Una din cele mai mari rețele de benzinării din țară nu vinde mai mult de 10 litri de combustibil per autoturism. În cazul microbuzelor cantitatea maximă admisă este de 20 de litri, iar pentru camioane 50 de litri. Reprezentanții companiei Bemol spun că duc lipsă de combustibil.
„Este vorba despre legea privind piața produselor petroliere adoptată de Parlament în ultima sesiune, este o lege imperfectă, potrivit experților. Metodologia duce la rentabilitate negativă, marja comercială nu este clar pe ce costuri a fost stabilită. Presupunem ca toți operatorii naționali o să rămână fără combustibili în urmatoarele zile, din cauza legii nedifinitivate și nocive pentru economia țării, care creează monopol. Furnizorii noștri nu ne livrează marfa cu explicația că fiecare litru de combustibil livrat companiilor nu este rentabil pentru ei”, a declarat pentru AGORA Ariana Dermanji, directoare Departamentului relații externe din cadrul Bemol.
În data de 14 iunie, Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică a aprobat o nouă metodologie de calcul a prețurilor la produsele petroliere.
Potrivit metodologiei, prețul se bazează pe cotațiile bursiere Platts pentru 14 zile anterioare efectuării importului, marjele comerciale stabilite de către ANRE, cotele accizelor și cotele TVA prevăzute de Codul Fiscal.
Potrivit ANRE, în rezultatul implementării metodologiei, este asigurată o corelare exactă a prețurilor finale pentru fiecare tonă/litru de produs petrolier la cotațiile bursiere internaționale.
Vezi și aceste știri

Ministrul Agriculturii: Fermierii nu au suficient combustibil pentru perioada de recoltare. În pericol este securitatea alimentară

Slusari avertizează că în zilele ce urmează ne-am putea pomeni fără combustibil pe la benzinării
