Un jurnalist de la Reuters a fost ucis în timp ce relata despre o confruntare dintre forțele afgane și talibani

Un jurnalist de la Reuters a fost ucis în timp ce relata despre o confruntare dintre forțele afgane și talibani

Jurnalistul Reuters Danish Siddiqui a fost ucis vineri, 16 iulie, în timp ce relata despre o confruntare între forțele de securitate afgane și luptătorii talibani, în apropierea unui punct de trecere a frontierei cu Pakistanul, informează Reuters. Forțele speciale afgane luptau pentru a recuceri zona pieței principale din Spin Boldak când Siddiqui și un ofițer afgan de rang înalt au fost uciși de talibani. 

Siddiqui fusese încorporat ca jurnalist la începutul acestei săptămâni în cadrul forțelor speciale afgane, cu baza în provincia sudică Kandahar și a relatat despre luptele dintre comandourile afgane și luptătorii talibani.

„Căutăm de urgență mai multe informații, colaborând cu autoritățile din regiune”, au declarat într-un comunicat președintele Reuters, Michael Friedenberg, și redactorul-șef Alessandra Galloni.

Publicitate

„Danish a fost un jurnalist remarcabil, un soț și un tată devotat și un coleg foarte iubit. Gândurile noastre sunt alături de familia sa în aceste momente teribile”.

Președintele afgan Ashraf Ghani a afirmat într-o declarație pe Twitter că este „profund întristat de informațiile șocante” privind moartea lui Siddiqui și a transmis condoleanțe familiei sale.

Siddiqui a declarat pentru Reuters că a fost rănit la braț în cursul zilei de vineri, în timp ce relata despre confruntare. El a fost tratat, iar luptătorii talibani s-au retras ulterior din luptele din Spin Boldak. Siddiqui vorbea cu comercianții când talibanii au atacat din nou.

Purtătorul de cuvânt al talibanilor, Zabihullah Mujahid, a declarat că talibanii nu știau că un jurnalist relata din teren.

Siddiqui a făcut parte din echipa de fotografi ai Reuters care a câștigat Premiul Pulitzer 2018 pentru fotografie de reportaj despre documentarea crizei refugiaților Rohingya.

Fotograf al Reuters din 2010, activitatea lui Siddiqui a cuprins războaiele din Afganistan și Irak, criza refugiaților Rohingya, protestele din Hong Kong și cutremurele din Nepal. În ultimele luni, fotografiile sale înfiorătoare care surprind pandemia de coronavirus din India au fost publicate în întreaga lume.

33 de jurnaliști au fost uciși în Afganistan între 2018 și 2021, a precizat Organizația Națiunilor Unite într-un raport din acest an.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal