
Vaccinarea ar putea deveni obligatorie în Republica Moldova
Posibilitatea recurgerii la vaccinarea obligatorie a unor categorii profesionale, activitatea cărora presupune contactul direct cu cetățenii, a fost pusă în discuție în cadrul unei ședințe la Guvern. Consiliul consultativ de sănătate publică pe lângă Prim-ministru, prezidată de șeful interimar al Executivului, Aureliu Ciocoi, a examinat nivelul de extindere în Republica Moldova a tulpinilor derivate - Delta, Delta+ și Lambda, care se manifestă mult mai agresiv în comparație cu tulpinile anterioare ale COVID-19. Specialiștii nu exclud apariția unor noi versiuni ale tulpinii COVID ca urmare a valurilor tot mai pronunțate de infectare în statele din regiune. Tocmai de aceea, s-a ajuns la ideea impunerii imunizării obligatorii. O decizie finală în acest sens încă nu a fost luată.
・
În ceea ce privește acoperirea vaccinală, doar 9,14% din numărul populației generale s-a vaccinat cu ambele doze, iar 14,31% au o singură doză administrată. În rândul lucrătorilor medicali, rata imunizării cu ambele doze se ridică la 80,02%. Din volumul total de 1.248.090 de doze de vaccin recepționate de țara noastră, de la începutul campaniei de vaccinare și până în prezent - au fost utilizate 803.049 doze.
Secretarul de Stat al MSMPS, Igor Curov, a subliniat faptul că impactul vaccinării este unul evident benefic, iar imediat după ce s-a dat start campaniei, morbiditatea în rândul personalului medical a scăzut cu 90%. Cea mai mică rată de vaccinare în rândul populației se atestă în continuare în regiunea transnistreană și UTA Găgăuzia, transmite Moldpres.