ANRE modifică marja comercială angro pentru produsele petroliere: O decizie urgentă, adoptată pe un termen scurt

ANRE modifică marja comercială angro pentru produsele petroliere: O decizie urgentă, adoptată pe un termen scurt

Agenția Pentru Reglementare în Energetică a modificat marja comercială pentru vânzarea angros a produselor petroliere. Potrivit reprezentanților ANRE, decizia este una de scurtă durată și a fost determinată de incidentul produs la Rafinăria Petromidia din Năvodari, România.

Astfel, pentru comercializarea angro a benzinei și motorinei s-a stabilit o marjă comercială de 1522,91 lei, în creștere cu 380 de lei. Pentru motorină, marja comercială a fost majorată de la 451,58 de lei la 602,11 lei. 

* Marja comercială măsoară câștigul rezultat din vânzare.

Publicitate

„Decizia comportă un caracter urgent cu efecte scontate pe un termen scurt. Noi nu intenționăm să aprobăm pe termen lung. Legea comportă lacune grave și necesită urgent modificări. Mărimea marjei, conform Legii se stabilește de ANRE, dar ea prin lege nu poate fi mai mare decât media marjei operatorilor de pe piață. Pentru toate partidele care se află deja în depozitele companiilor se vor aplica și în continuare indicatorii PLATSS, iar marja cea care va fi votată azi”, a declarat raportorul Andrei Adam. 

Directorii ANRE susțin că această decizie este necesară pentru a preveni faptul ca anumite instituții de stat sau marii consumatori de carburanți, cum ar fi Calea Ferată, să nu rămână fără produse petroliere.

„Au apărut factori care perturbează situația de pe piața produselor petroliere, care nu țin de ANRE și instituțiile statului, cum ar fi explozia de la rafinăria din Năvodari. O rafinărie din Grecia și-a sistat activitatea. S-au produs schimbări în regulile de comerț cu Berlarus. Suntem în lipsuri în regiune de unde se alimentează Republica Moldova. Ca să nu admitem o penurie de produse petroliere, Agenția s-a autosesizat și vine cu o soluție de intervenție minimală în Hotărârea adoptată anterior, ca să relaxăm modalitatea de import și vânzarea angro către companiile petroliere sau alte companii cum ar fi Exdrupo, agențiile de transport etc”, a declarat directorul ANRE Eugen Carpov. 

De cealaltă parte, reprezentanții companiilor petroliere susțin că nici noua marjă comercială nu le acoperă costurile de achiziție. 

„Orice litru cumpărat în acest moment îți aduce o marjă negativă. Va avea o influență negativă și în vânzarea cu amănuntul. Este o situație atipică care ține de piața produselor petroliere din regiune. Ea nu acoperă creșterea prețului din extern. Să sperăm că este pe o perioadă scurtă de timp și că se va modifica legea”, a declarat reprezentantul Petrom Moldova, Cornel Constantinescu, în cadrul ședinței ANRE.

În context, directorul general al Agenției, Veaceslav Untilă, a menționat că a primit toate asigurările și promisiunile că în luna august legea va fi modificată.

Menționăm că din 1 iulie 2021 a intrat în vigoare noua Metodologie de calcul și aplicare a prețurilor la produsele petroliere.

Titularii de licențe pentru importul și comercializarea produselor petroliere principale și a gazului lichefiat sunt obligați să prezinte lunar Agenției rapoartele privind prețurile și cheltuielile medii aferente activității desfășurate, conform formularelor aprobate.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal