
Un perete cu picturi dedicate egalității de gen, inaugurat la Chișinău. Ce mesaje au promovat autorii (FOTO)
Un perete cu picturi dedicate egalității de gen a fost inaugurat la Universitatea Tehnică a Moldovei. Intitulat „Timpul pentru egalitate este acum”, muralul ilustrează o lume în care a fost atinsă egalitatea de gen, unde fiecare poate obține orice își dorește indiferent de gen, etnie sau orientare sexuală. Muralul se axează pe utilizarea artei drept catalizator al promovării egalității de gen în contextul Forumului Generația Egalității care a avut loc la Paris la sfârșitul lunii iunie.
・
„Problema egalității de gen este una importantă și actuală astăzi, mai ales în contextul învățământului tehnic unde am simțit mereu acel stereotip că fetele trebuie să meargă la specialități considerate tipic feminine, ca tehnologia alimentelor, iar băieții trebuie să meargă la industria constructoare de mașini. Ceea ce este fals, și scopul nostru este să combatem acest fals, pentru că nu există hotare între genuri și aceste stereotipuri trebuie combătute”, a declarat rectorul Universității Tehnice din Moldova, Viorel Bostan.
Ambasadoarea Suediei în Moldova, Excelența Sa, Anna Lyberg, a adăugat că picturile sunt o exprimare vizuală a dialogului despre egalitatea de gen:
„Tot mai multe țări recunosc puterea artei și culturii în promovarea drepturilor omului. Prin creație se poate aduce aportul atât la sensibilizarea opiniei publice cât și la catalizarea unor acțiuni colective pentru a atinge rezultate determinante în domeniul egalității de gen.”
Dominika Stojanoska, reprezentantă de țară UN Women, a precizat că acest mural va aminti onstant de ceea ce trebuie sa facem cu toții pentru a atinge egalitatea de gen.
Acesta este deja al doilea mural lansat de UN Women Moldova. Primul a fost inaugurat în decembrie 2020 și a fost dedicat solidarității în combaterea violenței împotriva femeilor.
Muralul este parte din campania Generația Egalității lansată de UN Women în cadrul căreia sunt cerute salarii egale, o repartizare egală a muncii casnice, eliminarea hărțuirii sexuale și tuturor formelor de discriminare împotriva femeilor și fetelor, participarea lor egală în viața politică și luarea deciziilor în toate domeniile vieții.
Acest mural a fost creat de Anastasiia Provozin, o tânără artistă feministă, în colaborare cu AO „Urban Spirit Family”, condusă de Inna Jeleascova, artista cunoscută sub pseudonimul iZZY iZVNE, împreună cu echipa White Tigers Crew.
Inițiativa de realizare a muralului aparține UN Women Moldova și a fost implementată cu sprijinul financiar al Suediei, în colaborare cu Universitatea Tehnică a Moldovei și cu susținerea Ambasadei Franței în Republica Moldova.