Planifici vacanță la mare? Vezi regulile de intrare în Bulgaria, Grecia și Turcia

Planifici vacanță la mare? Vezi regulile de intrare în Bulgaria, Grecia și Turcia

Test PCR sau antigen rapid sau certificat de vaccinare, iar în unele cazuri - dovada că persoana a fost bolnavă de COVID-19. Acestea sunt cerințele pe care le instituie Bulgaria, Grecia și Turcia pentru moldovenii care intenționează să traverseze hotarele. Iată ce trebuie să știi înainte de a porni la drum spre aceste destinații.

Bulgaria a inclus Moldova în zona oranj: Se cere certificat de vaccinare sau test negativ la COVID-19

În Bulgaria, începând cu 14 mai 2020, starea de urgență a fost înlocuită cu situația de urgență epidemiologică, care conform deciziei Consiliului de Miniștri din această țară a fost prelungită până la 31 iulie 2021.

Potrivit restricțiilor prevăzute până la finele lunii iulie, cetățenii R. Moldova au dreptul de a intra pe teritoriul Bulgariei la prezentarea unuia din următoarele documente:

a) Document care atestă finalizarea schemei de vaccinare contra COVID-19. Prin schema de vaccinare se are în vedere numărul de doze solicitate pentru vaccinurile Comirnaty/ BNT162b2, Vaxzevria/ AZD1222, AZD1222, COVID-19 VACCINE Moderna / mRNA-1273, Janssen / Ad26.COV2.S, Covishield (ChAdOx1_nCoV-19), SARS-CoV-2 Vaccine (Vero Cell) Inactivated (lnCoV), SARS-CoV-2 Vaccine (Vero Cell) Inactivated (lnCoV), Sputnik V și o perioadă de cel puțin 14 zile de la ultima doză.

b) Un certificat digital UE valid care atestă vindecarea (pentru persoanele care au fost infectate cu virusul COVID-19 și s-au vindecat) sau un document care atestă un rezultat pozitiv al unui test PCR sau al unui test rapid antigen pentru COVID-19 efectuat cu maximum 180 de zile și minimum 11 zile înainte, conform datei efectuării testării înscrise în document.

c) Document care atestă rezultatul negativ la testul molecular tip PCR pentru infecția cu virusul COVID-19, efectuat cu maximum 72 de ore anterior sosirii sau cu rezultatul negativ al unui test antigen, efectuat cu maximum 48 de ore de la data indicată în document (lista de teste antigen rapide acceptate este în anexa 2 din Ordinul Ministerului Sănătății al Republicii Bulgaria. (Vezi pagina 11-12)

Tranzitul pe teritoriul R. Bulgaria se efectuează fără restricții.

Conform Ordinului Ministerului Sănătății al Republicii Bulgaria, sunt aplicate următoarele criterii de clasificare a țărilor în zonele „verde”, „oranj” și „roșie”. În zona „roșie” sunt incluse statele unde se atestă răspândirea varianta virusului COVID-19 care provoacă „îngrijorări”.

Zona „verde” – Austria, Germania, Estonia, Islanda, Lituania, Luxemburg, Malta, Polonia, Slovacia, Ungaria, Finlanda, Croația, Danemarca, Italia, Slovenia, Franța, Norvegia, San-Marino, Andorra, Monaco, Vatican. Zona „oranj” – toate statele care nu sunt incluse în zona “verde” sau „roșie”, inclusiv Republica Moldova. Zona „roșie” - India, Bangladesh, Nepal, Myanmar, Bhutan, Sri Lanka, Maldive, Africa de Sud, Botswana, Tanzania, Insulele Seychelles, Namibia, Zambia, Tunisia, Oman, Malaysia, Turkmenistan, Tadjikistan, Kârgâzstan, Mongolia, Columbia, Chile, Uruguay, Argentina, Brazilia, Paraguay, Bolivia, Peru, Suriname, Panama, Costa Rica, Guatemala, Belize, El Salvador, Cuba și Republica Dominicană.

Zonă specială - Rusia, Spania și Cipru. Remarcă: zona dată cuprinde acele state unde se atestă înrăutățirea semnificativă a situației epidemice. Persoanelor care sosesc din aceste state li se permite intrarea pe teritoriul Bulgariei doar pe baza prezentării unui certificat digital UE valid care atestă testarea sau a unui document similar care atestă un rezultat negativ la un test PCR, efectuat cu cel mult 72 de ore înainte de intrarea în țară.

Zona „verde” – persoanele care vin țările din această zonă pot intra în Bulgaria prezentând un certificat digital COVID valabil în cadrul Uniunii Europene, dovada administrării vaccinului anti-COVID sau dovada efectuării unui test PCR sau test antigen.

Cetățenii bulgari și persoanele care dețin permis de ședere în Republica Bulgaria, precum și membrilor familiilor acestora, care nu dețin niciunul din documentele menționate vor fi plasate în carantină pentru o perioadă de 10 zile, la domiciliu sau în alt loc de cazare indicat de persoanele în cauză. Măsura carantinei poate fi anulată de Directorul direcției regionale de sănătate în baza unui rezultat negativ al unui test tip PCR efectuat la cel mult 24 ore de la intrarea în țară sau a rezultatului negativ la testul antigen.

Excepție de la obligativitatea prezentării dovezii administrării vaccinului sau testelor PCR/ antigen – cetățenii Bulgariei sau României care au ca punct de pornire România, precum și cetățenii Bulgariei sau Cehiei care au ca punct de pornire Republica Cehă.

Zona „oranj” – persoanele care vin țările din această zonă (inclusiv Republica Moldova) pot intra în Bulgaria prezentând un certificat digital COVID valabil în cadrul UE, dovada administrării vaccinului sau dovada efectuării unui test PCR sau test antigen.

Zona „roșie” – cetățenii statelor aflate în zona roșie actualmente nu pot intra pe teritoriul Bulgariei.

Vezi pe pagina Ministerului de Externe detalii despre restricții ce trebuie respectate pe teritoriul Bulgariei odată ce este traversat hotarul acestei țări.

Grecia: Moldovenii pot călători cu pașaport biometric și cu unul dintre documentele de mai jos

Cetățenii R. Moldova, posesori ai pașaportului biometric, sunt exceptați de la restricțiile de intrare pe teritoriul Republicii Elene. Cetățenii moldoveni pot călători, inclusiv în scop turistic, pe teritoriul Greciei.

Pentru intrarea în țară este nevoie de prezentarea unuia dintre aceste documente:

a) PCR negativ Covid-19 – în ultimele 72 ore (rezultatul fiind emis de un laborator acreditat, în una din limbi: engleză, franceză, germană, italiană, spaniolă, rusă) 

b)Rapid test – în ultimele 48 ore, sau • confirmarea însănătoșirii (test serologic - de la 2 la 9 luni)

c) Confirmarea vaccinării (după 14 zile de la aplicarea ultimei doze (rapel))

 • Copii cu vârsta de până la 12 ani, nu vor prezenta testul PCR
 • Completarea formular de localizare a pasagerilor (PLF) nu mai târziu de ziua precedentă înainte de intrarea în țară. Familiile pot trimite un formular comun e-PLF. Formularul poate fi găsit aici.

Suplimentar, la punctele de trecere a frontierei pot avea loc testări aleatorii. Dacă rezultatul testului este pozitiv, persoana va fi plasată în carantină pentru 14 zile, iar în cazul celor vaccinați – șapte zile.

Turcia: Călătorii trebuie să completeze un formular și să-l tipărească sau să-l descarce în telefon

Din 1 iunie au intrat în vigoare noi reguli pentru cetățenii străini, de traversare a hotarului cu Turcia. Pasagerii care sosesc din Marea Britanie, Iran, Egipt și Singapore sunt obligați să prezinte testul Negativ PCR, efectuat în ultimele 72 de ore înainte de sosire în Turcia.

Pasagerii care vin din alte state, decât cele menționate mai sus și care prezintă un document eliberat de autoritățile competente oficiale, în care se menționează că persoana a fost vaccinată cu cel puțin 14 zile înainte de sosire în Turcia sau că a avut COVID în ultimele șase luni înainte de sosire în Turcia, nu sunt obligați să prezinte testul negativ PCR și nu vor fi supuși măsurii de carantină.

În cazul excluderii celor menționate mai sus, cetățenii sunt obligați să prezinte testul negativ PCR, efectuat în ultimele 72 de ore înainte de sosire în Turcia sau un test rapid antigen efectuat în ultimele 48 de ore.

Pasagerii care vin din alte state decât cele menționate mai sus vor fi supuși, aleatoriu, testului PCR, efectuat de către Ministerul Sănătății al RT la locul destinației. Pasagerilor li se va permite să plece la destinația finală dacă rezultatul testului PCR va fi negativ, iar dacă testul va fi pozitiv vor fi supuși tratamentului conform rigorilor Ministerului Sănătății al RT.

Persoanele testate pozitiv și cele care au fost în contact cu acestea vor trebui sa stea în carantină timp de 14 zile, pe adresele declarate de ele. Carantina se va sfârși dacă testul PCR, făcut peste 10 zile, va fi negativ.

Persoanele diagnosticate cu varianta/mutația indiană a COVID19 vor sta în carantină 14 zile, aceasta terminându-se dacă testul PCR este negativ la sfârșitul perioadei de carantină.

Cei care sosesc din Marea Britanie, Iran, Egipt și Singapore Afganistan, Bangladesh, Brazilia, Africa de Sud, India, Nepal, Pakistan, Sri Lanka și cei care au fost în aceste țări în ultimele 14 zile sunt obligați să prezinte testul negativ PCR, efectuat în ultimele 72 de ore. Pasagerii din aceste țări vor fi plasați în carantină pentru 14 zile, în locurile stabilite de oficiul Guvernatorului. Carantina se va termina după 14 zile, dacă testul PCR va fi negativ. Dacă testul PCR este pozitiv, persoanele vor fi izolate pentru alte 14 zile, carantina terminându-se atunci când testul va fi negativ.

Persoanele care intenționează să călătorească în Turcia sunt obligate să completeze un formular electronic, cu 72 de ore înainte de călătorie. Persoana care completează ancheta, accesată poate fi accesată pe pagina web a Ministerului Sănătății al Turciei, trebuie să indice: numele, prenumele, sexul, modalitatea de deplasare, numărul de pașaport, cetățenia, țara de origine, emailul, numărul de telefon, data de sosire (formularul poate fi completat în una din limbile: engleză, rusă, spaniolă, germană).

După completarea chestionarului online, acesta trebuie să fie tipărit sau descărcat pe un smartphone, tabletă sau alt dispozitiv. Formularul urmează a fi prezentat reprezentantului companiei aeriene la aeroport, înainte de plecare și poate fi verificat la intrarea în Turcia de către organele competente.

Persoanele care vor indica informații eronate în anchetă, riscă sancțiuni administrative, până la interdicția temporară de a intra pe teritoriul Turciei. În baza informațiilor completate, va fi generat automat un cod HES individual, cu ajutorul căruia persoanele vor putea fi contactate de autorități, în cazul în care acestea sau cei cu care a fost în contact în timpul călătoriei și sejurului, sunt bolnavi de COVID-19. Din acest motiv este foarte important ca informația inclusă în anchetă să fie una veridică. 

Avem puterea să ne ajutăm unii pe ceilalți….

Dacă și tu crezi că ceea ce citești pe acest site sunt informații importante, atunci susține munca redacției AGORA cu un abonament digital ca să devină mai bună, să facă știri deosebite, interviuri mai interesante, articole și povești care să te facă să vrei să le recitești și să le distribui prietenilor tăi.

Mai mult, răsplătim fiecare abonat cu un set de produse locale, împachetate cu dragoste de echipa de la From the Heart Shop, astfel contribuim împreună la promovarea produselor de-acasă, din Moldova.

Devino de astăzi Susținător, Fan sau Ambasador AGORA

Vezi și aceste știri
Republica Moldova se numără printre coautorii Rezoluției ONU privind „Negarea Holocaustului”

Republica Moldova se numără printre coautorii Rezoluției ONU privind „Negarea Holocaustului”

 Franța ridică din restricțiile anti-COVID, după intrarea în vigoare a pașaportului de vaccinare

Franța ridică din restricțiile anti-COVID, după intrarea în vigoare a pașaportului de vaccinare

Putin i-a acordat lui Alexei Miller titlul de „Erou al Muncii”

Putin i-a acordat lui Alexei Miller titlul de „Erou al Muncii”

Advertoriale
Cum să vă echilibrați alimentația după mesele copioase de sărbători cu ajutorul produselor proaspete? METRO are soluția!

Cum să vă echilibrați alimentația după mesele copioase de sărbători cu ajutorul produselor proaspete? METRO are soluția!

Philip Morris lansează Disrupt Camp. O competiție online pentru studenții din Moldova, Georgia și Armenia

Philip Morris lansează Disrupt Camp. O competiție online pentru studenții din Moldova, Georgia și Armenia

 Cel mai bun angajator: Compania JTI Moldova a primit titlu de „Cel mai Bun Angajator” timp 9 ani consecutiv (VIDEO)

Cel mai bun angajator: Compania JTI Moldova a primit titlu de „Cel mai Bun Angajator” timp 9 ani consecutiv (VIDEO)

E un efort pe care nu-l putem face
singuri, așa că te așteptăm alături de noi
EMISIUNI
 • Copiii știu mai bine: Ce-și doresc femeile? Ce-și doresc bărbații? (VIDEO)
  Copiii știu mai bine: Ce-și doresc femeile? Ce-și doresc bărbații? (VIDEO)
 • Copiii știu mai bine: Pune-un ban deoparte (VIDEO)
 • Copiii știu mai bine: Totul despre bani (VIDEO)
 • Copiii știu mai bine: Care-i treaba cu șefii, ce mașini conduc și de ce au camere video în birou (VIDEO)
 • Copiii știu mai bine: Soluții noi pentru probleme vechi sau ce ne facem cu rănile căpătate la terenul de joacă (VIDEO)
Cele mai populare
 • 1
  Moldova intră în Cod Roșu: Toate școlile, de luni, trec în regim online pentru o perioadă de două săptămâni. Ce alte restricții au fost impuse
 • 2
  Tauber evită să zică cât o costă naveta Bălți-Chișinău, dar spune că ar putea închiria un apartament în nordul țării
 • 3
  Moldovagaz urmează să solicite majorarea tarifelor la gazele naturale. Vadim Ceban: „Întreprinderea activează în pierdere”
 • 4
  Aprobat de Parlament! În R. Moldova se instituie stare de urgență (VIDEO)
Canalul nostru de pe YouTube
Autentificare
Ai uitat parola?
Salvează articolul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Articolele salvate pentru mai târziu, le vei putea găsi în profilul tău.

Urmărește subiectul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Subiectele urmărite le vei putea găsi în profilul tău.