Omul legii. Versiune de (să te) Mîndrești (LONGREAD, FOTO)

Omul legii. Versiune de (să te) Mîndrești (LONGREAD, FOTO)

De pe traseul M14 am făcut la dreapta pe un drum lung, alb, presărat cu moloz. De satul Mîndrești, raionul Telenești, ne mai despărțeau câțiva kilometri. Înaintam cu greu prin micile pietricele care chemau la duel cauciucurile roților. Pe de o parte și pe de alta – frumusețe neprelucrată. Lacuri, păduri și un segment de serpentine care te făceau să uiți că ești într-o Moldovă fără munți. O adâncitură în moloz ne-a dat de știre că intrăm în sat. Navigatorul ne-a îndrumat până la o margine de localitate, ne-a zis că am ajuns și a tăcut. Tot ce vedeam în jur era un stadion vechișor și o stație de așteptare a transportului public. Am format un număr de telefon, iar de la celălalt capăt al firului imaginar am auzit o voce ușor grăbită care a întrebat unde suntem. După câteva indicii pe care le auzeam prin difuzor și alte câteva minute de mers prin sat, am ajuns pe o stradă largă cu asfalt ce trecuse demult de prima tinerețe. Pe stânga, într-o clădire spațioasă cu un singur etaj – Sectorul de Poliție N1. Telenești. La poartă ne-a întâmpinat polițistul Igor Bologan, un bărbat înalt, spătos și brunet, care ne-a spus încă din primele clipe că „nu dispune de prea mult timp”.  Îl cheamă datoria.

...

Totuși, ne-a invitat să intrăm în încăpere. Zăpușeala de afară a rămas în urmă, iar în locul ei am simțit răcoarea unui coridor scufundat în semi-întuneric. În interior am fost întâmpinați de un miros plăcut de curățenie amestecată cu hârtie și cerneală.

Publicitate

„Aici lucrează colegii”, arată Igor Bologan spre o cameră cu mai multe birouri amenajate.

„Ce-i drept, îi vedem mai mult seara sau când au nevoie urgent să tipărească ceva. În restul timpului sunt în teren”, adaugă bărbatul invitându-ne să mergem mai departe.

„Aici a fost gândită o cazangerie. Noi am instalat și acest bufet-dulap-masă, să le fie plăcut colegilor să bea un ceai”.

...

Fața bărbatului părea obosită. Ne-a spus, printre altele, că tocmai investighează, alături de colegi, o infracțiune extrem de gravă care a avut loc în sat.

„O tâlhărie”, a adăugat scurt. L-am rugat să ne dea detalii, dar m-a privit fix și mi-a răspuns fără drept de apel că e prematur. Nu am insistat.

Autor:

Sectorul de Poliție Telenești este unul dintre sectoarele care, în anul 2018, au fost renovate capital în contextul Reformei Poliției, inițiată de autorități încă în 2012-2013. Aceasta s-a desfășurat în mai multe etape, cu stagnări și tărăgănări, până când oficialii au aprobat, acum cinci ani, Strategia de Dezvoltare a Poliției 2016-2020. Unul dintre dezideratele acesteia a fost consolidarea capacităților poliției și crearea unui serviciu polițienesc modern, în conformitate cu practicile informaționale.

...

Astfel, oamenii legii care activează în mediul rural au început să muncească în condiții mai bune cu birouri mai spațioase, săli de ședințe luminoase, monitoare, camere de supraveghere. Chiar și așa, unii dintre polițiștii care merg zilnic în teritoriu nu beneficiază de birouri proprii, iar condițiile în care muncesc nu sunt nici pe departe europene.

...

Igor Bologan este șeful Sectorului de Poliție N.1 Telenești și activează în sistem încă din anul 2010. Acum are în gestiune ordinea publică din cele 17 localități care se află sub gestiunea acestui sector. Spune că și-a dorit de mic să se facă om al legii:

„Mi-am dorit mult. Am mers la Academia de Poliție, iar acolo era un concurs mult prea riguros pentru mine. Nu am fost admis. Am mers la Colegiu și am făcut acolo Drept, apoi mi-am satisfăcut serviciul militar și apoi am ajuns în această poziție”.

Bărbatul spune că dragostea față de ordine și dreptate a mers, întotdeauna, mână în mână cu dragostea față de baștină. Nu și-a pus nicicând problema de a merge la oraș.

{{blockquote\?„Mă deranjează gălăgia, nu-mi plac ambuteiajele. Viața la sat are o magie aparte, o liniște a ei”, spune bărbatul în timp ce deschide ușa unui birou luminos.

||Igor Bologan, șeful Sectorului de Poliție N.1 Telenești

Autor:

Totuși, Bologan recunoaște că atitudinea societății față de polițiștii comunitari nu este întotdeauna respectuoasă.

„Încă din deceniile trecute a rămas în mintea oamenilor ideea asta că polițiștii sunt numaidecât răi și numaidecât duri. Noi încercăm să combatem aceste stereotipuri, dar ne întristăm de fiecare dată când ne ciocnim de atitudini neplăcute față de noi”

{{blockquote\?„Sunt cazuri când oamenii le râd în față polițiștilor sau chiar sar la bătaie”.

||Igor Bologan, șeful Sectorului de Poliție N.1 Telenești

Autor:

Cuvintele lui Igor Bologan sunt confirmate și de date statistice prezentate de Barometrul Opiniei Publice. AGORA a comparat nivelul încrederii în poliție în 2012, când autoritățile își doreau reformarea ramurii, în 2016, când a fost votată Strategia de Dezvoltare a Poliției și în 2021, când vedem rezultatele acesteia.

...

Omul legii dă neputincios din mână și se așază la masa de lucru, semn că biroul îi aparține. Lucrează puțin cu niște dosare, apoi pune mâna pe telefon și discută preț de câteva minute cu cineva.

...

Din schimbul de replici înțeleg că e un dialog cu colegii pe care îi așteaptă să revină de undeva. După ce închide telefonul, își ridică privirea și spune, parcă scuzându-se:

„Colegii sunt pe drum. Cum ajung la sector, trebuie să mergem la Primărie pentru a ridica înregistrările camerelor de supraveghere. Apropo de camere, tare bine ar fi dacă am reuși să ajungem la un consens cu Consiliul Local pentru a instala camere și pe străzile satului. Ne-ar scuti pe noi de multe drumuri inutile și localnicilor le-ar da mai multă încredere, mai multă liniște”.

...

La Mîndrești, viața pare să aibă un ritm al ei. Timpul curge alene, ca niște fire de nisip puse pe mișcare încetinită într-o clepsidră cu prea puține găuri. Chiar și așa, persoanele certate cu legea ajung, uneori, la ușa inspectoratului.

În ultimul an, în satul Mîndrești au fost înregistrate oficial 20 de infracțiuni. „Prea puține”, ar crede unii. „Prea multe”, ar spune alții.

Autor:

20 de infracțiuni din cele 26.300 comise în 2020 în întreaga țară par o nimica toată. Dar, indiferent de numărul și de gravitatea cazurilor cu care se confruntă, Bologan își tratează cu multă seriozitate munca. Spune, mai în glumă, mai în serios, că există unele deosebiri între infracțiunile care se întâmplă la oraș și cele care se întâmplă la sat.

„Dar asta nu înseamnă că nu sunt la fel de importante. Pentru că omul când are o problemă, problema lui e cea mai grea, cea mai importantă, cea mai urgentă. Polițiștii trebuie să fie și buni psihologi”

Igor Bologan, șeful Sectorului de Poliție N.1 Telenești

Autor:

„Încercăm să avem relații bune cu oamenii din sat”, spune Bologan în timp ce-și potrivește pe cap chipiul de un albastru închis.

Soarele a urcat de-o suliță pe cer, iar înainte de a ajunge la Primărie, omul legii mai are câte ceva de făcut. Îl întrebăm dacă putem să-i călcăm pe urme, iar el zâmbește scurt și spune că nu înțelege „de-a cui nevoie”. Ne face, totuși, semn cu mâna să-l însoțim.

...

Ajunși în stradă, Bologan privi pentru o clipă împrejurimile. Deși toate locurile de la Mîndrești îi sunt cunoscute, încă mai descoperă frumusețea acestei localități. Cele 17 secții de poliție pe care le are în gestiune i-au arătat multe realități dure. Spune că cel mai trist lucru pe care îl întâlnește în carieră este fluxul de cadre. Îl doare de fiecare dată când un coleg tânăr își anunță demisia și decizia de a pleca la munci peste hotare:

Datele oferite de Ministerul Afacerilor Interne pentru AGORA arată că, în prezent, sectorul polițienesc numără 9.156 de angajați iar 1.135 de locuri rămân vacante. Cele mai multe - în funcțiile de ofițer și subofițer.

...

„Vine angajatul și știți și Dvs că multe persoane nu au studii juridice. E foarte greu. Depui efort ca el să deprindă serviciul, să învețe și când să muncească - el pleacă. O parte dintre ei spun că salariul e prea mic și folosesc asta ca motiv, alții - pur și simplu pleacă peste hotare”, spune omul legii.

Cifrele arată că un subofițer moldovean ridică un salariu de peste 15 ori mai mic decât un omolog de-al său din Germania și de 2,5 ori mai mic decât un subofițer de peste Prut. În cazul ofițerilor, salariu e ușor mai mare, dar decalajul de remunerare - la fel de simțitor.

Din intersecție, două fetițe ciufulite pedalează câte o bicicletă. Văzându-l pe polițist, încetinesc și dau din cap a binețe. Igor Bologan le zâmbește timid și le face semn să se oprească.

...

„Fetelor, să fiți atente. Pe strada principală trec multe mașini, aveți grijă și la viteză și pe unde mergeți. Ne-am înțeles?”, spune omul legii.

Fetele dau repede din cap, încalecă bicicletele și se fac nevăzute după cotitură, pedalând în sincron.

Polițistul scoate telefonul din buzunarul pantalonilor și se uită cât e ora. Colegii întârzie, iar asta pare să îl incomodeze. La fel ca și prezența noastră. În timp ce așteptăm revenirea echipei, Bologan spune:

„Chiar dacă și la sat și la oraș oamenii sunt la fel, unele dintre problemele cu care ajung ei la secția de poliție sunt foarte diferite. De exemplu, oamenii de la sat nu pot împărți o palmă de pământ, primăvară, când începe aratul și semănatul. După iarnă, bețele pe care le-au pus ei ca hotar al cotei de teren se pierd, iar când încep lucrările nu mai știu unde se termină terenul unuia și începe terenul altuia. Dacă nu reușesc să se înțeleagă, ajung la noi”.

Atenția polițistului a fost atrasă de un bărbat de vârsta a doua, îmbrăcat într-un tricou ponosit, care târa o pereche de galoși pe asfaltul împânzit cu gropi. În urma sa, legată cu o funie mergea o vacă. Bologan a salutat săteanul, l-a întrebat unde duce vaca, apoi l-a petrecut cu privirea.

...

„Pentru mine toți oamenii din sat sunt le fel. Nu-i tratez diferit nici din perspectiva statului, nici din perspectiva apartenenței etnice”, explică polițistul în timp ce scoate iar telefonul pentru a verifica ora. Se lasă păgubaș, însă, și pornește pe jos spre Primărie. În zăpușeala de iulie, străzile erau mai mult pustii.

...

În fața Primăriei, polițistul este salutat de un bărbat cu părul cărunt și mașină modernă. Bologan se uită la noi, își cere scuze și ne spune să-l așteptăm câteva clipe. Domnul cărunt e un consilier local, iar „problema camerelor de supraveghere ar trebui discutată azi la ședința Consiliului”.

...

A schimbat câteva replici cu consilierul, apoi ne-a făcut semn cu mâna să intrăm în incinta Primăriei. Am urcat treptele în grabă, iar Bologan a deschis în fața noastră o ușă albă în spatele căreia se întindea o sală de ședințe reparată recent, pe semne. Din „bani bugetari”, precizează polițistul închizând ușa după el.

...

În centru - o masă ovală cu multe scaune, pe pereți - chipurile domnitorilor și poezii patriotice, iar pe tavan - lustre după „ultimul strigăt al modei”.

La scurt timp, ușa se deschide, iar din birou apare primarul localității - o femeie încă tânără, cu ochi jucăuși și zâmbet șiret. Îl scrutează pe polițist cu privirea, dar nedumerirea ei părea să aibă legătură mai degrabă cu prezența noastră acolo decât cu motivul vizitei lui.

„Sunt jurnaliști de la Chișinău. Nu vor face nimic rău”, spune Bologan, întorcându-se spre noi de parcă ar fi vrut să reconfirme și pentru el această informație.

Autor:

Am schimbat câteva replici, apoi am intrat în cabinetul primarului. Pe un ecran nu prea mare, lângă masa de lucru, viața întregului sat se vedea ca în palmă, datorită celor câteva camere de supraveghere.

Bologan profită de ocazie și îi spune primarului:

„Haideți azi la ședința Consiliului să mai propunem odată sporirea numărului de camere de supraveghere de pe străzi. Poate de data asta vom avea noroc”.

Primarul l-a încurajat să se prezinte la ședință și să ceară, în numele localnicilor, stropul de securitate care li se cuvine.

...

Ușa din lemn se deschide iar. În birou intră trei bărbați tineri, membrii echipei pe care Bologan îi aștepta încă de dimineață. Bărbații s-au salutat și s-au înghesuit cu toții în jurul monitorului. Preț de mai multe minute, cu toții au analizat informațiile de pe camerele de supraveghere. După ce misiunea a fost îndeplinită, s-au grăbit spre mașina de poliție care îi aștepta în fața clădirii.

...

Igor Bologan ne face semn să stăm.

„După ce mă lămuresc cu înregistrările video, merg la ședința Consiliului Local și voi încerca să fac tot posibilul pentru a-i convinge să ne ajute să cumpărăm camerele de supraveghere. Este o investiție de care au nevoie oamenii din sat, nu polițiștii. Camerele de acum sunt puține, în primul rând. În al doilea rând - nu au rezoluție prea bună, așa că omul, dacă pune un chipiu pe ochi, foarte greu poate fi identificat. Infracțiunea gravă care a fost comisă recent în sat ne-a confirmat încă o dată că avem nevoie de mai multă implicare din partea autorităților publice locale pentru ca poliția să-și poată face treaba bine”, spune bărbatul și oftează.

Unul câte unul, consilierii locali pășesc în sala de ședințe. Bologan bate ritmic cu degetele în carcasa telefonului. Se pregătește să participe la întrunire. Să îi convingă pe aleșii locali de importanța aprobării acestui proiect și să încerce să găsească argumente pentru scuzele lor cu privire la lipsa banilor.

După minute lungi de discuții, Bologan le-a smuls consilierilor o promisiune care, deși încă destul de îndepărtată, pare să fie mai mult decât nimic: în anul 2022 vor fi alocați banii necesari pentru instalarea camerelor de supraveghere.

Până atunci, omul legii rămâne resemnat să-și facă meseria.

E trecut demult de ora prânzului. Ziua de muncă e pe sfârșite. Soarele se pregătește de asfințit. Ar putea merge acasă, la familie. Totuși, preferă să nu-și facă planuri din timp pentru că nu se știe niciodată ce întâmplări pot spulbera liniștea unui sat ascuns în Codrii Moldovei...

*

De la Mîndrești am plecat cu certitudinea că oamenii sunt cei care sfințesc locul. Că nu există prea mult atunci când îți faci munca din suflet. Că nu există prea puțin atunci când pe balanță sunt puse destine omenești. Infracțiunile, conflictele, situațiile cu care se confruntă polițiștii comunitari sunt diferite, poate, de cele cu care se confruntă oamenii legii din marile orașe. Dar la fel de importante. Pentru că viața oamenilor de la sate este la fel de valoroasă ca cea a oamenilor de la oraș, iar problemele lor - la fel de primordiale.

Am plecat de la Mîndrești că senzația că agenda zilnică a lui Igor Bologan începe și se încheie nu cu statistici, ci cu grijă față de comunitatea în care s-a născut și în care a ales să rămână pentru a se dărui...

...

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal