Hotelul Național: Din mâinile lui Plahotniuc, în cele ale lui Platon, Șor și Andronachi, susține Sergiu Tofilat. Ce prevedea contractul inițial de privatizare a clădirii

Hotelul Național: Din mâinile lui Plahotniuc, în cele ale lui Platon, Șor și Andronachi, susține Sergiu Tofilat. Ce prevedea contractul inițial de privatizare a clădirii

Ar fi avut loc acțiuni concertate în favoarea proprietarilor de facto al Hotelului Național. Asta susține economistul Sergiu Tofilat care a explicat într-o conferință de presă, de ce demolarea Hotelului Național nu este legală și a descris ce prevedea, de fapt, contractul inițial de privatizare a clădirii. Locul care astăzi se vrea distrus, trebuia să fie renovat și acolo, create locuri de muncă, precizează același Tofilat. Subiectul demolării Hotelului Național a ajuns în vizorul public, după ce fostul viceprimar al capitalei, Victor Chironda, denunța ilegalitățile de la Primăria Chișinău care ar permite beneficiarului Hotelului să obțină toate actele permisive necesare pentru a-și continua planurile, pe care Chironda le considera ilegale.

Istoria juridică a Hotelului Național

„În noiembrie 2006, Hotelul a fost privatizat. Contractul prevedea investirea a 33 de milioane de dolari în renovare, trebuiau să fie deschise 50 de locuri de muncă noi și să fie renovat pasajul subteran. Pe 23 noiembrie 2006, APP a aplicat interdicție în Registrul Cadastral privind demolarea Hotelului. Nu știm din ce cauza, pe 11 februarie 2008 această interdicție a fost scoasă. În 2011, compania proprietară a Hotelului a fost vândută de Plahotniuc lui Platon. În 2014 Platon vinde acest Hotel lui Șor. În noiembrie 2014 Șor s-a achitat lui Platon din miliardul furat. Ulterior, în 2017, premierul de atunci, Pavel Filip, a decis rezilierea contractului de privatizare. În ianuarie 2018 se depune cerere de chemare în judecată pentru restituirea Hotelului în proprietatea statului. După ce Guvernul Filip a inițiat dosarul de restituire a Hotelului Național, construcția a ajuns în mâinile lui Andronachi (n.red. fost deputat PDM).

Publicitate

Că să justifice menținerea în vigoare a contractului de privatizare, au fost acaparate 1,5 ha din jurul Hotelului și au fost solicitate acte de la Primăria Chișinău. APP a pierdut în instanța cererea de restituire a Hotelului în proprietatea statului.

În ianuarie 2019, Consiliul Municipal a dat dreptul de arendă către Moldova Tur. Decizia a fost anulată de instanță în 2020. Așadar, în februarie 2020, Curtea de Apel a anulat decizia CMC privind dreptul de arendă a terenului. În iunie 2020, direcția juridică contestă decizia Curții de Apel. Ulterior, hotărârea Curții Supreme de Justiție, prin care a fost anulată decizia CMC a fost emisă în 2020. Această hotărâre, însă, nu a fost executată.

În afară de asta, Moldova Tur s-a adresat la Primărie că să ceară demolarea Hotelului, dar nu se permite asta, pentru că în contractul de privatizare e scris că trebuie de renovat, nu demolat.

Mai este o notă informativă, emisă acum o lună, după ce fostul viceprimar Chironda s-a adresat la Procuratura Chișinău. Dogotaru (n.red. arhitecta șefă a Primăriei Chișinău) îi scrie primarului general despre cererea Moldova Tur de a demola Hotelul. Dar nu găsim în acea notă că iată CSJ a anulat decizia CMC de arendare și că Moldova Tur nu are dreptul de a demola Hotelul”, explică Sergiu Tofilat.

Persoanele vizate de Sergiu Tofilat încă nu au prezentat o reacție publică la acuzațiile expuse mai sus.

În consecință, Tofilat spune că se va adresa la mai multe instituții de stat pentru a aduce clarificări.

„Ne vom adresa catre Procurorul General să inițieze o urmărire penală pe acțiunile din 2019 și cele din 2021-2021 pe persoanele care acționează concertat. Riscul de pierdere a terenului încă e valabilă, iar autorizația de demolare nu a fost retrasă. Cerem primarului general să inițieze o anchetă de serviciu legată de acțiunile de eliberare a documentelor permisive. Riscăm să pierdem patrimoniul național, așa că o să ne adresăm și la Consiliul Suprem de Securitate, iar odată cu crearea Parlamentului, vom solicita inițierea unei comisii parlamentare de anchetă.”

Scandalul în jurul Hotelului Național a început la mijloc de iunie, atunci când viceprimarul de atunci, Victor Chironda, ieșise într-o conferință de presă să spună că Svetlana Dogotaru, arhitecta orașului ar fi admis încălcarea procedurilor de elaborare a documentației de urbanism, ceea ce ar fi putut duce la demolarea Hotelului Național. În replică, Dogotaru spunea atunci că declarațiile lui Chironda sunt o încercare de a primi vreo ofertă de participare la parlamentarele din iulie, respectiv informațiile prezentate de el ar fi fost o dezinformare.

Ulterior, odată cu prezentarea în public a acestui subiect, Victor Chironda a fost demis din funcția de viceprimar al Chișinăului.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

  • Facebook
  • Instagram
  • Youtube
  • Twitter
  • Telegram
  • RSS Feed

APLICAȚIE

  • App Store
  • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
  • Mastercard
  • Visa
  • PayPal