20 de milioane de euro - suma pe care Transgaz vrea să o împrumute pentru a finaliza gazoductul către R. Moldova

20 de milioane de euro - suma pe care Transgaz vrea să o împrumute pentru a finaliza gazoductul către R. Moldova

Operatorul transportului de gaze din România, Transgaz, dorește să împrumute 100 de milioane de lei româneşti, echivalentul a 20 milioane euro, pentru a-și finanța Proiectul dezvoltării Sistemului Național de Transport în zona de Nord-Est a României. E vorba în special de construcția gazoductului Onești – Gherăești – Lețcani, care ar urma să asigure fluxul bidirecțional de gaze cu Republica Moldova, scrie Mold-street.md.

Împrumutul urmează să fie luat pe un termen de 12 ani, returnabil în 24 de rate semestriale egale, potrivit Transgaz şi Bursei de Valori.

Ofertele ar urma să fie primite până pe 3 august, iar evaluarea lor se va termina pe 10 august, iar semnarea contractului de împrumut este preconizată a se face în 19 august 2021.

Publicitate

Segmentul Onești – Gherăești – Lețcani este parte a proiectului de interconectare gazieră cu Republica Moldova, din care este deja funcțional gazoductul Iași – Ungheni-Chişinău, finalizat în iulie 2020.

Pe de altă parte, „Planul de Dezvoltare a Sistemului Național de Transport gaze naturale în perioada 2020 - 2029”, aprobat la începutul acestui an de acţionarii Transgaz, prevede că în 2021 va fi finalizată realizarea unei investiții de 174 milioane euro, în construcția conductelor de transport gaze naturale Onești–Gherăești și Gherăești–Lețcani, dar și a stațiilor de comprimare Onești și Gherăești.

„Prin realizarea acestui proiect, va putea fi asigurată presiunea necesară și capacitatea de transport gaze naturale de 1,5 mld. mc/an în punctul de interconectare dintre sistemele de transport gaze naturale ale României și Republicii Moldova”, se preciza în document.

Câteva săptămâni în urmă, Ion Sterian, șeful companiei Transgaz susţinea că începând cu 1 octombrie 2021 ar putea începe să funcționeze conform destinației gazoductul Iași-Ungheni-Chișinău, prin el urmând a fi livrate gaze din România în Republica Moldova.

Doar după ce vor fi gata cele două stații de comprimare a gazelor de la Onești și Gherăiești, se va finaliza și gazoductul Onești-Gherăiești-Lețcani.

Amintim că Transgaz deține două subsidiare în Republica Moldova - Eurotransgaz și Vestmoldtransgaz - și a realizat și finalizat interconectorul Iași-Ungheni-Chișinău, care încă nu este folosit pentru transportul și furnizarea de gaze.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

  • Facebook
  • Instagram
  • Youtube
  • Twitter
  • Telegram
  • RSS Feed

APLICAȚIE

  • App Store
  • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
  • Mastercard
  • Visa
  • PayPal