Vaccinul Johnson & Johnson: Cinci lucruri utile de știut despre serul anti-COVID

Vaccinul Johnson & Johnson: Cinci lucruri utile de știut despre serul anti-COVID

Janssen/Johnson & Johnson e singurul vaccin care se administrează cu o singură doză, iar studiile arată că ar fi eficient împotriva noilor variante, precum Delta și Lambda, informează Ministerul Sănătății. În țara noastră primul lot de astfel de vaccin a ajuns prin intermediul unei donații din partea SUA și urmează în scurt timp să fie administrat populației. Iată răspunsurile la cele mai răspândite întrebări despre acest ser anti-COVID. 

Prin ce se deosebește vaccinul Janssen/Johnson & Johnson de alte vaccinuri împotriva COVID-19?

Janssen/Johnson & Johnson este un vaccin administrat în aproape 45 de țări ale lumii. La fel, a fost precalificat de OMS și aprobat de Agenția Europeană a Medicamentului. Este un vaccin sigur, eficient și e asemănător cu vaccinul AstraZeneca și Sputnik - V, explică într-un interviu șefa Disciplinei de Epidemiologie din cadrul USMF, Angela Paraschiv.

Publicitate

Acesta este obținut prin același tip de platformă cu utilizarea vectorului viral și e dezvoltat în baza adenovirusului 26. Dacă în cazul Sputnik – V se utilizează pentru prima doză adenovirusul 26 și la a doua doză adenovirusul cinci, în vaccinul Janssen/Johnson & Johnson avem doar adenovirusul 26 cu origine umană. Asta în condițiile în care AstraZeneca utilizează adenovirus de origine animală.

Studiile au demonstrat că o singură doză e suficientă pentru a forma acel răspuns imun împotriva virusului COVID-19. Acest vaccin ne oferă posibilitatea să formăm un răspuns imun foarte rapid, dă asigurări experta.

Cât de eficient e vaccinul Janssen/Johnson & Johnson?

În Rusia, Spania, Portugalia, numărul de cazuri e în creștere. Însă, populația din Moldova are posibilitatea să se vaccineze acum, cu acest vaccin, care necesită doar o doză și care asigură anticorpi după o perioadă de două săptămâni.

S-a demonstrat că după 15 zile se formează anticorpi cu o eficiență de peste 66%, iar după 28 de zile, eficiența este de peste 85%. La fel, s-a demonstrat că și după 71 de zile, titrul de anticorpi nu scade.

Astfel, s-a ajuns la concluzia că acest vaccin poate fi administrat cu o singură doză. În prezent, se discută că ar putea fi nevoie de o doză booster pentru orice tip de vaccin, dar asta depinde de fiecare dintre noi. Experta susține că atâta timp cât virusul circulă, el are proprietatea de a suferi mutații și aceste mutații fac ca persoanele să fie receptive față de virusul respectiv.

Cine poate beneficia de vaccinul Janssen/Johnson & Johnson? Care sunt contraindicațiile?

Șefa Disciplinei de Epidemiologie din cadrul USMF, Angela Paraschiv, menționează că vaccinul Johnson & Johnson poate fi administrat persoanelor cu vârsta de cel puțin 18 ani și mai mult.

Acesta este contraindicat doar persoanelor care pot avea o reacție alergică gravă la componentele vaccinului, dar acestea nu se deosebesc de componentele vaccinului AstraZeneca sau Sputnik-V. Dacă persoana a avut anterior un șoc anafilactic la un alt vaccin, atunci poate fi contraindicat. Toate persoanele pot fi vaccinate, în special cele cu patologii cronice. Acestea sunt în grupul de risc și pot face forme grave de COVID-19.

Vaccinurile prezente în R. Moldova sunt eficiente împotriva noilor tulpini Delta și Lambda?

Vaccinurile care au fost dezvoltate, inclusiv serul Janssen/Johnson & Johnson, și-au demonstrat eficiența și pentru variantele apărute, precum Delta, Lambda. Aceste tulpini sunt foarte agresive și provoacă forme grave de boală.

La nivel global, avem doar 25% din populație imunizată, dar avem peste 180 mii de persoane care au fost protejate de infectare și 1,2 milioane au fost protejate de spitalizare, spune Angela Paraschiv.

„Vedem ce se întâmplă în Rusia. Medicii de acolo menționează că dacă anul trecut, când se confruntau cu varianta britanică, încărcătura spitalicească era de 30%, acum, ei au o încărcătură de 70%, iar situația e foarte critică. Peste 80% din persoanele infectate au tulpina Delta.

Până acum, noi înregistrăm un număr mic de cazuri, pentru că era doar tulpina Alfa și cea Britanică, iar populația a prins imunitate. Când va apărea varianta nouă, vom fi receptivi la acest virus. Îndemnul nostru e ca populația să se imunizeze, să respecte măsurile de protecție, precum purtarea măștii, păstrarea distanței sociale, spălatul pe mâini. Vaccinarea te protejează de formele grave ale bolii, spitalizare și deces”, afirmă șefa Disciplinei de Epidemiologie din cadrul USMF.

Putem administra două tipuri diferite de vaccin împotriva COVID-19? Care sunt riscurile?

Organizația Mondială a Sănătății și alte instituții internaționale nu recomandă să mixăm aceste vaccinuri. Prima și a doua doză trebuie administrată de la același producător. Nu avem siguranță că nu sunt reacții adverse dacă administrăm două doze diferite. Excepțiile pot fi dacă la prima doză, persoana a manifestat o reacție adversă foarte gravă. În asemenea cazuri, se recomandă un vaccin cu ARN mesager pentru administrarea dozei a doua.

AGORA amintește că pe 12 iulie, Republica Moldova a recepționat un lot de 151.200 de doze de vaccin Johnson & Johnson, produs în SUA și livrat prin intermediul platformei COVAX. De precizat că, în țara noastră, urmează să ajungă un lot total de 518.000 de doze de vaccin Janssen/Johnson & Johnson.

La 15 iulie, cele 151.200 doze de vaccin Janssen/Johnson&Johnson au fost distribuite în toate punctele de vaccinare din țară, iar o parte dintre ele ar urma să fie administrate la maratonul de vaccinare din 18 iulie organizat de Universitatea de Medicină.

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal