Cadouri protocolare primite de președinta Maia Sandu, în șase luni de mandat: Un set de ceai și altul de DVD-uri, cele mai scumpe dintre ele

Cadouri protocolare primite de președinta Maia Sandu, în șase luni de mandat: Un set de ceai și altul de DVD-uri, cele mai scumpe dintre ele

Președinția Republicii Moldova a făcut publică lista cadourilor protocolare primite de către președinta Maia Sandu. Cadourile i-au fost oferite de președinți de țară și oficiali internaționali, în timpul vizitelor și întrevederilor oficiale. Cele mai scumpe dintre acestea sunt un set de ceai din porțelan și un set de DVD-uri.

Dintre toate cele 28 de cadouri primite de șefa statului în prima jumătate a anului curent, cel mai scump este un set de ceai din porțelan, producător Bernardaud, primit în cadrul vizitei de lucru în Franța de la ministrul pentru Europa și Afaceri Externe al Republicii Franceze, Jean-Yves Le Drian. Valoarea setului este estimată la 15.30 de lei și a fost trecut în proprietatea Aparatului Președinției.

De altfel, cele mai multe cadouri Maia Sandu le-a primit în cadrul vizitei sale de lucru în Franța, din februarie 2021 - șase la număr.

Publicitate

Președintele Republicii Franceze, Emmanuel Macron, i-a oferit o eșarfă Vintage Hermes din mătase naturală, evaluată la 8.150 de lei, dar și cartea „The Alps”- High Mountains in motion, autor Lorenzo Andreas Fischer.

De la președintele României, Klaus Iohannis, în cadrul vizitei acestuia la Chișinău, șefa statului a primit în dar o ie-bluză, estimată la 3.000 de lei.

Din deplasarea la Kiev, Maia Sandu s-a îtors cu trei cadouri. Este vorba de o farfurrie din ceramică, primită în dar de la omologul său ucrainean Volodymyr Zelenskyy, un set de cărți „Costumele tradiționale ale ucrainenilor” și Reproducerea Pectoralului de aur de la Tovsta Mohyla.

Președintele Consiliului European, Charles Michel, în cadrul vizitei de lucru a în Republica Moldova, i-a adus președintei o altă eșarfă Vintage Hermes din mătase naturală, estimată la 3.800 de lei.

Printre cadourile primite de șefa statului în perioada aprilie - iunie 2021, se numără un tablou personalizat în ramă, înregistrările simfoniilor lui Ceaikovsky pe un stick USB, un album de artă, o vază, o carte, un set de DVD-uri și un recirculator radiator de aer bactericid și ultra-violet. În total, valoarea cadourilor primite de șefa statului în cele trei luni, se ridică la 18.755 de lei.

Cel mai scump dintre acestea este un set de DVD-uri „25 years of Berliner Philarmoniker Europakonzert 1991 – 2015” oferit în dar de către președintele Republicii Federale Germania, Frank-Walter Steinmeier, valoarea acestuia ridicându-se la 6.200 de lei.

Tot din partea aceluiași oficial, Sandu a mai primit o vază – suvenir din porțelan fabricat de „Königliche Porzellan – Manufaktur Berlin”, evaluată la 3.350 de lei. Din partea președintelui Republiciii Lituania, Gitanas Nausėda, șefa statului a primit un album de artă în două volume „The Radziwills – History and Legacy of the Princes”, în valoare de 2.985 de lei.

Directorul general al Uniunii Industrial-Financiare Ruse, Stanislav Pughinskii, i-a dăruit președintei un recirculator—radiator de aer bactericid și ultraviolet ОРБ-2П„POZIS”, în valoare de 4.470 de lei. De la ambasadorul Israelului în Republica Moldova, Sandu a primit un tablou în ramă de lemn „Jerusalim of God”, în valoare de 300 de lei.

Cadouri prin poștă

Pe parcursul primelor șase luni de mandat, au fost și cadouri expediate prin poștă. Este vorba de o geantă din piele, personalizată, expediată de la Paris de Ines de la Fressange, directoare executivă a Fabrice Boe. Estimată la 8.000 de lei.

Tot prin poștă, șefa statului a primit Cartea „Today\\'s Knights, Order of Romania”, autor Antti Ruokonen, expediată de Cancelaria Ordinelor din cadrul Administrației Prezidențiale a României.

În aprilie, la Președinție au ajuns și înregistrările simfoniilor lui P.Ceaikovsky nr. 1-6 cu Orchestra Filarmonicii din Moscova, pe Flash Drive USB personalizat, transmis de Dirijorul principal al Orchestrei Filarmonice din Barcelona, Dirijor laureat al Orchestrei Filarmonice din Moscova, Iurii Botnari.

Cadouri răscumpărate de președintă

Dintre toate cele 28 de cadouri primite, președinta Maia Sandu a răscumpărat doar două. Este vorba de o ie - bluză cu broderie tradițională și etnică, lucrată manual și oferită de meșterițele comunității Șezătoarea Basarabia. Valoarea iei a fost estimată la 3.000 de lei.

La fel, șefa statului a ales să-și păstreze cartea primită în dar de la omologul său francez, Emmanuel Macron.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal