Topul celor mai puternice pașapoarte din lume. În câte destinații pot călători moldovenii fără vize (INFOGRAFIC)

Topul celor mai puternice pașapoarte din lume. În câte destinații pot călători moldovenii fără vize (INFOGRAFIC)

Pentru al patrulea an consecutiv, cel mai puternic pașaport din lume îl deține Japonia. Astfel, cetăţenii japonezi au acces în 193 de state fără a avea nevoie de vize prealabile. În acelați clasament, Republica Moldova se numără printre primele 50 de state, cetățenii săi având acces fără viză în 121 de țări. În fiecare an, Henley Passport Index clasifică paşapoartele din lumea întreagă în funcţie de câte ţări pot fi vizitate cu el fără viză. Totuși, clasamentul nu ţine seama de restricţiile excepţionale impuse din cauza pandemiei de COVID-19. AGORA îți prezintă în ce țări poți avea acces fără o viză prealabilă cu pașaportul moldovenesc, dar și cum arată clasamentul din acest an.

Nici în 2021 paşaportul japonez nu cedează locul de frunte în clasament, oferind acces cetățenilor în 193 de state din întreaga lume.

Publicitate

Astfel, deținătorii de pașapoarte japoneze au, teoretic, acces în 80 de destinații, aproximativ la fel cu clasamentul index al Arabiei Saudite, care se află pe locul 71 (în timp ce, din cauza restricțiilor pandemice, saudiții au acces de călătorie în doar 58 de destinații).

Topul primelor zece poziții ale celor mai puternice destinații rămâne practic neschimbat în a doua jumătate a anului, Singapore deținând în continuare a doua poziție cu un scor de 192), iar pe locul trei se regăsesc Coreea de Sud și Germania, ambele cu un scor de 191 de destinații.

Totuși, în termeni reali, situația este diferită și pentru deținătorii primelor trei poziții.Cetățenii din Singapore pot vizita doar 75 de state, fiind echivalent cu clasamentul index al Kazahstanului, care pe poziția 74.

Pașapoarte cu cel mai limitat acces

La polul opus al clasementului se regăsesc statele cu cele mai slabe pașapoarte. Acestea le oferă acces cetățenilor în mai puțin de 40 de destinații fără viză.

Deținătorii pașaportului biometric moldovenesc au acces în peste 120 de state fără viză prealabilă. Totuși, din cauza restricțiilor COVID-19, posibilitatea de a călători este limitată și schimbată de la o zi la alta, în funcție de regulile pandemice impuse în țările respective.

Moldovenii pot călători fără viză în 89 de state, iar termenul de ședere poate să difere de la 21 de zile, până la patru luni, în funcție de destinația aleasă.

Henley & Partners, societatea de consultanţă care realizează anual clasamentul celor mai „puternice” paşapoarte din lume de 16 ani de zile, îşi bazează topul pedatele furnizate de Asociaţia transportului aerian internaţional (IATA), cea care ţine la zi cererile de vize din lumea întreagă. Indiceleacoperă 199 de pașapoarte și 227 de destinații de călătorie.Acesta este actualizat în timp real pe tot parcursul anului, când intră în vigoare modificările politicii de viză.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal