă a mandatelor arată că următoarea Legislatură va avea cele mai multe femei de la independență încoace. Componența genului feminin în Parlament ar constitui 39,6%. Cele mai multe femei fac parte din Partidul Acțiune și Solidaritate - 25, care a obținut 63 de mandate. Blocul electoral al Comuniștilor și Socialiștilor urmează să ocupe 32 de locuri în următorul Parlament, 13 dintre ele fiind ocupate de femei. Iar Partidul Șor, va avea două deputate, dintre cei șase viitori parlamentari. 

Conform legii cu privire la asigurarea egalităţii de şanse între femei şi bărbaţi, din 2006 partidele politice sunt obligate să contribuie la asigurarea egalităţii de drepturi şi de şanse între membri, femei şi bărbaţi, respectând o cotă minimă de reprezentare de 40% pentru ambele sexe.

Cu toate acestea, la alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie 2021 pentru prima oară a fost aplicat sistemul de cotă dublă integral. Astfel, listele de candidați urmau a fi întocmite respectându-se următoarele două condiții: cota minimă de reprezentare de 40% pentru ambele sexe, poziționarea candidaților pe liste se va face conform formulei: minimum patru candidați la fiecare zece locuri. 

 Menționăm că, analiza candidaților pentru alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie 2021 prin prisma dimensiunii egalității  de gen, prezentată de Alina Andronache, arată că sistemul a sporit numărul femeilor candidate desemnate pe listele de candidați față de ultimele scrutine electorale, ponderea totală fiind de 46,7%. Aceasta fiind cu  aproximativ 12 % mai mare față de scrutinul din 2019 și cu 16% față de scrutinul din 2014. 

Sprijină redacția Agora cu doar 48 de lei pe lună, iar noi te răsplătim cu un cadou dulce de la From the Heart Shop.

Avem puterea să ne ajutăm unii pe ceilalți….

Dacă și tu crezi că ceea ce citești pe acest site sunt informații importante, atunci susține munca redacției AGORA cu un abonament digital ca să devină mai bună, să facă știri deosebite, interviuri mai interesante, articole și povești care să te facă să vrei să le recitești și să le distribui prietenilor tăi.

Mai mult, răsplătim fiecare abonat cu un set de produse locale, împachetate cu dragoste de echipa de la From the Heart Shop, astfel contribuim împreună la promovarea produselor de-acasă, din Moldova.

Devino de astăzi Susținător, Fan sau Ambasador AGORA

Vezi și aceste știri
Explicăm: Ce urmează după alegeri și când am putea avea un nou Guvern

Explicăm: Ce urmează după alegeri și când am putea avea un nou Guvern

Alegerile din 11 iulie: parțial libere, parțial corecte. Asociațiile de monitorizare constată deficiențe. Doar 1% din secții, accesibile pentru cei cu dizabilități de mișcare

Alegerile din 11 iulie: parțial libere, parțial corecte. Asociațiile de monitorizare constată deficiențe. Doar 1% din secții, accesibile pentru cei cu dizabilități de mișcare

Dodon felicită PAS cu victoria în alegeri: „Au toată puterea în stat. Dacă se depășesc limite, vom reacționa prompt” (VIDEO)

Dodon felicită PAS cu victoria în alegeri: „Au toată puterea în stat. Dacă se depășesc limite, vom reacționa prompt” (VIDEO)

Advertoriale
Ei sunt campionii schimbării 2021. Personalități din diverse domenii au fost premiați pentru implicare (FOTO)

Ei sunt campionii schimbării 2021. Personalități din diverse domenii au fost premiați pentru implicare (FOTO)

Proiecte de dezvoltare a sectorului TIC pe agenda „Moldova ICT Summit: The Future of Digital”

Proiecte de dezvoltare a sectorului TIC pe agenda „Moldova ICT Summit: The Future of Digital”

Istoriile de succes ale eroilor din spatele schimbărilor majore în Programul Operațional comun România - Republica Moldova (VIDEO)

Istoriile de succes ale eroilor din spatele schimbărilor majore în Programul Operațional comun România - Republica Moldova (VIDEO)

E un efort pe care nu-l putem face
singuri, așa că te așteptăm alături de noi
EMISIUNI
 • Oameni ca tine: Creatorul de zâmbete (VIDEO)
  Oameni ca tine: Creatorul de zâmbete (VIDEO)
 • Oameni ca tine | Un cuplu de la Ialoveni a pus pe roate o afacere creativă: „În dragoste și în business toate căile sunt bune”
 • Podcastul „Bilet în Parlament”: Tărț la PAS. Analizăm promisiunile noii majorități parlamentare și cât de reale sunt acestea (AUDIO)
 • Podcastul „Bilet în Parlament”: Viața de deputat, între glamour și birocrație. Discuție cu fostul parlamentar Vadim Pistrinciuc (AUDIO)
 • De la 11, cu Veaceslav Platon despre promisiunile electorale ale lui Veaceslav Valico
Cele mai populare
 • 1
  Și-au recunoscut datoria? Liderul de la Tiraspol susține că regiunea transnistreană ar intenționa să-și achite restanțele la gaz
 • 2
  Directorul Promo-Lex, Ion Manole, despre noua Avocată a Poporului: „A fost un vot simplu, plictisitor și antidemocratic”
 • 3
  Parcarea publică municipală de pe strada Ismail a fost amenajată
 • 4
  Culeg struguri pentru o pedeapsă redusă. 14 deținuți din sudul țării muncesc la un agent economic
Canalul nostru de pe YouTube
Autentificare
Ai uitat parola?
Salvează articolul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Articolele salvate pentru mai târziu, le vei putea găsi în profilul tău.

Urmărește subiectul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Subiectele urmărite le vei putea găsi în profilul tău.