Epidemiologii spun că riscul ca varianta Delta să fie prezentă deja în Moldova este înalt

Epidemiologii spun că riscul ca varianta Delta să fie prezentă deja în Moldova este înalt

Epidemiologii moldoveni sugerează că varianta Delta a virusului COVID-19 ar putea fi deja prezentă în Republica Moldova. Potrivit șefei catedrei de Epidemiologie a Universității de Medicină, Angela Paraschiv, persoanele care vin din Rusia și sunt depistate ca fiind infectate aduc varianta Delta în Republica Moldova. Acest lucru se întâmplă din motiv că în Federația Rusă varianta Delta a virusului este depistată la 88 la sută din populația infectată. 

„Înregistrăm deja cazuri de import din Rusia și, respectiv, acele persoane care vin din Rusia și deja noi înregistrăm că ele sunt infectate, ele aduc și varianta Delta în țară pentru că acolo au deja peste 88 la sută din populația infectată este depistată cu varianta Delta. Riscul că noi avem deja această variantă este înalt. De aici și vine îngrijorarea noastră pentru cetățenii țării, cei care nu sunt imunizați”, a declarat Angela Paraschiv. 

Rusia se confruntă în prezent cu o situația tensionantă în spitale, cauzată de raspândirea variantei Delta. 

Publicitate

„Vedem ce se întâmplă acum în Rusia vizavi de numărul mare de cazuri și medicii de acolo menționează că dacă anul trecut, când ei se confruntau cu varianta britanică, încărcătura spitalicească era în jur de 30 la sută, acum, ei au o încărcătură de 70 la sută. Ei nu au unde spitaliza persoanele și, respectiv, situația este foarte critică, anume printre persoanele care nu sunt imunizate”, spune Angela Paraschiv. 

Specialista declară că în Republica Moldova se înregistrează un număr mic de cazuri pentru că o bună parte din populație a dezvoltat imunitate la unele variante ale virusului. 

„De ce este încă un număr scăzut de cazuri? Pentru că până acum, în majoritatea cazurilor, noi înregistram varianta Alfa, cea care a fost inițial, și varianta britanică. Populația noastră a dezvoltat imunitate, fie că a fost infectată, fie că a fost imunizată, fie că a fost în contact cu cineva și a dezvoltat imunitate. Dar atunci când vine o variantă nouă organismul devine receptiv față de acest virus și cu toate că el a făcut această infecție, el este iarași sensibil față de virus”. 

De la începutul pandemiei, în Republica Moldova au fost înregistrate peste 257 de mii de cazuri de îmbolnăvire și 6.217 de decese. Totodată, au fost administrate peste 824 de mii de doze de vaccin, fiind imunizate cu ambele doze mai mult de 328 de mii de oameni. 

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

  • Facebook
  • Instagram
  • Youtube
  • Twitter
  • Telegram
  • RSS Feed

APLICAȚIE

  • App Store
  • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
  • Mastercard
  • Visa
  • PayPal