Alte trei incompatibilități și un conflict de interese, constatate de inspectorii de integritate

Alte trei incompatibilități și un conflict de interese, constatate de inspectorii de integritate

Alte trei incompatibilități și un conflict de interese au fost constatate de inspectorii de integritate. În acest sens, Autoritatea Națională de Integritate a emis patru acte de constatare, dintre care unul a rămas definitiv. Sunt vizați un consilier raion, un contabil-șef, un consilier local și un director de gimnaziu.

În primul caz, este vorba despre un consilier raional din Consiliul raional Fălești, care a admis o incompatibilitate de funcție. În anul 2019, acesta a obținut mandatul de consilier local. Până a deveni consilier, subiectul avea și calitatea de șofer în cadrul aparatului Președintelui raionului Fălești. Funcția o deținea din anul 2017, respectiv,după ce a devenit și consilier raional, acesta nu și-a soluționat incompatibilitatea în termenul de 30 de zile și și-a continuat activitatea în ambele funcții.

Aceeași situație s-a întâmplat și în cazul contabilului șef al Primăriei municipiului Soroca. Din anul 2016, subiectul fiind în calitate de funcționar în cadrul primăriei presta și servicii contabile într-o altă localitate din raion, mai exact în cadrul unui gimnaziu. Cele două funcții au fost obținute în același an, fără a întreprinde în termen de 30 de zile acțiunile necesare pentru a soluționa starea de incompatibilitate.

Publicitate

Cu o încălcare privind incompatibilitate de funcție s-a ales și un consilier local din satul Baxani din raionul Soroca. Acesta exercita simultan cu mandatul de consilier local în localitate și funcția de bibliotecar. La fel, nu a respectat legislația din domeniu și nu a rezolvat starea de incompatibilitate, prin renunțarea la una dintre cele două funcții.

În cadrul verificărilor, inspectorii e integritate au depistat și un conflict de interese, care a fost admis de către directorul gimnaziului Bumbăta din raionul Ungheni. Acesta a emis și a încheiat mai multe acte administrative și juridice în care erau vizate interesele soțului, angajat fiind în cadrul instituției de învățământ. Astfel, subiectul nu a declarat conflictul de interese în care s-a aflat cu soțul la emiterea acestor acte și nu a așteptat o soluție în acest sens.

Potrivit legislației, persoanele vizate riscă să rămână fără funcții și vor fi decăzute din dreptul de a deține o funcție publică sau de demnitate publică timp de 3 ani, urmând să fie incluse în Registrul Interdicțiilor.

Subiecții au dreptul să conteste actele de constatare în instanța de judecată. Astfel că, actul emis pe numele contabilului șef al Primăriei municipiului Soroca a fost contestat. De menționat că, în privința consilierului local din satul Baxani din raionul Soroca actul de constatare este unul definitiv, iar interdicțiile stabilite de inspectorii de integritate pot fi deja aplicate.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal