Chiriaș în casa statului: Cine poate primi locuințe sociale și ce condiții trebuie respectate după obținerea cheilor (INFOGRAFIC)

Chiriaș în casa statului: Cine poate primi locuințe sociale și ce condiții trebuie respectate după obținerea cheilor (INFOGRAFIC)

Locuințele sociale sunt un concept, relativ nou pentru Republica Moldova. Și deși în mai multe localități din țară există blocuri sociale, în care se adăpostesc, temporar, oamenii cu venituri mici, aflați în situații social-vulnerabile, se știu destul de puține lucruri despre modul în care pot fi obținute aceste case, persoanele eligibile dar și termenii și condițiile de acordare a locuințelor. Jurnaliștii AGORA au documentat subiectul și vă prezintă o analiză desfășurată a drumului lung spre casa statului. 

Locuințele sociale se dau în chirie persoanelor sau familiilor luate la evidență, ale căror venit lunar pentru fiecare membru al familiei nu depășește minimul de existență, stabilit pe țară, și care nu au în proprietate o locuință în Republica Moldova sau peste hotarele ei, teren pentru construcția de locuință, teren cu altă destinație sau casă în întovărășirile pomicole.

...

Publicitate

De asemenea, locuința socială poate fi atribuită persoanelor sau familiilor care nu au deținut în proprietate o locuință în ultimii cinci ani și nu au beneficiat din partea statului sau de la APL de credite preferențiale pentru construcția sau procurarea locuinței, precum și de materiale de construcție pentru o casă.

Totodată, dreptul la locuințe sociale îl au persoanele cu dizabilități severe, care nu sunt angajate în câmpul muncii în legătură cu starea sănătății (10% din total), persoanele care îngrijesc minori cu dizabilități severe (15%), familiile tinere care nu posedă locuință (50%), familiile în care s-au născut tripleți, cvadrupleți sau mai mulți copii (15%), copiii orfani la împlinirea vârstei de majorat (10%), dacă nu au beneficiat de locuință din partea statului.

Dreptul prioritar la examinarea cererilor, depuse pentru atribuirea locuinței sociale, îl vor avea persoanele, care, la data intrării în vigoare a legii cu privire la locuințe, au fost luate în evidență pentru îmbunătățirea condițiilor locative.

Contractul de locațiune cu persoana sau familia beneficiară se încheie de către APL pe un termen fix. Acesta poate fi prelungit, dacă beneficiarii continuă să întrunească condițiile de atribuire a locuințelor sociale.

În ultimii șase ani, în Republica Moldova, în cadrul proiectului, au fost finalizate și repartizate beneficiarilor 556 de  locuințe sociale, în 12 raioane. Astfel, la  Călărași au fost construite 40 de apartamente sociale; la Sângerei - 35; la Briceni - 25; Hâncești - 56; Soroca - 72; Ialoveni - 31; Nisporeni - 93; Leova - 92; Fălești - 40; Cantemir - 10, Glodeni - 30 și la Cahul - 32.

...

Proiectul a fost inițiat de Guvern cu sprijinul Băncii de Dezvoltare a Consiliului Europei și își propune să finiseze blocurile abandonate la diferite stadii de finalizare, cămine ale instituțiilor de învățământ aflate în stare deplorabilă, care necesită reabilitare sau reconstrucție, dar și multe încăperi publice nefolosite, care pot fi reconvertite în locuințe, din localitățile țării, care ar putea asigura cu aproximativ  680 de locuințe sociale circa 2400 de persoane cu venituri mici. 

Beneficiari sunt peste 1.800 de moldoveni din familii cu mulți copii, persoane cu nevoi speciale, dar și angajați din sectorul bugetar, care dispuneau de surse insuficiente pentru a-și achiziționa o locuință. 

Apartamentele sunt construite la cheie, ceea ce înseamnă că sunt dotate cu blocuri sanitare, aragaz, sistem de încălzire autonom cu cazane electrice, geamuri termopan, uși interioare, pereți și tavane zugrăvite, pardoseală gresie, laminat sau linoleum.

În prezent, în Republica Moldova sunt înregistrate aproximativ 26.000 de familii cu venituri mici, care nu își pot permite achiziționarea unei locuințe.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal