Marea Britanie: Guvernul de la Londra a ridicat restricțiile anti-COVID-19 în plin val pandemic. Comunitatea științifică critică decizia

Marea Britanie: Guvernul de la Londra a ridicat restricțiile anti-COVID-19 în plin val pandemic. Comunitatea științifică critică decizia

Guvernul de la Londra a ridicat restricțiile în plin val pandemic, deși rata de infectare a ajuns la cel mai înalt nivel din luna ianuarie și până în prezent. În același timp, comunitatea științifică critică decizia, calificând-o drept una „periculoasă și prematură”, scrie Digi24.

Premierul britanic plasează Anglia în centrul unui experiment care va oferi o perspectivă mai clară asupra modului în care poate un stat cu o populație de peste 55 de milioane să reziste unui nou val pandemic atunci când toate restricțiile sunt ridicate, conform CNN.

Aproape toate restricțiile din Anglia sunt de azi ridicate. Purtarea obligatorie a măștii a fost eliminată, nu mai exista o limită a numărului de persoane care să poată sta împreună în interior sau în aer liber, distanțarea fizică va fi aplicată doar pentru persoanele infectate, iar aeroporturile și facilitățile de recreere precum cluburile de noapte sau stadioanele vor fi libere să funcționeze la capacitate maximă.

Publicitate

Argumentul în favoarea deciziei lui Boris Johnson de a ridica aproape toate restricțiile este că cea mai mare parte a populației adulte din Marea Britanie este acum vaccinată complet. Însă, în ciuda ratei mari de vaccinare, doar Anglia va relaxa aceste măsuri. Autoritățile regionale din Țara Galilor, Scoția și Irlanda de Nord au preferat să prelungească măsurile de prevenție.

De mai multe săptămâni, oamenii de știință susțin cu tărie că e necesară în continuare purtarea măștii de protecție în spațiile publice închise pe timpul verii. Aceștia au declarat că, având în vedere numărul tot mai mare de infectări cu virusul SARS-CoV-2, acoperirea feței cu masca de protecție oferă în continuare oamenilor cel mai eficient mod de a limita răspândirea COVID-19 în cafenele, teatre și restaurante. „Este foarte simplu. Dacă nu porți mască, virusul se răspândește mai departe”, a declarat Julian Tang, un virusolog care lucrează la Universitatea Leicester din Marea Britanie, potrivit The Guardian.

Tang a mai spus că măștile de protecție limitează în mod clar răspândirea particulelor virale de la o persoană infectată la una care nu a fost infectată și, de asemenea, reduc șansa unui purtător de mască de a prelua virusul de la altcineva. „Măștile funcționează în ambele sensuri”, a declarat acesta.

Săptămâna trecută, rata noilor cazuri de Covid-19 a depășit limita de 50.000 într-o singură zi, ceea ce i-a făcut pe oamenii de știință și experții în sănătate să avertizeze că țara ar putea fi forțată să impună din nou restricții mai târziu în cursul acestui an, deoarece numărul tot mai mare de infectării pare să continue să crească până în toamnă. În aceste condiții, au transmis experții, purtarea măștilor de protecție ar trebui să continue, în ciuda refuzului guvernului condus de premierul Boris Johnson de a oficializa o astfel de mișcare.

„Dacă presupunem că o mască de protecție reduce la jumătate riscul de transmisie a virusului, asta înseamnă că pentru fiecare 1.000 de particule de virus pe care o persoană infectată le respiră, doar 500 vor trece de masca de protecție. Apoi, atunci când aceste particule ajung la altcineva, în mod similar măștile lor vor asigura cel puțin o reducere la jumătate a numărului de viruși care ajung la gura sau nasul lor. Cu alte cuvinte, din cele 1.000 de particule de virus pe care le-a expirat o persoană infectată cu SARS-CoV-2, doar aproximativ 250 vor ajunge la o altă persoană. Acest lucru ar trebui să reducă ratele de infectare. De aceea consider că măștile sunt importante”, a declarat Paul Hunter, profesor de medicină la Universitatea de Est din Anglia.

„Cele mai multe studii sunt observaționale și predispuse la tot felul de prejudecăți, dar luate împreună există o constatare consecventă în ceea ce privește acoperirea feței cu o mască de protecție. Estimările variază, dar probabil masca de protecție reduce transmisia COVID-19 undeva între 10% și 25%”, mai remarcă Paul Hunter.

În aceste condiții, este crucial ca tot mai multe persoane să poarte mască de protecție, a declarat Paul Edelstein, profesor emerit în știința patologică la Universitatea din Pennsylvania. „O bună protecție necesită ca majoritatea oamenilor să poarte măști. Purtarea unei cârpe standard sau a unei măști medicale într-o cameră care unde se află mai multe persoane infectate care nu poartă mască de protecție, probabil, nu va oferi o protecție foarte mare. În principiu, purtarea măștii de protecție trebuie să fie realizată de către majoritatea persoanelor dintr-o încăpere pentru a reduce rata de infectare”, a adăugat profesorul Paul Edelstein.

Acesta a mai spus, de asemenea, că experimentele au arătat că măștile din pânză cu mai multe straturi ar putea oferi un control și o protecție mai bune decât măștile cu un singur strat. „Există o transmisie relativ mică în aer liber atunci când există o ventilație bună, astfel încât măștile sunt, în general, inutile în aceste condiții”, a declarat profesorul Paul Edelstein.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

  • Facebook
  • Instagram
  • Youtube
  • Twitter
  • Telegram
  • RSS Feed

APLICAȚIE

  • App Store
  • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
  • Mastercard
  • Visa
  • PayPal