Potrivit inspectorilor Curții de Conturi, repartizarea mijloacelor financiare este deficitară și nu acoperă necesitățile reale ale regiunilor de dezvoltare.
Din motiv că în unele cazuri nu s-a ținut cont de resursele financiare disponibile, 20 de proiecte în valoare de 783,36 de milioane de lei nu au fost inițiate, iar alte 15 proiecte, a căror cost s-a ridicat la 771,3 milioane de lei, nu au fost realizate, afectând îndeplinirea obiectivelor de dezvoltare regională.
„Lipsa corelării între suma stabilită pentru implementarea strategiei și capacitatea reală de atragere a investițiilor denotă că autoritățile statului s-au bazat pe unele prognoze sau așteptări de finanțare, planificând atragerea unor surse externe, care în final nu au fost contractate”, se mai spune în raportul Curții de Conturi.
Raportul mai relevă că pe parcursul implementării strategiei, toate regiunile țării au înregistrat performanțe modeste de dezvoltare, confruntându-se cu provocări majore de ordin economic și social.
Astfel, potrivit datelor Băncii Mondiale, PIB raportat pe cap de locuitor în Republica Moldova a rămas la cel mai scăzut nivel comparativ cu alte țări din Europa Centrală și de Est. Municipiul Chișinău generază cel mai mare PIB și contribuie cu circa 60 la sută din totalul Prodului Intern Brut.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.