
Hotelul Național: Din mâinile lui Plahotniuc, în cele ale lui Platon, Șor și Andronachi, susține Sergiu Tofilat. Ce prevedea contractul inițial de privatizare a clădirii
Ar fi avut loc acțiuni concertate în favoarea proprietarilor de facto al Hotelului Național. Asta susține economistul Sergiu Tofilat care a explicat într-o conferință de presă, de ce demolarea Hotelului Național nu este legală și a descris ce prevedea, de fapt, contractul inițial de privatizare a clădirii. Locul care astăzi se vrea distrus, trebuia să fie renovat și acolo, create locuri de muncă, precizează același Tofilat. Subiectul demolării Hotelului Național a ajuns în vizorul public, după ce fostul viceprimar al capitalei, Victor Chironda, denunța ilegalitățile de la Primăria Chișinău care ar permite beneficiarului Hotelului să obțină toate actele permisive necesare pentru a-și continua planurile, pe care Chironda le considera ilegale.
・
Istoria juridică a Hotelului Național
„În noiembrie 2006, Hotelul a fost privatizat. Contractul prevedea investirea a 33 de milioane de dolari în renovare, trebuiau să fie deschise 50 de locuri de muncă noi și să fie renovat pasajul subteran. Pe 23 noiembrie 2006, APP a aplicat interdicție în Registrul Cadastral privind demolarea Hotelului. Nu știm din ce cauza, pe 11 februarie 2008 această interdicție a fost scoasă. În 2011, compania proprietară a Hotelului a fost vândută de Plahotniuc lui Platon. În 2014 Platon vinde acest Hotel lui Șor. În noiembrie 2014 Șor s-a achitat lui Platon din miliardul furat. Ulterior, în 2017, premierul de atunci, Pavel Filip, a decis rezilierea contractului de privatizare. În ianuarie 2018 se depune cerere de chemare în judecată pentru restituirea Hotelului în proprietatea statului. După ce Guvernul Filip a inițiat dosarul de restituire a Hotelului Național, construcția a ajuns în mâinile lui Andronachi (n.red. fost deputat PDM).
Că să justifice menținerea în vigoare a contractului de privatizare, au fost acaparate 1,5 ha din jurul Hotelului și au fost solicitate acte de la Primăria Chișinău. APP a pierdut în instanța cererea de restituire a Hotelului în proprietatea statului.
În ianuarie 2019, Consiliul Municipal a dat dreptul de arendă către Moldova Tur. Decizia a fost anulată de instanță în 2020. Așadar, în februarie 2020, Curtea de Apel a anulat decizia CMC privind dreptul de arendă a terenului. În iunie 2020, direcția juridică contestă decizia Curții de Apel. Ulterior, hotărârea Curții Supreme de Justiție, prin care a fost anulată decizia CMC a fost emisă în 2020. Această hotărâre, însă, nu a fost executată.
În afară de asta, Moldova Tur s-a adresat la Primărie că să ceară demolarea Hotelului, dar nu se permite asta, pentru că în contractul de privatizare e scris că trebuie de renovat, nu demolat.
Mai este o notă informativă, emisă acum o lună, după ce fostul viceprimar Chironda s-a adresat la Procuratura Chișinău. Dogotaru (n.red. arhitecta șefă a Primăriei Chișinău) îi scrie primarului general despre cererea Moldova Tur de a demola Hotelul. Dar nu găsim în acea notă că iată CSJ a anulat decizia CMC de arendare și că Moldova Tur nu are dreptul de a demola Hotelul”, explică Sergiu Tofilat.
Persoanele vizate de Sergiu Tofilat încă nu au prezentat o reacție publică la acuzațiile expuse mai sus.
În consecință, Tofilat spune că se va adresa la mai multe instituții de stat pentru a aduce clarificări.
„Ne vom adresa catre Procurorul General să inițieze o urmărire penală pe acțiunile din 2019 și cele din 2021-2021 pe persoanele care acționează concertat. Riscul de pierdere a terenului încă e valabilă, iar autorizația de demolare nu a fost retrasă. Cerem primarului general să inițieze o anchetă de serviciu legată de acțiunile de eliberare a documentelor permisive. Riscăm să pierdem patrimoniul național, așa că o să ne adresăm și la Consiliul Suprem de Securitate, iar odată cu crearea Parlamentului, vom solicita inițierea unei comisii parlamentare de anchetă.”
Scandalul în jurul Hotelului Național a început la mijloc de iunie, atunci când viceprimarul de atunci, Victor Chironda, ieșise într-o conferință de presă să spună că Svetlana Dogotaru, arhitecta orașului ar fi admis încălcarea procedurilor de elaborare a documentației de urbanism, ceea ce ar fi putut duce la demolarea Hotelului Național. În replică, Dogotaru spunea atunci că declarațiile lui Chironda sunt o încercare de a primi vreo ofertă de participare la parlamentarele din iulie, respectiv informațiile prezentate de el ar fi fost o dezinformare.
Ulterior, odată cu prezentarea în public a acestui subiect, Victor Chironda a fost demis din funcția de viceprimar al Chișinăului.